Presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, la un pas sa fie suspendata din functie. Gafa facuta de vicepresedinte pe WhatsApp
O comisie parlamentara braziliana a recomandat luni destituirea presedintei de stanga Dilma Rousseff, acuzata de incalcarea legilor bugetare in favoarea realegerii sale in 2014, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.
Aceasta decizie a fost aprobata cu o majoritate simpla de 38 de voturi pentru si 27 impotriva. Daca sedinta de plen a camerei inferioare a Congresului valideaza aceasta recomandare prin votul a doua treimi (342 din 513), duminica sau lunea viitoare procedura de destituire va continua in Senat care va avea ultimul cuvant.
Rousseff poate fi suspendata si anchetata dupa un vot al camerei superioare cu o majoritate simpla, noteaza Reuters.
Vicepresedintele scapa "accidental" un discurs, pregatit pentru difuzare dupa destituirea presedintei Rousseff
Vicepresedintele brazilian Michel Temer a afirmat luni ca un discurs, in care se declara pregatit sa preia functia dupa incheierea procedurii de destituire a presedintei Dilma Rousseff, a fost difuzat din greseala si exprima pur si simplu punctele sale de vedere care sunt deja cunoscute, relateaza Reuters.
Temer a declarat reporterilor ca mesajul audio cerand un guvern de unitate nationala era destinat politicienilor care ii sunt apropiati si care l-au intrebat daca el este pregatit sa guverneze dupa eventuala destituire a lui Rousseff.
El a precizat ca discursul catre natiune a fost trimis din eroare unui grup gresit pe WhatsApp, noteaza Reuters.
Aparitia pe mai multe website-uri dupa-amiaza a acestei bande sonore de 14 minute in care Temer se adreseaza "poporului brazilian" a fost imediat interpretata de sustinatorii sefului statului ca o noua dovada de "lovitura de stat" constitutionala pusa la cale de opozitie contra presedintei.
Anturajul vicepresedintelui a explicat cotidianului Folha ca el "se antrena pe telefonul sau mobil cand a fost trimis accidental" discursul.
In discursul acestui responsabil devenit adversar al presedintei, Temer declara ca "marea sa misiune este acum de a pacifica si unifica tara". El face apel la toate partidele sa lucreze impreuna "pentru a scoate tara din criza", noteaza France Presse, pe de alta parte.
Temer preia automat puterea pentru o durata maxima de 180 de zile daca procedura de destituire ajunge in Senat si este aprobata acolo cu o majoritate simpla. Presedinta este acuzata de masluirea conturilor publice.