Presă: Șeful armatei ucrainene negociază cu Rusia, fără acordul lui Zelenski, încetarea războiului. Condițiile sunt uluitoare

Valeri Zalujnîi
Shutterstock

Șeful armatei ucrainene negociază cu Rusia, în secret și fără acordul președintelui Zelenski, încetarea războiului, potrivit unui controversat jurnalist american laureat cu Pulitzer, care ar fi preluat date de la serviciile americane de informații.

Generalul ucrainean Valeri Zalujnîi și generalul rus Valeri Gherasimov, adică șefii celor două armate care se înfruntă pe frontul din Ucraina, negociază în secret un acord care ar putea pune capăt războiului- este sau nu adevărată dezvăluirea unui jurnalist american premiat cu Pulitzer?, se întreabă Asian Times, care preia un articol în acest sens publicat de Stephen Bryen, fost director al Comitetului de Relații Externe din Senatorul SUA, în prezent senior fellow la Centrul pentru Politici de Securitate și al Institutului Yorktown.

Negocierile secrete dintre șeful armatei ucrainene, aflat în dizgrația președintelui Volodimir Zelenski și omologul său rus au fost prezentate de jurnalistul american de investigații Seymour Hersh, care cita surse anonime din serviciile de informații ale SUA.

Ulterior, informațiile au fost preluate și de presa rusă subordonată Kremlinului, dar au fost apoi retrase.

Ceea ce este adevărat este că relația dintre Zalujnîi, comandantul general al forțelor armate ale Ucrainei, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este foarte proastă.

Citește și
soldati ucraina
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Fiul unuia dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin a murit în circumstanțe suspecte la doar 35 de ani

Atât de proastă, încât Zalujnîi nu s-a prezentat în ultima zi a lunii noiembrie la o întâlnire între Zelenski și generalii săi. În plus, se spune că Zelenski le-a ordonat guvernatorilor regionali ai Ucrainei să nu mai vorbească cu Zalujnîi.

Scenariu: Rusia ar accepta Ucraina în NATO, cu o singură condiție- să nu existe bază NATO pe teritoriul său

Având în vedere înstrăinarea dintre Zelenski și Zalujnîi, orice ar negocia acesta din urmă ar trebui să se lovească ca de un zid la Kiev. Zelenski a precizat de mai multe ori că guvernul ucrainean nu va negocia niciodată cu Moscova. Și nici nu poate, din punct de vedere legal, din cauza legislației care interzice în mod expres acest lucru.

Ziarele rusești care l-au preluat însă pe Hersh spun că există două condiții generale pentru o înțelegere între generali. Primul este cel puțin un fel de recunoaștere de către Ucraina a controlului rusesc asupra teritoriului pe care îl ocupă Kremlinul în prezent.

Al doilea, care pare cu totul imposibil, este că Rusia nu s-ar opune aderării Ucrainei la NATO, cu condiția să nu existe baze NATO în Ucraina.

Prima idee, despre teritoriu, este în concordanță cu afirmațiile pe care Zalujnîi le-a lansat de probă în urmă cu câteva luni, în două moduri diferite. Primul a fost indiciul că Ucraina ar putea trăi fără teritoriile pe care Rusia le-a ocupat. Al doilea a fost că, pentru a păstra cel mai bine Ucraina în forma actuală, ar fi înțelept ca armata Kievului să se retragă de la linia de contact și să stabilească perimetre de apărare puternice.

NATO nu vorbește ca și cum ar exista negocieri în numele său

Ideea lui Zalujnîi a fost să oprească vărsarea de sânge și să se pregătească pentru viitor. În mod ironic, Zelenski spune acum același lucru când vine vorba de dispoziția forțelor militare ale Ucrainei.

Indiferent de ce spun însă Zalujnîi și Zelenski despre război, luptele continuă cu dramatism de-a lungul liniei frontului, care se întinde de la nord la sud în est și de-a lungul sudului până la micul cap de pod de la Krinki, nu departe de Herson.

De asemenea, este adevărat și că rușii avansează, mai ales în Avdiivka, unde invadatorii au realizat recent câștiguri teritoriale importante, în zona din jurul Bahmut, în Kupiansk, Liman și în alte părți.

Nu există niciun semn care să sugereze că Rusia își încetinește operațiunea actuală sau că Ucraina își retrage forțele. De fapt, Ucraina încearcă să redistribuie și să rotească trupele în principalele zone de contact. Iar asta aruncă multă apă rece peste ideea fierbinte că orice negociere este în curs.

De fapt, ideea că Rusia ar accepta prezența NATO în Ucraina ca parte a unui acord este una care ar necesita acorduri politice vaste, care ar trebui să includă NATO în orice înțelegere. Iar NATO nu vorbește într-un mod care să sugereze că cineva a încercat să aducă alianța de securitate într-un dialog.

Nu există niciun indiciu pe front despre eventuale negocieri de încetare a războiului

Continuarea luptelor și câștigurile Rusiei nu înseamnă că Ucraina nu se va retrage sau că Rusia va înceta să meargă înainte. Cu toate acestea, ele înseamnă că, dacă există discuții în desfășurare, acestea nu sunt într-un stadiu care este satisfăcător pentru ambele părți - adică nu există consecințe pe câmpul de luptă.

Un indicator cheie în acest sens este primirea proastă pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avut-o la reuniunea la nivel înalt a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Macedonia de Nord, de săptămâna trecută. Există mai multe elemente de la acea întâlnire care necesită atenție.

În primul rând, aceasta este prima dată de la începutul „operațiunii militare speciale” rusești în care ministrul de Externe al Rusiei a călătorit într-o țară NATO (o vizită la Organizația Națiunilor Unite la New York nu este, de fapt, o vizită în Statele Unite).

Pentru a ajunge acolo, aeronavei lui Lavrov i s-a refuzat permisiunea de survolare de către Bulgaria, așa că avionul său a survolat în schimb Turcia și Grecia. E greu ca așa ceva să indice existența vreunui proces de pace.

În al doilea rând, OSCE a făcut parte atât din Acordurile de la Minsk din 2014, cât și din 2015, care au încercat să pună capăt crizei din Ucraina. OSCE urma să supravegheze acordul, să se ocupe de încălcări și să ajute la implementare.

Seymour Hersh, păcălit cu ”marfă” proastă? Informația servește intereselor Rusiei

Reuniunea din Macedonia de Nord a distrus credibilitatea OSCE ca partener de pace, ceea ce ar fi putut fi important într-un acord final.

În al treilea rând, Lavrov a sabotat orice discuție despre vreo înțelegere de pace. „Nu vedem niciun semnal de la Kiev sau de la stăpânii săi cu privire la disponibilitatea lor de a căuta orice fel de soluționare politică”, a declarat Lavrov reporterilor la conferința de securitate. „Nu vedem niciun motiv să ne revizuim obiectivele”.

Într-adevăr, este posibil ca Lavrov să nu fi fost informat cu privire la întâlnirea sau întâlnirile care au avut loc între Gherasimov și Zalujnîi, presupunând că acestea chiar au avut loc. (Nu numai că nu putem fi siguri, dar nimeni nu poate spune încă unde ar fi dus acestea).

O altă teorie este că lui Seymour Hersh i s-a vândut ”marfă” proastă sau a fost păcălit, spuneți-i cum vreți.

Dacă Zalujnîi ar deveni un impediment pentru efortul SUA de a sprijini Ucraina și de a arunca mai multe arme în mâinile lui Zelenski, atunci cum să-l arunci la gunoi? O faci expunând ideea că negociază în secret cu inamicul.

Cuvântul obișnuit pentru asta este „trădător”. Asta ar explica știrile rusești despre articolul lui Seymour Hersh, deoarece rușii ar fi bucuroși să submineze regimul de la Kiev.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția Simonei Halep, la două săptămâni după audierile de la TAS: "Coșmarul s-a încheiat! Vă mulțumesc tuturor"
Reacția Simonei Halep, la două săptămâni după audierile de la TAS: "Coșmarul s-a încheiat! Vă mulțumesc tuturor"
Citește și...
Ucraina vrea să își schimbe tactica de război. „Apărare eficientă în anumite zone”
Ucraina vrea să își schimbe tactica de război. „Apărare eficientă în anumite zone”

Ucraina lucrează la schimbarea tacticii sale de război, trecând la apărare în anumite zone şi la continuarea operaţiunilor ofensive în altele, a declarat luni consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak.

Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Ucraina acuză Rusia că a executat soldaţi ucraineni care voiau să se predea.
Ucraina acuză Rusia că a executat soldaţi ucraineni care voiau să se predea. "Nu reprezentau nicio ameninţare"

Kievul a acuzat, sâmbătă, Rusia că e vinovată de "crimă de război" după ce a executat soldaţi ucraineni care și-au manifestat intenţia de a se preda, după difuzarea pe reţelele sociale a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP.

Putin ordonă creşterea numărului militarilor armatei ruse cu 15%
Putin ordonă creşterea numărului militarilor armatei ruse cu 15%

Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care ordonă creşterea cu 15% a numărului militarilor din cadrul armatei, dispoziţie pe care o motivează prin "sporirea ameninţărilor" legate de conflictul din Ucraina, transmite France Presse.

The Economist: Putin pare să câștige războiul din Ucraina, momentan. Care este atuul liderului de la Kremlin
The Economist: Putin pare să câștige războiul din Ucraina, momentan. Care este atuul liderului de la Kremlin

Pentru prima dată de când armata rusă a invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin, la 24 februarie 2022, semnele arată că liderul de la Kremlin ar putea câștiga războiul. Cel mai mare atu al său este lipsa de viziune strategică a Europei.

Recomandări
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant

Mama lui Aleksei Nalvalnîi a depus plângere împotriva autorităților care refuză să-i predea trupul fiului ei, mort, săptămâna trecută, în colonia penitenciară "Lupul Polar".

PSD și PNL au decis comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în iunie. Prezidențialele, mutate mai devreme
PSD și PNL au decis comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în iunie. Prezidențialele, mutate mai devreme

După numeroase discuții, PNL și PSD s-au înțeles să meargă împreună în acest an electoral. Vor avea liste comune la alegerile europarlamentare organizate simultan cu cele locale, iar alegerile prezidențiale vor fi în luna septembrie, în loc de decembrie.  

De ce sunt produsele marcă proprie ale magazinelor mai ieftine și cu 30%. Tot mai mulți români le aleg
De ce sunt produsele marcă proprie ale magazinelor mai ieftine și cu 30%. Tot mai mulți români le aleg

Scumpirile din ultimii ani îi determină pe oameni să aleagă produsele marcă proprie ale magazinelor. Sunt mai ieftine, iar unele depășesc uneori în vânzări chiar și branduri de renume.