The Economist: Putin pare să câștige războiul din Ucraina, momentan. Care este atuul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin
Getty

Pentru prima dată de când armata rusă a invadat Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin, la 24 februarie 2022, semnele arată că liderul de la Kremlin ar putea câștiga războiul. Cel mai mare atu al său este lipsa de viziune strategică a Europei.

Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a consolidat controlul asupra puterii. Putin a procurat muniție din străinătate și contribuie la poziționarea sudului global împotriva Statelor Unite, scrie The Economist.

În mod crucial, el subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate - și trebuie - să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare.

Occidentul ar putea face mult mai multe împotriva lui Putin. Dacă ar alege, ar putea desfășura resurse industriale și financiare care să le eclipseze pe cele ale Rusiei. Cu toate acestea, fatalismul, mulțumirea de sine și o lipsă șocantă de viziune strategică stau în cale, în special în Europa, se arată într-o analiză a publicației economice.

Potrivit The Economist, motivul pentru care o victorie a lui Putin este posibilă este că a câștiga înseamnă mai degrabă anduranță decât capturarea teritoriului. În prezent, conform jurnaliștilor publicației britanice, niciuna dintre cele două armate nu este capabilă să o alunge pe cealaltă de pe teritoriul pe care îl controlează.

Citește și
Orban a vorbit cu Putin și i-a cerut încetarea focului în Ucraina. Liderul rus a fost de acord cu discuții de pace în Ungaria
Ungaria anunță că va continua să coopereze cu Rusia: ”Nu acceptăm nicio presiune din exterior”. Ce va primi de la Putin

Contraofensiva Ucrainei a intrat în impas. Rusia pierde peste 900 de oameni pe zi în bătălia pentru cucerirea Avdiivka, un oraș din regiunea Donbas. Acesta este un război al apărătorilor și ar putea dura mulți ani.

Cu toate acestea, spun cei de la The Economist, câmpul de luptă modelează politica. Iar momentul afectează moralul.

Dacă Ucraina se retrage, disensiunile de la Kiev vor deveni tot mai puternice. La fel și vocile din Occident care spun că trimiterea de bani și arme Ucrainei este o risipă.

Ce avantaje are Rusia

Anul viitor, Rusia va fi într-o poziție mai puternică pentru a lupta, pentru că va avea mai multe drone și obuze de artilerie, pentru că armata sa a dezvoltat tactici de război electronic de succes împotriva unor arme ucrainene și pentru că Putin va tolera pierderi îngrozitoare în rândul armatei.

Creșterea sprijinului străin explică parțial avantajul Rusiei pe câmpul de luptă. Putin a obținut drone din Iran și obuze din Coreea de Nord.

De asemenea, el s-a străduit să convingă o mare parte din sudul global că nu are un interes major în ceea ce se întâmplă cu Ucraina. Turcia și Kazahstan au devenit căi pentru bunuri care hrănesc mașinăria de război a Rusiei.

Un plan occidental de a limita veniturile Rusiei din petrol, fixând prețul pentru țițeiul său la 60 de dolari pe baril, a eșuat, deoarece a apărut o structură de comerț paralelă dincolo de întinderea Occidentului. Prețul țițeiului rusesc Urals este de 64 de dolari, în creștere cu aproape 10% de la începutul anului 2023.

Putin câștigă și pentru că și-a consolidat poziția în țară, susține The Economist. El le spune acum rușilor, în mod absurd, că se află într-o luptă pentru supraviețuire împotriva Occidentului.

Poate că rușilor obișnuiți nu le place războiul, dar s-au obișnuit cu el. Elita și-a întărit controlul asupra economiei și face o mulțime de bani. Putin își poate permite să plătească salariile de-o viață familiilor celor care luptă și mor.

Probleme pentru Zelenski

Având în vedere toate acestea, nu e de mirare că starea de spirit de la Kiev este mai sumbră, scrie The Economist. Competiția politică a revenit, pe măsură ce oamenii se contrează pentru influență.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Valeri Zalujnîi, șeful Armatei, s-au certat. Sondajele de opinie interne sugerează că scandalurile de corupție și îngrijorările legate de viitorul Ucrainei au afectat poziția liderului în rândul alegătorilor.

Guvernele occidentale insistă că sunt la fel de angajate ca întotdeauna în Ucraina. Dar sondajele din întreaga lume sugerează că mulți se îndoiesc de acest lucru.

În SUA, administrația Biden face eforturi pentru a convinge Congresul să deblocheze fonduri în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Campania electorală de anul viitor va complica și mai mult lucrurile.

Dacă Donald Trump este ales președinte, după ce a promis pacea, Statele Unite ar putea înceta brusc să mai furnizeze arme cu totul.

Europa ar trebui să se pregătească pentru această posibilitate sumbră și pentru ca ajutorul american să se reducă, indiferent de cine se află la Casa Albă, notează revista economică din Marea Britanie. În schimb, liderii europeni cotinuă ca și cum generosul Joe Biden va fi întotdeauna la conducere.

Uniunea Europeană a promis Ucrainei 50 de miliarde de euro, dar banii sunt blocați de Ungaria și, posibil, de o încurcătură bugetară în Germania.

În decembrie, UE ar trebui să semnaleze că este pregătită să înceapă discuțiile pentru aderarea Ucrainei. Însă mulți cred că procesul va fi întârziat în mod intenționat, deoarece extinderea este dificilă și amenință interesele personale.

Șefa Guvernului italian, Giorgia Meloni, a fost înregistrată (în timpul unei farse telefonice) spunând că Europa este obosită. S-ar putea crede că sosirea lui Trump la Casa Albă ar putea galvaniza sprijinul pentru Ucraina, pe măsură ce Europa și-ar asuma responsabilitatea pentru propria apărare.

Un lider european, citat de The Economist, crede că sprijinul se va fragmenta de fapt.

Putin, principala amenințare pe termen lung pentru Europa

Prăbușirea sprijinului pentru Ucraina ar fi un dezastru, subliniază The Economist.

Este posibil ca, până în 2025, complicațiile războiului să înceapă să-l afecteze pe Putin. Rușii ar putea resimți din ce în ce mai mult mobilizările forțate, inflația și deturnarea cheltuielilor sociale către armată.

Cu toate acestea, a spera pur și simplu că regimul său se prăbușește nu are sens. El ar putea rămâne la putere ani la rând și, dacă o va face, va amenința cu războiul, deoarece aceasta este scuza sa pentru represiunea internă și suferința propriului său popor.

Vladimir Putin a distrus perspectivele țării sale, izolând-o de Europa și împingându-i în exil pe cei mai întreprinzători oameni ai săi. Fără război, goliciunea guvernării sale ar fi evidențiată pe deplin, susține The Economist.

Prin urmare, Europa trebuie să se gândească la Putin ca la principala amenințare pe termen lung la adresa securității sale.

Rusia se va reînarma. Va avea experiență de luptă. Planificarea apărării Europei ar trebui să fie concepută pentru a-l împiedica pe Putin să simtă slăbiciune pe flancul său – în special dacă pune la îndoială disponibilitatea președintelui Trump de a lupta în cazul în care este atacată o țară NATO.

Cel mai bun mod de a-l descuraja pe Putin ar fi ca Europa să-și demonstreze hotărârea, arătând chiar acum că este pe deplin angajată în favoarea unei Ucraine înfloritoare, democratice și orientate spre vest, mai scrie The Economist.

Armele contează, în special apărarea aeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești, motiv pentru care este crucial ca America să aprobe ultima tranșă de ajutor.

Deoarece arsenalele sunt deja epuizate, Occidentul trebuie să facă mai multe eforturi pentru a crește capacitatea producătorilor de armament. Sancțiunile ar putea fi direcționate mai eficient.

De asemenea, acțiunea politică în Europa este esențială, avertizează The Economist. Putin va ataca orașele Ucrainei și îi va submina societatea, pentru a sabota transformarea țării într-o democrație occidentală.

În replică, Europa ar trebui să-și dubleze eforturile pentru a se asigura că Ucraina progresează, cu promisiunea de bani și de aderare la Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Revenire spectaculoasă la FCSB! Anunțul oficial
NEWS ALERT Revenire spectaculoasă la FCSB! Anunțul oficial
Citește și...
După faptă și răsplată. Dirijorul pro-Kremlin Valery Gergiev, numit director al Teatrului Balşoi
După faptă și răsplată. Dirijorul pro-Kremlin Valery Gergiev, numit director al Teatrului Balşoi

Guvernul Rusiei l-a numit, vineri, pe dirijorul Valery Gergiev - cunoscut ca un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin - în funcţia de director al Teatrului Balşoi.

Ungaria anunță că va continua să coopereze cu Rusia: ”Nu acceptăm nicio presiune din exterior”. Ce va primi de la Putin
Ungaria anunță că va continua să coopereze cu Rusia: ”Nu acceptăm nicio presiune din exterior”. Ce va primi de la Putin

Ungaria va continua să coopereze cu Rusia, indiferent de presiunile lumii civilizate, maghiarii urmând să primească în schimb de la țara condusă de Vladimir Putin gaze și construirea unui nou reactor nuclear.

Putin va ține conferința de presă anuală pe 14 decembrie. Anunțul pe care mulți se așteaptă să îl facă
Putin va ține conferința de presă anuală pe 14 decembrie. Anunțul pe care mulți se așteaptă să îl facă

Preşedintele Vladimir Putin va ţine conferinţa sa de presă anuală şi va răspunde întrebărilor publicului la 14 decembrie, a anunţat joi Kremlinul.

Putin acuză Occidentul că vrea să dezmembreze şi să jefuiască Rusia: „Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul”
Putin acuză Occidentul că vrea să dezmembreze şi să jefuiască Rusia: „Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul”

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat, marţi, Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova.

Vladimir Putin a promulgat bugetul Rusiei pentru următorii doi ani. Armata va primi mai mulți bani
Vladimir Putin a promulgat bugetul Rusiei pentru următorii doi ani. Armata va primi mai mulți bani

Vladimir Putin a promulgat, luni, bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026. Anul viitor, suma de bani alocată Armatei va creştere cu 66 % faţă de cea alocată pentru anul în curs.

 

Recomandări
Specialiștii avertizează. Scumpirile sărăcesc România, deficitul bugetar va continua să crească
Specialiștii avertizează. Scumpirile sărăcesc România, deficitul bugetar va continua să crească

Scumpirile ne vor sărăci bugetele și anul acesta, dar și în 2025, în vreme ce statul va cheltui mai mult decât va avea în vistierie.  

Trei români au fost arestați în Spania pentru exploatarea altor români. Cum erau tratate victimele
Trei români au fost arestați în Spania pentru exploatarea altor români. Cum erau tratate victimele

Trei români au fost arestați în Spania, în regiunea Alicante, pentru trafic de persoane, după ce ar fi exploatat la muncă în ferme din Franța și Spania, timp de 2 ani, alți români.  

Rușii îl sfidează pe Vladimir Putin și continuă să vină la mormântul lui Navalnîi. ”În Rusia, după represiune, vine alinarea”
Rușii îl sfidează pe Vladimir Putin și continuă să vină la mormântul lui Navalnîi. ”În Rusia, după represiune, vine alinarea”

Liderii occidentali salută curajul miilor de ruși care au asistat vineri la funeraliile lui Aleksei Navalnîi, asumându-și riscul de fi suporta consecințe grave, pe loc sau mai târziu.