Presa internationala semnaleaza "accelerarea" procedurii impotriva presedintelui si proteste
Presa internationala continua sa acorde atentie procedurii de destituire din functie a presedintelui Basescu, principalele agentii de presa relatand joi si vineri acuzatiile lansate de acesta la adresa Guvernului si despre mitingurile din Bucuresti.
"Presedintele Romaniei acuza Guvernul de acapararea puterii", scrie Reuters intr-un material preluat de filialele agentiei din Marea Britanie, Canada si Africa si in paginile electronice a numeroase publicatii, inclusiv swissinfo.ch, Malaysia Star sau Pakistan Daily, in timp ce AP titreaza intr-o analiza ca "Presedintele Romaniei ii acuza pe parlamentari ca incearca sa il suspende pentru a submina sistemul judiciar", material preluat in editiile electronice ale unor publicatii ca Montreal Gazette, The Province, Canada.com, Edmonton Journal, Windsor Star.
Potrivit Reuters, amenintarea suspendarii face parte dintr-o "confruntare mai ampla care a paralizat procesul legislativ" si a ridicat indoieli cu privire la abilitatea Romaniei de a respecta termenii unui imprumut de la FMI in valoare de cinci miliarde de euro, dupa efectele pe care le-a avut asupra monedei, sporind costurile de finantare a datoriei.
Agentia mai noteaza ca PDL a modificat legea referendumului la precedenta incercare de suspendare a lui Basescu, in 2007. "Probabil ca Basescu va pierde referendumul si functia, daca noile prevederi (propuse in aceste zile de catre USL) sunt aprobate, dar va supravietui (procedurilor de suspendare in curs) daca pragul (referendumului) este mentinut", comenteaza agentia.
AP il citeaza pe presedintele roman Traian Basescu, care afirma ca incercarea Guvernului de a-l suspenda reprezinta un "complot" ce vizeaza "subminarea" eforturile pe care le-a depus pentru "curatarea" sistemului judiciar, menit sa distraga atentia de la acuzatiile ca premierul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat. Din contra, coalitia la putere sustine ca Basescu si-a depasit atributiile si a interferat in sistem dupa realegerea sa, in 2009, anuntand un vot in vederea suspendarii vineri.
Agentia mai noteaza ca unii critici ai presedintelui afirma ca apropiati ai lui Basescu sunt "protejati" de unele proceduri judiciare, iar DNA, creat de cand este sef al statului, este plin de aliati politici de-ai sai. "Lupta pentru putere in Romania atinge un nivel maxim, premierul efectuand pasi in directia inlaturarii presedintelui", comenteaza Bloomberg in pagina electronica, anuntand de asemenea ca Guvernul schimba legea referendumului, pentru a facilita suspendarea sefului statului.
Intr-un alt material, Bloomberg informeaza despre mitingurile de pe strazile Bucurestilor, cu o zi inainte de votul in Parlament asupra suspendarii lui Traian Basescu. Protestatarii au agitat postere in care apareau premierul Victor Ponta si noul presedinte al Senatului Crin Antonescu, purtand uniforme de politisti, joi, la o demonstratie antiguvernamentala, scrie Irish Times in editia online.
Pe poster se putea citi "Uniunea Stalinist Leninista", o aluzie la sigla Uniunii Social-Liberale (USL, centru-stanga), aflata la putere. Publicatia irlandeza subliniaza ca Traian Basescu se confrunta vineri cu un vot in vederea suspendarii in Parlament, cea mai recenta "runda a unei lupte feroce pentru putere" pe care o poarta cu premierul Victor Ponta. Aceasta a "alarmat" Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite si a alimentat unele "temeri pentru democratia tarii", comenteaza ziarul.
Presedintele Romaniei, care are un rol mai degraba "ceremonial" a raspuns loviturilor Guvernului care incearca sa il suspende, comenteaza Euronews in pagina electronica.
Traian Basescu, acuzat de coalitia de centru-stanga de incalcarea Constitutiei si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor, le-a spus parlamentarilor ca este victima a ceea ce a numit "pariul" Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar si altor institutii ale statului, adauga postul, notand ca amenintarea suspendarii face parte dintr-o confruntare politica mai ampla.
"Democratie sau demagogie?" se intreaba The Economist intr-un comentariu in editia electronica de joi. "Cine spune ca politicienii nu isi merita salariile? Clasa politica a Romaniei poate ca nu este ea prea iubita de popor, dar nimeni nu poate sa-i acuze (pe membrii acesteia) de lipsa de energie si ingeniozitate", subliniaza prestigioasa publicatie.