Studiu: tigarile electronice, inutile in renuntarea la fumat. Ar favoriza dependenta de nicotina

tigari electronice

Un studiu efectuat pe mai multi bolnavi de cancer care au continuat sa fumeze a aratat ca tigarile electronice ar putea favoriza dependenta de nicotina.

Celor care folosesc aceste dipozitive le este la fel de greu sa renunte la fumat ca si persoanelor care fumeaza tigari clasice, sugereaza acest studiu.

Cercetarea efectuata asupra pacientilor cu cancer care continua sa fumeze a aratat ca persoanele care folosesc tigari electronice prezinta o dependenta de nicotina mult mai accentuata si au la fel sau mai putine sanse de a renunta la fumat ca si persoanele care prefera tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alti cercetatori, potrivit Reuters.

Studiul, aparut in revista Cancer, publicatia de specialitate a Societatii Americane pentru Cancer, ridica intrebari legate de eficienta tigarilor electronice in a ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu. Dar aceasta concluzie a fost contestata de alti cercetatori in domeniul tutunului si dependentei, care au spus ca modul de selectare a pacientilor inclusi in studiu a dus la o concluzie prestabilita.

Utilizarea tigarilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care contin nicotina, pe care fumatorul ii inhaleaza, a crescut foarte mult in ultimii doi ani, dar exista, de asemenea, o dezbatere aprinsa privind riscurile si beneficiile acestora. Dispozitivele sunt pe piata de relativ putina vreme, iar acest lucru inseamna ca nu exista dovezi stiintifice pe termen lung legate de siguranta lor. Unii expertii se tem ca tigarile electronice ar putea duce la dependenta de nicotina si ar fi doar un prim pas catre fumatul de tutun clasic, in timp ce alti cercetatori le vad ca pe o modalitate cu un potential urias de a ajuta fumatorii sa renunte la acest obicei.

Citește și
Tigari electronice
Un nou caz de explozie a unei tigari electronice in Marea Britanie. "Putea sa ma loveasca in fata"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Putinele studii care exista pe aceasta tema ofera o serie de concluzii amestecate, unele sustinand ca dispozitivele pot ajuta la renuntarea la fumat, iar altele sugerand ca tigarile electronice pot prezenta riscuri de sanatate specifice.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii luna trecuta, cerea impunerea unei reglementari stricte a utilizarii tigarilor electronice in spatiile inchise, publicitatii si vanzarii acestor dispozitive catre minori. Insa si acest raport a fost criticat, unii experti spunand ca este plin de erori, interpretari si analize gresite.

Studiul publicat online in revista Cancer a fost efectuat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, condusi de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienti cu cancer, care fumau si care au fost inclusi in perioada 2012-2013 intr-un program antitutun la centrul oncologic. Expertii au descoperit o crestere de trei ori a utilizarii tigarilor electronice in aceasta perioada, de la 10,6% la 38,5%. La includerea in programul antifumat, cercetatorii au descoperit ca utilizatorii de tigari electronice erau mai dependenti de nicotina decat non-utilizatorii, avusesera mai multe incercari de a renunta la fumat si prezentasera un risc mai mare de a fi diagnosticati cu o forma de cancer la plamani, cap si gat.

Pana la finalul perioadei de studiu, utilizatorii dispozitivelor erau la fel de predispusi la a fuma ca si pacientii care fumau tigari clasice. Robert West, director de cercetare in domeniul tutunului la University College London, a declarat ca studiul nu a putut evalua daca, in cazul pacientilor cu cancer care foloseau tigari electronice, a incerca aceste dispozitive duce sau nu la renuntarea la fumat, "pentru ca esantionul folosit a inclus pacienti care au incercat deja tigara electronica intr-o tentativa de a renunta la fumat si au esuat, astfel ca toti cei care au reusit sa se lase de fumat erau deja scosi din calcul".

De asemenea, Peter Hajek, director al Tobacco Dependence Research Unit de la Queen Mary, University of London, a sustinut ideea ca datele oferite de studiu nu justifica concluziile la care au ajuns cercetatorii americani.

"Autorii au urmarit fumatori care au testat tigarile electronice, dar nu au renuntat la fumat si au exclus fumatorii care au incercat dispozitivele si au renuntat la fumat", a spus Peter Hajek.

"Ca si fumatorii care esueaza in a renunta la fumat indiferent de metoda aleasa, studiul a avut de-a face cu fumatori cu un mare grad de dependenta, carora le-a fost foarte greu sa renunte. Cercetatorii au concluzionat ca tigara electronica nu a fost de ajutor, dar acest lucru ar fi adevarat pentru orice tratament daca ar fi evaluate doar rezultatele negative ale urmarii tratamentului", a mai declarat Peter Hajek.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tigarile clasice vor fi istorie. Ce miscari fac marii producatori de tutun
Tigarile clasice vor fi istorie. Ce miscari fac marii producatori de tutun

Piata de tigarete electronice, un segment inca nereglementat si estimat de Euromonitor la peste 5 miliarde de dolari pe an, ar putea sa o depaseasca in 10-15 ani pe cea de tigari normale.

Un nou caz de explozie a unei tigari electronice in Marea Britanie.
Un nou caz de explozie a unei tigari electronice in Marea Britanie. "Putea sa ma loveasca in fata"

In ultima vreme, cazurile in care o tigara electronica explodeaza din senin sunt tot mai dese. Asta a fost si experienta prin care a trecut o femeie din Marea Britanie, Kim Taylor, in varsta de 54 de ani.

Vanzarea tigarilor electronice ar putea fi interzisa tinerilor sub 18 ani, in Marea Britanie
Vanzarea tigarilor electronice ar putea fi interzisa tinerilor sub 18 ani, in Marea Britanie

Un proiect de lege propus spre discutie guvernului britanic, in aceasta saptamana, cere interzicerea vanzarilor de tigari electronice tinerilor sub 18 ani, relateaza The Independent.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.