Premierul suedez: Șeful guvernului austriac nu și-a schimbat părerea cu privire la blocarea aderării României la Schengen
Șeful guvernului austriac nu și-a schimbat părerea cu privire la blocarea aderării României la Spațiul Schengen, spune premierul suedez. Declarația a fost făcută în urma unei întrevederi a celor doi oficiali, la Stockholm.
Tot acolo a ajuns la scurtă vreme și premierul Nicolae Ciucă, pentru discuții cu oficialii suedezi.
Suedia a preluat anul acesta președinția Consiliului Uniunii Europene și sprijină țara noastră în procesul de aderare la zona de liberă circulație.
Alegeri 2024
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
21:06
Coaliția România Europeană îl vrea pe Nicușor Dan candidat la alegerile prezidențiale. Reacţia primarului Capitalei
19:11
Bogdan Peșchir, care ar fi finanțat campania electorală a lui Călin Georgescu, donații de peste un milion de euro pe TikTok
19:01
Oficial. Biroul Electoral Central a respins toate contestaţiile şi sesizările privind alegerile parlamentare din 2024
Șeful guvernului suedez spune că poziția cancelarului austriac rămâne fermă cu privire la menținerea României în afara Spațiului Schengen.
Ulf Kristersson, premierul Suediei: „Nu, nu și-a schimbat-o. Vom ține subiectul pe agendă, vom face tot ce putem pentru a facilita discuțiile. Noi, partea suedeză, suntem în favoarea aderării. Există așteptări din partea Consiliului European ca această problemă să fie rezolvată anul acesta”.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Deși România nu e parte a problemei, cu siguranță vrem să fim parte a soluției. România deja protejează a doua cea mai lungă frontieră a Uniunii Europene”.
Declarațiile sunt facute în contextul în care Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar oficialii săi, inclusiv premierul, și-au afirmat susținerea pentru aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. Extinderea Schengen este o prioritate pentru Suedia, iar România vrea să mențină viu subiectul pe agenda europeană. De altfel, este pentru prima dată în aproape 20 de ani când un șef de guvern român face o vizită aici, la Stockholm.
Surse apropiate discuțiilor susțin că poziția Austriei rămâne neschimbată din motive electorale interne. Între timp, țara noastră continuă negocierile cu Viena la nivel tehnic, în condițiile în care oficialii români speră la o aderare anul acesta.