Premierul Moldovei exclude unirea cu România: „Există state care încurajează acest sentiment”
Guvernul de la Chișinău a exclus orice posibilitate ca România și Republica Moldova să devină un singur stat, în ciuda unor inițiative care au avut loc în mai multe localități.
Premierul moldovean Pavel Filip a explicat, pentru The Guardian, că menirea Republicii Moldova este să fie un stat suveran, independent de România.
„S-a vorbit prea mult despre reunificare, identitate, limbaj și vreau să mă uit mai degrabă la dezvoltarea concretă a țării. Toate acele probleme sentimentale legate de acest subiect ar trebui lăsate pentru vremuri mai bune”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.
Pe de altă parte, Filip a mărturisit că își dorește ca țara sa să devină membră a Uniunii Europene. Fosta țară a Uniunii Sovietice și în prezent cea mai săracă țară din Europa, Republica Moldova se află mult mai în urmă decât vecinii săi, inclusiv de România care a aderat la UE în 2007, notează sursa citată.
„Vom fi alături de România atunci când vom intra în Uniunea Euroeană”, a mai spus premierul Pavel Filip.
În urmă cu o lună, în capitala Republicii Moldova a avut loc o manifestație pro-unificare, la care a participat inclusiv fostul președinte al României Traian Băsescu. Două zile mai târziu, Parlamentul României a adoptat un vot simbolic în favoarea reunificării, iar parlamentarii au transmis că privesc cu ochi buni o astfel de inițiativă venită din Moldova.
Evenimentele au avut loc în contextul aniversării a 100 de ani de când Moldova a devenit parte din ceea ce era atunci România Mare. Cândva cunoscută drept Basarabia, teritoriul a devenit parte din România în 1918, însă în 1940 a trecut sub controlul sovieticilor.
A devenit stat independent în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice și de atunci se luptă cu sărăcia, corupția și conflictul din enclava vorbitoare de limbă rusă – Transnistria.
Potrivit premierului, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt „la cel mai ridicat nivel”, însă Filip a avertizat jucătorii externi să nu se implice în situația internă a țării.
„Există state care propagă acest sentiment naționalist și care încurajează această diviziune. Nu vrem să fim prinși la mijloc în acest joc”, a mai spus el, dând ca exemplu România și Rusia.
The Guardian mai notează că Moldova este divizată în două tabere: cei care vor ca țara să aibă legături mai apropiate cu Rusia, precum președintele Igor Dodon, și cei care cred că partidele pro-europene vor câștiga la alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.
„La finalul mandatului meu, vom vedea că acest drum european este unul ireversibil”, a mai spus el.
Premierul moldovean a mers la Bruxelles, pentru a discuta acordul de asociere dintre UE și Republica Moldova, semnat în 2014. Oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la progresele greoaie înregistrate de justiția din această țară pentru a-i trage la răspundere pe cei care au furat un milion de dolari din bancă. Totodată, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a afirmat că este „dificil” pentru UE să înțeleagă de ce există atât de multe întârzieri legate de „furtul secolului.”
„Este vorba despre credibilitatea reformelor anticorupție din Republica Moldova”, a mai spus ea.
Un sondaj arată că 60% dintre cetățenii moldoveni și-ar dori ca țara să facă parte din Uniunea Europeană.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: romania, moldova, pavel filip, unificare,
Dată publicare:
11-05-2018 10:19