Negocierile dintre Vladimir Putin si Alexis Tsipras. Ce propuneri a facut Rusia si de ce se tem jurnalistii germani

×
Codul embed a fost copiat

"Grecia si Rusia vor face front comun anti-Merkel?". Iata intrebarea favorita a jurnalistilor nemti, dupa intalnirea de miercuri dintre presedintele rus si seful executivului elen.

Cititi in articol:
-► Declaratiile facute de Vladimir Putin
-► Declaratiile facute de Alexis Tsipras
-► Propunerile Rusiei pentru guvernul de la Atena

Grecia are nevoie disperata de bani, pentru a-si achita datoriile, si cum negocierile cu creditorii europeni treneaza, apar temeri ca Moscova ii va sari in ajutor. Asta desi Putin a negat ca premierul grec i-ar fi cerut un imprumut. Insa prin strangerea relatiilor cu Atena, rusii ar obtine, printre altele, divizarea frontului european si acces in porturile elene.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, live update

UPDATE 20:00 Grecia vrea sa fie o punte de legatura intre Europa si Rusia, in problema sanctiunilor

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin ieftineste vacantele in destinatiile de vara preferate de romani. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele rus Vladimir Putin de la Moscova, ca razboiul economic al UE impotriva Rusiei poate conduce la un nou Razboi Rece, iar Atena va incerca sa devina o punte de negociere pentru rezolvarea problemei.

In urma intalnirii, Putin a spus ca a discutat cu Tsipras despre cooperarea bilaterala, relateaza Sputnik, citata de Mediafax.

"Am convenit sa dam mai multa atentie investitiilor, am discutat despre cooperarea in sectorul energiei, despre posibilitatea de a furniza gaze rusesti Greciei prin intermediul Tukish Stream", a declarat presedintele rus.

El a adaugat ca discutiile s-au mai referit la cooperarea in domeniul turismului, la embargoul asupra importurilor rusesti din Europa si la relatiile Rusia-UE.

"I-am asigurat pe colegii greci de intentia Rusiei de a implementa acordurile de la Minsk pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei", a aratat presedintele rus.

Tsipras a spus ca este recunoscator presedintelui Putin pentru extinderea relatiilor ruso-elene.

"Am extins relatiile ruso-elene. Grecia este un stat suveran si ne vom folosi de rolul geopolitic, ca tara europeana. Ne vom folosi de toate oportunitatile pentru dezvoltarea cooperarii cu Rusia", a aratat premierul elen.

El si-a exprimat totodata speranta ca Grecia poate deveni un centru energetic in Europa.

In legatura cu sanctiunile impotriva Rusiei, Tsipras a spus ca problema europeana nu este una elena si ca trebuie "sa se renunte la cercul vicios al sanctiunilor impotriva Rusiei".

"Acesta este motivul pentru care am venit aici, sa intarim legaturile economice cu Rusia. Nu impartasim in totalitate pozitia europeana in privinta sanctiunilor impotriva Rusiei. Vom promova noi solutii, bazate pe dialog", a spus Tispras.

El a adaugat ca Grecia "dezaproba in mod deschis" sanctiunile europene impotriva Rusiei, pentru ca razboiul economic al UE impotriva Rusiei poate duce la un nou Razboi Rece.

UPDATE 17:30 "Grecia nu ne-a adresat o cerere de ajutor financiar", a spus Putin, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kremlin a precizat totusi ca Rusia ar putea oferi credite pentru proiecte comune mai ample cu Grecia in viitor.

Putin a declarat ca Grecia ar achita orice astfel de imprumut din profiturile obtinute din viitoarele astfel de proiecte. El nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat ca a discutat in amanunt aceasta idee cu Tsipras, potrivit Reuters. El a adaugat ca creditorii internationali ai Atenei ar avea de castigat de pe urma cooperarii dintre Rusia si Grecia.

UPDATE 16:10 Rusia a elaborat mai multe propuneri care ar putea duce la ridicarea embargoului impus produselor alimentare provenite din Grecia, a declarat ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Aleksey Ulyukayev, potrivit Agerpres.

Embargoul a fost introdus anul trecut ca raspuns la sanctiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul sau in criza din Ucraina.

'Vom discuta in detaliu aceasta chestiune joi la reuniunea premierului Dmitri Medvedev cu omologul sau grec Alexis Tsipras la care voi participa si eu. Am pregatit mai multe propuneri referitoare la embargou si le vom discuta', a spus Aleksey Ulyukayev.

UPDATE 13:55 Intalnirea intre premierul grec Alexis Tsipras si presedintele rus Vladimir Putin a inceput in urma cu cateva minute. Un ziarist acreditat la reuniune i-a si fotografiat pe cei doi lideri si a postat imaginea in retelele sociale:

 

 

Rusia ar putea oferi Greciei imprumuturi controversate si reduceri la pretul gazelor naturale in schimbul unor active potrivit unor speculatii aparute la Moscova, relateaza Daily Telegraph citat de Mediafax. Premierul grec, Alexis Tsipras, a sosit marti la Moscova, unde se va intalni miercuri cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Demersurile Atenei pe langa Moscova au generat temeri ca guvernul de stanga se indreapta catre est in cautarea de surse alternative de finantare pentru a evita falimentul. Inaintea acestei vizite, Tsipras a condamnat sanctiunile economice impuse Moscovei.

Citeste si: Grecia sperie Europa cu Rusia. De ce merge Tsipras la Moscova: "Va fi un mare eveniment in relatiile dintre cele doua tari"

Cotidianul Kommersant a citat o sursa din cadrul Guvernului rus, marti, care a afirmat ca se discuta despre linii de credit. "Suntem dispusi sa luam in considerare oferirea unei reduceri la gaz Greciei: pretul este legat de costul petrolului, care a scazut semnificativ in ultimele luni", a declarat sursa citata. "Suntem, de asemenea, dispusi sa discutam posibilitatea acordarii unor noi imprumuturi Greciei. Dar in acest caz suntem interesati de avantaje reciproce - in special ca Rusia sa primeasca anumite active in Grecia".

Sursa nu a explicat despre ce active este vorba, dar presa rusa a anuntat ca printre ele s-ar putea numara compania greaca de gaz DEPA. Active in cadrul operatorului feroviar TrainOSE si porturilor maritime din Atena si Salonic ar fi, de asemenea, vizate. Moscova este cel mai mare partener comercial al Greciei in ceea ce priveste gazele. Ministrul grec al Energiei a invitat companiile ruse sa exploreze resursele de gaz natural si petrol de pe coasta de est a tarii. In schimb, Grecia si-a manifestat dorinta de a sprijini planul Kremlinului de a construi o noua conducta prin Turcia, cunoscuta sub numele de "Turkish Stream".

Oficialii europeni se tem ca orice imprumut acordat de Rusia Greciei ar putea convinge Atena sa se opuna sanctiunilor impotriva Kremlinului in legatura cu Ucraina. In afara de credit si reduceri la pretul gazelor, Kremlinul ar putea oferi Greciei ridicarea pratiala a restrictiilor privind importul de alimente in schimbul sustinerii unei linii proruse. Grecia a fost afectata foarte puternic de interzicerea exportului de fructe in vigoare din august. Dar Comisia Europeana a sugerat ca se opune oricarui acord greco-rus pe tema alimentelor, afirmand ca toate tarile europene ar trebui tratate la fel.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Cei 3 prieteni ai Rusiei in UE. Cine profita de pe urma razboiului economic dintre Moscova si Occident
Cei 3 prieteni ai Rusiei in UE. Cine profita de pe urma razboiului economic dintre Moscova si Occident

Moscova ia in considerare sa ridice interdictia pe importurile de alimente pentru Grecia, Ungaria si Cipru, a anuntat marti ministrul rus al agriculturii, Nikolai Fyodorov.

Vladimir Putin ieftineste vacantele in destinatiile de vara preferate de romani. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Vladimir Putin ieftineste vacantele in destinatiile de vara preferate de romani. Cum s-a ajuns in aceasta situatie

Criza economica din Rusia si conflictul din estul Ucrainei au facut ca un numar mare de turisti rusi, dar si din spațiul ex-sovietic, sa renunte la vacantele de vara in Turcia, Grecia si Bulgaria, tari care au ieftinit pachetele in acest an.

Seful FMI:
Seful FMI: "Grecia isi va plati datoria catre Fond". Premierul Alexis Tsipras vrea sa semneze un acord economic cu Rusia

Seful FMI Christine Lagarde a anuntat ca Atena a promis ca isi va plati datoria catre institutia pe care o conduce, in aceasta saptamana.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.