Summitul G20: liderii reuniti la Cannes au aplaudat discursul premierului grec George Papandreou

Barack Obama si Nicolas Sarkozy

Nauciti si exasperati de atatea rasturnari de situatie in Grecia, cei mai puternici oameni din lume s-au adunat la Cannes si incearca sa inteleaga situatia. In plus, cauta frenetic solutii pentru a salva economia globala.

Opozitia i-a cerut demisia lui Papandreou. Grecia, gata sa renunte la referendumul privind euro. Vezi ce a declarat premierul grec George Papandreou in parlament!

21:00 Liderii din cadrul G20, reuniti joi la Cannes (Franta), l-au aplaudat pe premierul grec George Papandreou in timp ce acesta isi afirma atasamentul fata de planul anticriza european, conform imaginilor transmise de televiziuni, a declarat un martor ocular pentru AFP.

Sefii de stat si de guvern ai principalelor tari bogate si emergente au putut urmari discursul acestuia rostit la Atena in timpul summitului lor.

Papandreou a subliniat joi ca "miza pentru Grecia este sa puna in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, riscul unui refuz fiind "iesirea din euro", si a considerat "catastrofala" organizarea unor eventuale alegeri anticipate in Grecia.

Citește și
Steagul Greciei
Presa din Germania: Propunem un referendum pentru scoaterea grecilor falimentari din zona euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"O respingere (a planului) prin referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din euro", a adaugat el intr-un discurs de aproape o ora sustinut in fata grupului sau parlamentar, a carui reuniune tensionata continua in cursul serii.

20:00 Liderii din zona euro au discutat joi despre accelerarea masurilor de protejare a zonei euro de turbulentele de pe piata obligatiunilor suverane, la o intalnire pe marginea summit-ului G20 de la Cannes, au declarat oficiali spanioli, transmite Reuters.

La intalnire au participat reprezentanti ai Frantei, Germaniei, Italiei, institutiilor Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International. Discutiile s-au concentrat pe consolidarea masurilor de protejare a tarilor periferice vulnerabile din uniunea monetara.

"Atentia a fost orientata catre accelerarea si intarirea unor masuri de protectie a zonei euro, posibil si prin linii de credit mai mari pentru tarile periferice", a spus un oficial spaniol.

Acesta a precizat ulterior ca s-a referit la o prevedere de natura tehnica potrivit careia Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF) trebuie folosita, in ordine, pentru achizitia de obligatiuni, sustinerea bancilor si in al treilea rand pentru punerea la dispozitie a unor linii de creditare.

El a aratat ca aceste linii de creditare nu au fost discutate joi decat ca una dintre optiunile FESF.

Liderii din zona euro au convenit in iulie sa extinda prerogativele Facilitatii, astfel incat sa poata acorda imprumuturi, dar numai in cazul in care tarile respective nu mai au acces pe pietele financiare.

Prevederea, aprobata luna trecuta de Parlamentele nationale, nu a fost inca folosita, dar cei mai probabili beneficiari ar fi Italia si Spania.

Un oficial prezent la summit-ul G20 a declarat joi ca FMI a propus crearea unei noi linii de credit pentru sustinerea tarilor expuse socurilor economice.

19:45 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi la Cannes ca asteapta de la Grecia mai degraba acte decat anunturi, dupa declaratiile premierului grec Giorgios Papandreou evocand o posibila abandonare a referendumului sau controversat, relateaza AFP.

"Pentru noi conteaza actele", a afirmat ea in fata presei in cadrul summitului G20.

16:10 "Sigur ca toata lumea asteapta vesti bune din partea Greciei, nu anunturi exotice si populiste. Sper ca nu vom fi nevoiti sa asteptam mult timp", a declarat Medvedev cu ocazia unui discurs rostit la summitul G20. Presedintele Rusiei a apreciat ca europenii nu au avansat suficient de rapid in legatura cu aplicarea masurilor pentru combaterea crizei datoriilor si deficitului bugetar.

15:40 Presa: Surse guvernamentale sustin ca premierul Greciei dezminte zvonurile despre demisia sa

14:30 Principalele actiuni europene au trecut pe crestere dupa ce au deschis in scadere, ca urmare a sperantelor investitorilor ca o eventuala prabusire a guvernului Greciei ar asigura evitarea referendumului, transmite Reuters.

"Investitorii se gandesc ca daca va cadea guvernul Papandreou va fi amanat referendumul, dar sunt doar sperante false pentru ca nu se rezolva nimic. Referendumul ar putea fi amanat, dar ar fi inlocuit de alegeri generale, care ar fi un vot similar. Opozitia nu vrea iesirea din zona euro, dar subiectul va fi ridicat in discutii, iar populatia va putea vota pentru cineva care vrea scoaterea Greciei din uniunea monetara", a spus un trader.

14:10 Premierul grec are programata o intrevedere cu presedintele republicii, in care isi va pune postul la dispozitia acestuia, urmand ca Grecia sa fie condusa de un guvern provizoriu, potrivit BBC

12:45 George Papandreou nu si-a dat demisia si nici nu si-o va da, anunta purtatorul de cuvant al guvernului grec.

Reuters noteaza faptul ca summitul G20 este momentul perfect in care liderii Zonei Euro vor contempla viitorul acesteia fara Grecia.

12:00 Reuniunea G20 din Franta, care ar fi trebuit sa se concentreze asupra reformarii sistemului financiar mondial, incepe insa sub presiunea agravarii crizei datoriilor, dupa ce Grecia a anuntat organizarea unui referendum pe tema pachetului de masuri de austeritate, potrivit Reuters.

Franta si Germania au avertizat Grecia ca trebuie sa se decida urgent daca vrea sa ramana in zona euro.

Premierul grec, George Papandreou, a fost chemat la Cannes inaintea summit-ului si a fost avertizat de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furiosi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale si al euro.

Cei doi l-au convins pe Papandreou sa programeze referendumul la inceputul lunii decembrie si au insistat sa vizeze problema mai ample a ramanerii Greciei in zona euro si nu doar pachetul de ajutor extern si masuri de austeritate convenit saptamana trecuta.

Merkel si Sarkozy au afirmat, de asemenea, ca Atena nu va primi decat dupa referendum transa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul. Daca in urma referendumului grecii ar respinge pachetul de masuri convenite, ajutorul de la UE si FMI ar inceta, aruncand Grecia intr-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro si cu posibilitatea de a se extinde la tari precum Spania sau Italia.

"Prietenii nostri greci trebuie sa se decida daca vor sa continue impreuna cu noi", a spus Sarkozy reporterilor a o conferinta de presa comuna cu Merkel, dupa intrevederea cu Papandreou.

Cancelarul german a descris discutia cu premierul elen ca "dura si dificila", afirmand ca scopul stabilizarii euro este mai important decat salvarea Greciei daca aceasta nu vrea sa fie salvata.

Papandreou a declarat, inainte de a pleca inapoi la Atena, ca referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie si se va concentra pe problema ramanerii in zona euro.

"Referendmul adauga un nou substrat de incertitudine si complexitate la o criza deja complicata. Cel mai important este ca declanseaza un mecanism politic care ar putea conduce la iesirea Greciei din zona euro", a spus Domenico Lombardi, fost membru in consiliul director al FMI si in prezent cercetator la Brookings Institution din Washington.

In timpul scurtei intalniri a liderilor zonei euro, Merkel se va intalni cu presedintele SUA, Barack Obama. Summit-ul G20 trebuia sa inceapa formal cu un pranz de lucru, destinat economiei globale, insa probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa.

Sarkozy spera sa foloseasca presedintia franceza a G20 pe post de trambulina pentru alegerile prezindentiale din 2012, cand vrea sa obtina un nou mandat.

Seful statului francez stabilise obiective ambitioase la reuniunea G20, intre care o regandire a sistemului monetar international si masuri de combatere a volatilitatii preturilor materiilor prime. Presedintele francez a fost insa, nevoit sa tempereze obiectivele, intrucat combaterea crizei a devenit prioritara.

Sarkozy s-a intalnit miercuri cu presedintele Chinei, Hu Jintao, parte a unui efort european de a convinge economiile emergente sa contribuie la cresterea resurselor financiare ale Facilitatii Europene penttru Stabilitate Financiara.

Presedintele chinez a transmis, insa, ca depinde de Europa sa-si rezolve problema datoriilor. Beijing are nevoie de mai multe detalii din partea europenilor inainte de a se decide daca fa sustine fondul european destinat tarilor cu probleme financiare din zona euro.

Peste 3.000 de jurnalisti au fost acreditati pentru acoperirea evenimentului. "Costul summit-ului G20 de la Cannes este de circa 20 de milioane de euro, fonduri luate dintr-un program special dedicat presedintiei franceze a G8 si G20", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al ministerului, Bernard Valero.

Presa din Germania: Propunem un referendum pentru scoaterea grecilor falimentari din zona euro

Din G20 fac parte tarile industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franta, Canada, Italia, Marea Britanie si Japonia, la care se adauga 12 state emergente, si anume Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia.

Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeana. La lucrarile G20 participa reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale, precum si lideri ai unor state invitate, precum Spania si Olanda. Dupa summit-ul de la Cannes, presedintia G20 va fi preluata pentru un an de Mexic.

Sarkozy da ultimatum Greciei: Vreti sau NU sa ramaneti in Zona Euro?

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie
Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie

Uite referendumul, nu e referendumul. Grecii, care au anuntat ca vor decide singuri daca mai raman in zona euro, s-au razgandit.

Presa din Germania: Propunem un referendum pentru scoaterea grecilor falimentari din zona euro
Presa din Germania: Propunem un referendum pentru scoaterea grecilor falimentari din zona euro

"Luati-le euro grecilor", titreaza joi tabloidul german Bild, furios din cauza proiectului de referendum din Grecia si cerand ca poporul german sa se poata pronunta de asemenea pentru "scoaterea grecilor falimentari din zona euro".

Sarkozy da ultimatum Greciei: Vreti sau NU sa ramaneti in Zona Euro?
Sarkozy da ultimatum Greciei: Vreti sau NU sa ramaneti in Zona Euro?

Grecia este somata sa spuna daca mai vrea sau nu in Zona Euro. Liderii europeni reuniti miercuri seara la Cannes i-au cerut explicatii premierului elen, anuntandu-l ca-si poate lua adio de la miliardele de euro promise de Uniunea Europeana.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.