Premierul canadian a căzut în plasa unor informaţii false, pe care le-a postat pe Twitter. Mesajul a fost ulterior șters
Premierul canadian Justin Trudeau a postat luni un tweet în care spunea: „Canada denunţă decizia barbară a regimului iranian de a impune pedeapsa cu moartea pentru aproape 15.000 de protestatari”.
Douăsprezece ore mai târziu, postarea a fost ştearsă, relatează CNN, conform news.ro.
Tweetul părea să facă aluzie la o informaţie falsă despre Iran, care a circulat online, uneori împinsă de activişti anti-regim, şi care a fost rapid dezminţită de experţi. Postarea lui Trudeau fusese însă redistribuită de peste 6.000 de ori înainte de a fi eliminată. Ştirea falsă a fost transmisă pe Twitter şi de celebrităţi cu un număr considerabil de urmăritori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Justin Trudeau a fost probabil unul dintre cei mai distribuiţi şi mai influenţi susţinători ai acestui narativ”, a declarat Marc Owen Jones, profesor asociat la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Qatar, specializat în dezinformare digitală.
„Având în vedere reputaţia sa generală de persoană serioasă, care nu caută senzaţionalul, cu siguranţă a dat legitimitate dezinformării”, a arătat profesorul.
Incidentul arată amploarea dezinformării în epoca reţelelor sociale şi amplificarea acesteia de către cei aflaţi în poziţii de putere, mai ales în situaţia când nu sunt posibile relatări independente de la faţa locului. Potrivit presei de stat iraniene, doar cinci protestatari au fost condamnaţi la moarte până în prezent.
Un purtător de cuvânt al guvernului canadian a declarat pentru CNN că tweet-ul a fost şters deoarece „a avut la bază o relatare iniţială care era incompletă şi care nu avea contextul necesar. S-a bazat pe raportarea unor îngrijorări serioase ridicate de avocaţii internaţionali pentru drepturile omului care avertizau asupra unor posibile sentinţe viitoare, inclusiv pedeapsa cu moartea, impuse miilor de protestatari iranieni care au fost deja reţinuţi de regim”, a explicat purtătorul de cuvânt.