Pregătiri pentru întâlnirea Trump - Kim. Sud-coreenii cer sprijinul Chinei şi Japoniei
Se fac pregătiri intense pentru întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong Un. Reprezentanții Coreei de Sud, care au intermediat până acum tratativele, au mers la Beijing și Tokyo, ca să obțină sprijinul vecinilor, pentru mult asteptatul summit.
Pe de altă parte, experții consideră ciudat faptul că Phenianul nu a reacționat în nici un fel, după ce Donald Trump a spus că este de acord cu întâlnirea.
Cu aproximativ două luni înainte de summitul americano-nord-coreean, Coreei de Sud îi revine sarcina de a purta negocieri cu ţările vecine, care vor să joace şi ele un rol în acest moment istoric.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sud-coreenii sunt extrem de importanţi în acest proces. Transmit mesaje dintr-o parte în alta, între Phenian şi Washington, iar acum duc aceste mesaje şi către alte ţări din regiune. Astfel, un consilier pe probleme de securitate al preşedintelui sud coreean s-a întâlnit cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, aliatul principal al Coreei de Nord.
Iar şeful serviciilor de informaţii de la Seul a mers la Tokyo pentru a vorbi cu premierul Shinzo Abe. Totodată, apar detalii despre discuţia de la Casa Alba a preşedintelui Trump cu consilierul pe probleme de securitate din Coreea de Sud. Acea întâlnire a dus la decizia preşedintelui Trump de a sta la masa discutiillor cu liderul nord-coreean, cândva, în mai.
La acea discuţie, Trump a făcut presiuni pentru că întrevederea cu liderul nord-coreean să aibă loc cât mai curând posibil. Încă nu se cunosc programul exact şi nici locul. Se ştie însă că primul care se va întâlni cu Kim Jong Un va fi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. Sud -coreenii trebuie să joace un rol în organizare, pentru că Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Phenianul, ceea ce înseamnă că greul cade pe umenii Coreei de Sud, în săptămânile viitoare.
Şeful CIA, Mike Pompeo, a ţinut să precizeze că Donald Trump a acceptat întâlnirea cu dictatorul nord-coreean, nu pentru a face un spectacol diplomatic, ci pentru a rezolva problema ameninţării nucleare nord-coreene.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: coreea de nord, donald trump, japonia, China, Coreea de Sud, diplomatie, casa alba, phenian, kim jong-un,
Dată publicare:
13-03-2018 07:52