Precedentul care ar putea declansa o reactie in lant. Ce se va intampla daca Marea Britanie iese din Uniunea Europeana
Doua tabere s-au luptat timp de 4 ani de zile, iar votul de joi a aratat cat de stransa a fost batalia dintre ele pana in ultimul moment.
Brexitul a fost pe buzele tuturor, atat a britanicilor cat si a europenilor, care au stat cu sufletul la gura in tot acest timp.
Joi, alegerea istorica le-a apartinut cetatenilor, iar liderii tarii si ai Europei nu s-au grabit cu declaratiile. Cel mai vehement dintre ei a ramas insa Nigel Farage, liderul UKIP.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
LIVE UPDATE cu rezultatele referendumului
"A fost o campanie lunga, in cazul meu de 25 de ani. Insa orice s-ar intampla in aceasta seara, oricine ar castiga aceasta batalie, sunt sigur de un lucru, si anume acela ca vom castiga acest razboi."
A fost declaratia lui Nigel Farage, sustinatorul vehement al Brexitului, la cateva zeci de minute dupa aflarea primelor rezultate. Initial, chiar inainte ca urnele sa fie inchise, liderul UKIP s-a aratat sceptic in fata unui castig si a declarat ca opozitia castiga teren.
Pe de alta parte, mai retinut in declaratii si fara a aparea in fata camerelor, David Cameron, premierul Marii Britanii a trimis un mesaj pe o retea de socializare, dupa afisarea rezultatelor partiale. Acolo, primul ministru le-a multumit celor care au votat ca tara sa ramana puternica si in siguranta in interiorul Uniunii Europene.
Cu sufletul la gura au asteptat insa liderii opozitiei, care sustineau iesirea din UE. Acestia sunt convinsi ca au dat startul unor miscari eurosceptice in Europa.
"Cred ca vom vedea astfel de referendumuri si in alte tari membre ale UE, care sunt impotriva ei si o vad ca pe o organizatie neo-liberala. Consider ca am stabilit un catalizator pentru schimbare", a declarat deputata Kate Hoey.
De aceeasi parere sunt si expertii economici, care au luat parte la o dezbatere tarziu in noapte.
"Va fi interesant de vazut care vor fi reactiile la nivel european. Bineinteles ca vor fi multumiti cu un vot de ramanere in UE, insa isi vor ridica intrebari, cu siguranta, in ceea ce priveste viitorul Europei", a declarat si Kevin Featherstone, directorul Institutului European.
Pe de alta parte, in valtoarea numararii voturilor, colegii deputatei laburiste Jo Cox nu au uitat de tragedia prin care au trecut in urma cu doar cateva zile. Pe 16 iunie, fost impuscata mortal in plina strada.
Desi s-au aflat ani de zile intr-o lupta acerba pentru soarta Marii Britanii, inainte de aflarea rezultatelor, 84 de parlamentari britanici i-au scris premierului David Cameron sa nu demisioneze, indiferent de rezultatul referendumului.
Printre cei 84 de semnatari se numara si fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care a militat pentru Brexit. Aceasta miscare vine dupa ce in ultimele zile au fost numerose speculatii cu privire la viitorul carierei lui David Cameron dupa incheierea referendumului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, economie, referendum, brexit,
Dată publicare:
24-06-2016 07:14