Povesti cu spionii militari romani in Afganistan. Soldatii americani ii lauda pe partenerii din Carpati
David Petraeus (fost sef al trupelor SUA in Afganistan) i-a povestit ziaristului american Bob Woodward ca, la momentul venirii sale in Afganistan, a gasit un singur batalion aliat care transmitea impecabil informatii americanilor: batalionul romanesc.
Performantele ofiterilor romani de intelligence (membri ai Directiei generale de informatii a apararii - DGIA) sunt laudate de ofiterii americani cu ocazia parasirii teatrului de operatiuni. Intr-un articol publicat de Forthoodsentinel, americanii relateaza intilnirea din 2002 cu omologii lor romani si reticentele fata de o tara care a fost membru al Pactului de la Varsovia.
Locotenentul Matt Gill, ofiter de intelligence, are o perspectiva neobisnuita referitoare la contributia romanilor in arena de informatii din regiunea Kandahar, inca din 2002. Gill era aici cand a inceput, dar a vazut si cand contingentul roman a plecat spre casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gill a ajuns pentru prima oara in Kandahar in 2002, avand functia de ofiter de intelligence. Intr-o zi, seful sau l-a abordat cu o cerere speciala, care l-a luat prin surprindere, scrie Forthoodsentinel.
"Imi amintesc ca stateam in baraca de lemn pe care noi o construisem si seful meu a venit la mine si a zis <Matt, vin niste romani>, si primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost ca romanii au fost membru al Pactului de la Varsovia", povesteste Gill.
"Eu sunt originar din Texas, dar am crescut in Europa. Am facut liceul in Bruxelles, Belgia, si am mers la scoala in Germania de Vest, atunci cand exista o Germanie de Est si una de Vest. Exista NATO si Pactul de la Varsovia, iar Romania a fost o parte a pactului".
Gill a spus ca a trecut peste socul initial si a mers sa intampine romanii
"Avionul C-17 a aterizat si niciunul dintre noi nu stia exact la ce sa se astepte. Cred ca ambele parti doar se uitau una la alta. Majoritatea romanilor nu prea vorbeau engleza si eu, cu siguranta, nu vorbeam romana. Doar am dat mana si i-am asezat fara sa schimbam vreun cuvant", poveste Gill.
Dupa o scurta perioada de timp Gill a aflat ca unul dintre soldatii romani vorbea engleza foarte bine si avea o afinitate pentru SUA, ceea ce a construit o punte de comunicare intre cei doi.
"La prima intalnire am incercat sa ne cunoastem. Nu am vorbit nimic despre serviciile de inteligenta. Discutia a imprastiat toate acele idei preconcepute cu care am crescut. A fost bine sa vad ca mantaua Razboiului Rece nu mai exista".
Gill a spus ca romanii au aratat imediat interes fata de operatiunile din jurul bazei aeriene. "Ei aveau dorinta de a vedea unde se incadreaza in imaginea mare a Kandaharului".
Kandaharul in anul 2002 era un loc foarte diferit de acum, iar Gill crede ca a existat o criza de identitate in randul romanilor, referitoare la rolul lor ca profesionisti de intelligence si cum urmau sa contribuie.
Citeste restul articolului AICI.