Geoana vrea sa aduca in Romania "Legea Veteranilor" din SUA. Militarii intorsi din Afganistan, sustinuti sa inceapa afaceri

13-08-2014 19:43

Militarii intorsi din Afganistan ar putea incepe diverse afaceri. Soldatii care vor sa iasa din sistem, dar si urmasii celor disparuti in teatrele de razboi, ar putea primi inlesniri daca vor sa se angajeze, sau daca vor sa-si faca firme.

Prevederile sunt incluse intr-o initiativa legislativa, aflata acum in dezbaterea Senatului.

''Am vazut fosti soldati romani care au acum afaceri, in America'', a dezvaluit initiatorul documentului.

''Legea Veteranilor'' se numeste la americani documentul din care s-a inspirat Mircea Geoana atunci cand a scris initiativa privind sustinerea fostilor militari. Senatorul spune ca ideea lui le-ar folosi tuturor celor care au participat la actiuni de lupta in afara tarii cel putin 12 luni sau care s-au remarcat prin fapte deosebite si care, la intoarcere, se hotarasc sa iasa din sistem.

Mircea Geoana, initiator lege: "Stiu cazuri destul de numeroase de fosti militari romani care sunt acum cu afaceri in America. Exista o industrie intreaga de servicii de protectie, de zone sensibile, in care fosti militari recruteaza si pregatesc militari sau echipe de paza si protectie."

La fel ca in cazul tinerilor intreprinzatori, statul ar trebui sa le asigure militarilor credite cu dobanda subventionata pentru a porni o afacere. Pentru cei care vor sa se angajeze, initiativa legislativa prevede ca, timp de un an, vor avea scutiri la plata asigurarilor sociale.

Cu toate acestea, cei mai multi dintre militarii care s-au intors din Afganistan au ramas in armata. Pentru unii dintre ei, viata s-a schimbat radical.

Este si cazul militarului Florinel Enache. In iunie, medicii de la Spitalul Militar din Bucuresti i-au montat o proteza bionica, pentru a-i inlocui antebratul pierdut intr-un atentatul terorist. In mai 2012, el a ramas fara ambele picioare si fara mana stanga, dupa ce un dispozitiv improvizat a explodat sub TAB-ul in care se afla.

Bilantul celor 12 ani in care trupele noastre au activat in Afganistan este dureros: 23 de romani au pierit in misiune si peste 120 au fost raniti. Dupa o jumatate de an soldatii romani reveneau acasa cu aproximativ 20 de mii de euro.

Pana la sfarsitul anului, 200 de soldati romani vor mai ramane in Afganistan, pentru a se ocupa de instruirea armatei locale.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO