Povestea unei manipulari pe Twitter. Imaginea "tragica" a unui orfan sirian ce doarme intre mormintele parintilor sai
O fotografie, in care s-a presupus ca era copil sirian, ce dormea intre mormintele parintilor sai, a facut inconjurul retelelor de socializare saptamana trecuta. Imaginea care a manipulat milioane de oameni s-a dovedit a fi insa un fals.
Abdul Aziz al Otaibi, un fotograf saudit, a ramas socat de modul in care a fost sucit, pe retelele de socializare, mesajul unei imagini realizate de el, relateaza The Independent.
Publicata saptamana trecuta pe Twitter, Facebook sau Instagram, fotografia care arata un copil dormind intre doua movile de pietre a ajuns virala. Desi nimeni nu stia cu adevarat povestea din spatele ei, a fost folosita pentru a ilustra un mesaj contra razboiului din Siria.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Imaginea (care a pacalit publicatii mari internationale) a strans milioane de vizualizari si sute de mii de comentarii si reactii privitoare la atrocitatile conflictului sirian. Poza a fost distribuita pe Twitter si de Ahmed Jarba, liderul Coalitiei Nationale Siriene (CNS).
Contactat de jurnalistul olandez Harald Doornbos, fotograful a explicat ca imaginea face parte dintr-o sedinta foto pentru un proiect artistic.
In realitate, copilul nu este orfan (este nepotul fotografului), poza nu era facuta in Siria, ci in Arabia Saudita, iar mormintele sunt simple movile de pietre.
"Am fost socat sa aflu cum a fost sucita povestea aceste imagini. Iubesc fotografia. Fiecare artist are idei. A mea a fost sa fac un proiect in care sa arat ca dragostea unui copil pentru parintii lui nu poate fi inlocuita... chiar daca parintii sunt morti" a marturisit fotograful.
Publicatia britanica a atras atentia ca, in fiecare zi, sute de imagini false circula pe internet, pe retelele de socializare, alaturi de povesti inventate despre zonele de conflict din lume. Unele dintre aceste fotografii sunt prelucrate aproape total in photoshop.
That tragic photo of the Syrian boy sleeping between his parents' graves? It's fake. http://t.co/wQWpYurvGS pic.twitter.com/BmpmfHaOMV
— Alicia PQ Wittmeyer (@APQW) January 17, 2014
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: arabia saudita, siria, conflict, poza,
Dată publicare:
20-01-2014 18:45