Postări false despre cutremurele din Turcia care au devenit virale. Poliția a arestat mai multe persoane
Poliţia turcă a reţinut cel puţin 18 persoane şi a arestat cinci pentru ceea ce a descris ca fiind "postări provocatoare" pe reţelele sociale despre cutremurul din Turcia, relatează The Guardian, care citează un tweet al forţelor de ordine.
Anterior, serviciul de monitorizare a internetului NetBlocks a declarat că serviciul Twitter a fost restricţionat "la mai mulţi furnizori de internet din Turcia", reamintind însă că Turcia are "un istoric extins de restricţii în domeniul social media în timpul situaţiilor de urgenţă naţională şi al incidentelor de siguranţă", potrivit News.
NetBlocks a constatat miercuri că la nivelul furnizorilor de servicii de internet a fost aplicată o filtrare a traficului ce împiedica utilizatorii Twitter să ajungă la site-ul de social media.
Raportul a coincis cu afirmaţiile utilizatorilor potrivit cărora Twitter era inaccesibil în ţară în momentul în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită în regiunea afectată de cutremur, notează CNN.
Imagini de la alte dezastre sunt răspândite masiv și au milioane de vizualizări
"Sunt relatări pe scară largă despre faptul că Twitter este blocat în Turcia", a scris pe Twitter Zeynep Tufekci, profesor la Universitatea Columbia, născut în Istanbul şi cercetător cu experienţă al utilizării la scară largă a reţelelor sociale. Tufekci a adăugat că unii utilizatori Twitter şi-au exprimat "nemulţumirea tot mai mare" faţă de efortul de răspuns al autorităţilor turce la situaţia de criză.
Unii utilizatori de Twitter au făcut apel la ajutorul directorului general al Twitter, Elon Musk, etichetându-i contul de Twitter, într-un efort aparent de a-i atrage atenţia asupra problemei, scrie CNN, care precizează că a contactat Twitter pentru comentarii.
Pe de altă parte, BBC notează că imagini şi clipuri video de la dezastrele anterioare din alte ţări au fost distribuite de oameni pe reţelele sociale, susţinând că acestea arată distrugerile actuale provocate de cutremurul din Turcia şi Siria.
Astfel, un tweet - de la un utilizator verificat de Twitter - susţinea că arată o centrală nucleară care explodează în Turcia. Acesta a primit peste 1,2 milioane de vizualizări.
Serviciul Reality Check a trecut imaginile printr-un motor de căutare pentru a vedea dacă au mai apărut online şi s-a dovedit că erau de fapt imagini după explozia din Beirut din august 2020, notează BBC. Ca urmare, Reality Check a etichetat afirmaţia din tweet drept "falsă".