Pompei: A fost "redeschis" primul fast-food antic
Turiştii care trec de acum înainte prin oraşul antic Pompei, distrus de erupţia Vezuviului în anul 79 după Hristos, pot vizita unul dintre localurile de fast-food ale romanilor.
Arheologii au restaurat un termopoliu, un local unde se vindea mâncare caldă şi băuturi, foarte popular printre romanii din clasa de jos şi medie.
Cea mai nouă atracţie a oraşului de sub Vezuviu, termopoliul din cartierul Cinci, adică un fel de fast-food antic, a fost deschisă recent. Când au fost descoperite excepţionalele decorațiuni și picturi, arheologii au decis să finalizeze excavarea şi au restaurat şi elementele din lemn în interiorul termopoliului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Obiectele au fost lăsate în mod deliberat în pozițiile în care au fost găsite pentru ca vizitatorii să vadă cum era viața de zi cu zi într-un termopoliu.
Gabriel Zuchtriegel, director Parcul Arheologic Pompei: "Vedem aici aceste oale şi amfore în poziţiile în care le-am găsit, aşa că ne putem face o idee despre cum erau folosite în viaţa de zi cu zi, la fel şi picturile, şi nu doar obiecte singulare şi opere de artă".
În Pompei au fost descoperite deja în jur de 80 de termopolii, dar experţii spun că acesta e unul special, în principal datorită picturilor şi decoraţiunilor care ornează tejgheaua. Sunt imagini ale unor animale care cel mai probabil erau gătite chiar acolo, în restaurant.
Lucia Errini, turistă din Monza: "Picturile, picturile s-au păstrat perfect şi, comparate cu altele, sunt o descoperire uimitoare. Toate aceste picturi care arată ca şi când ar fi fost realizate ieri".
Giorgio Guaitoli, turist din Modena: "Totul arată ca nou, de-a dreptul nou, bineînţeles că istoria oraşului Pompei a permis acest grad de conservare".
În aceeaşi zonă cu acest termopolium, turiştii pot să viziteze şi Casa cu Grădină şi Casa lui Orion, două situri care sunt încă în plin proces de restaurare.
Gabriel Zuchtriegel, director Parcul Arheologic Pompei: "Nu vrem să împărtăşim doar rezultatul final al excavărilor, oalele din vitrină sau monumentul care poate fi vizitat, ci şi cum funcționează arheologia".
Casa cu grădină a primit acest nume datorită grădinii din incintă şi are picturi murale care o reprezintă pe zeiţa frumuseţii, Venus, alături de un bărbat despre care se crede că e Paris sau Adonis. O altă pictură o arată pe Venus pescuind cu Eros.
De partea cealaltă a străzii, Casa lui Orion a fost botezată astfel datorită unui mozaic care îl reprezintă pe Orion, şi este considerat unul dintre cele mai bune reprezentări ale eroului de legendă.