Polonia fara cap. La deal sau la vale? Prognoze politico-economice

Putin si Tusk

Ce se va intampla cu Polonia? Ce viitor va avea aceasta tara decapitata prin moartea elitei politice, militare si economice intr-o catastrofa aviatica? Probabil unul mult mai bun!

Polonia nu a fost niciodata atat de unita ca acum! Presedintele Lech Kaczynski nu a fost un lider extrem de iubit, nici in tara si nici la Bruxelles, dar moartea sa si a celorlalti 95 de oficiali a starnit un urias val de simpatie in randul tuturor.

Nu era iubit in tara pentru ca viziunea sa conservatoare nemultumea populatia cu alte orientari, in special liberale. Nu a fost iubit la Bruxelles pentru ca era un eurosceptic. Tragedia de la Smolensk a indurerat pe toata lumea si, de la adversarul politic al presedintelui – premierul de centru-stanga Donald Tusk – pana la simplul cetatean, cu totii au varsat lacrimi de durere.

In toata Europa s-au decretat zile de doliu national, iar imprejurimile ambasadelor poloneze din lume au fost tapetate cu flori si lumanari in memoria victimelor.

In urma lui Kaczynski ramane o democratie stabila, puternica si prospera. Se stie ca tara trece printr-una dintre cele mai bune perioade din istoria sa, fiind singurul stat din Uniunea Europeana care, in 2009, a reusit sa evite recesiunea!

Citește și
CUTREMURATOR! Imagini cu trupul presedintelui polonez imediat dupa accident

Relatiile cu Rusia sunt mai calde ca niciodata
Polonia a fost impresionata de felul in care Rusia a gestionat aceasta criza. Gestul Moscovei de a da tot sprijinul familiilor victimelor (vize rapide, cazare si masa pe timpul sederii si conditii de calatorie excelente) venite sa participe la identificare victimelor a fost remarcabil – spun analistii.

Apoi faptul ca Premierul Vladimir Putin a condus ancheta si imaginea cu el, imbratisandu-l pe omologul sau Donald Tusk la locul tragediei sunt doua lucruri care au facut inconjurul lumii. Este o expresie a reconcilierii dintre doua tari care, inainte de prabisirea avionului prezidential, impartaseau doar o ura istorica.

Armata avea nevoie de o reimprospatare
Accidentul de la Smolensk are consecinţe majore pentru armata poloneza. Desi toti ofiterii militari decedati au fost inlocuiti de adjunctii lor, s-au pierdut relatiile interpersonale intre comandantii polonezi si omologii lor din NATO.

Pe de alta parte, exista analisti care sustin ca Polonia avea nevoie de o schimbare la varful Armatei. Si asta pentru ca unii dintre militarii de frunte proveneau din “fostele structuri“ si, pe langa asta au existat mereu incertitudini, zvonuri si acuzatii de coruptie la adresa lor. Un lucru este cert, Guvernul va achizitiona cat mai rapid posibil noi aeronave pentru oficialii polonezi.

Politica si economia isi reiau cursul
Accidentul de la Smolensk este o lovitura puternica pentru partidul Lege si Justitie (PiS), al lui Kaczynsky. Desi fratele sau geaman, Jaroslaw, fost prim-ministru, este inca liderul partidului, nu-I va fi usor sa reconstruiasca de la zero conducerea acestei formatiuni politice. Si asta mai ales ca este foarte afectat de tragedie si a declarat ca nu se poate gandi la politica in aceste momente.

Alegerile prezidentiale vor avea loc la mijlocul lunii iunie si, deocamdata, nu se stie care vor fi candidatii. Potrivit observatorilor, Jaroslaw Kaczynski ar putea fi candidatul firesc la prezidentiale. Cert este ca s-ar putea sa asistam la cea mai mare prezenta la vot din istoria acestei tari – daca ne luam dupa cat de unita este acum natiunea poloneza.

Pe plan economic, lucrurile au mers bine si vor continua tot mai bine. Pe pietele poloneze au existat unele oscilatii inerente dupa moartea presedintelui tarii si a guvernatorului Bancii Centrale. Potrivit Reuters, insa, cursul valutar si dobanzile nu se vor schimba, pentru ca exista politica adecvata dusa de guvernul Tusk.

Teoria conspiratiei
Exista voci care prevad o deraiere de la stabilitate, doar in cazul in care s-ar descoperi ca a fost vorba despre vreun atentat, ce a dus la catastrofa de la Smolensk. Totusi, pana acum nu exista nicio astfel de ipoteza emisa de anchetatori, asa ca Polonia va reprezenta in continuare un model demn de urmat, cel putin in ceea ce priveste evolutia economica.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
S-A CONFIRMAT! Tragedia de la Smolensk, provocata de o eroare de pilotaj
S-A CONFIRMAT! Tragedia de la Smolensk, provocata de o eroare de pilotaj

Primele analize ale cutiilor negre ale avionului polonez care s-a prabusit in Rusia, provocand moartea presedintelui Lech Kaczynski si a altor 95 de persoane, au demonstrat ca accidentul a fost cauzat de o eroare de pilotaj.

CUTREMURATOR! Imagini cu trupul presedintelui polonez imediat dupa accident
CUTREMURATOR! Imagini cu trupul presedintelui polonez imediat dupa accident

Primele imagini cu trupul presedintelui polonez de la locul accidentului aviatic au fost postate pe un site din Rusia. Se poate observa cum trupul lui Lech Kaczynski este pus in sicriu.

Povestea de iubire dintre Maria si Lech Kaczynski
Povestea de iubire dintre Maria si Lech Kaczynski

Pe langa iubirea netarmuita, pe Lech si Maria Kaczinsky i-au unit patriotismul, sensibilitatea fata de oamenii aflati in suferinta, respectul pentru istoria Poloniei, pasiunea pentru arta, dar si dragostea pentru democratie.

Recomandări
Zi de foc pentru Salvamont. 88 de apeluri de urgență în doar 24 de ore. O persoană a murit
Zi de foc pentru Salvamont. 88 de apeluri de urgență în doar 24 de ore. O persoană a murit

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă vineri dimineaţă că în ultimele 24 de ore au fost primite 88 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, aproape 100 de persoane fiind salvate. O persoană decedată a fost predată Serviciului IML.

Românii vor plăti mai mult la pompă în 2025, după creșterea accizelor la carburanți
Românii vor plăti mai mult la pompă în 2025, după creșterea accizelor la carburanți

Începutul de an vine cu scumpiri. Accizele la carburanți vor crește de la 1 ianuarie, așa că prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari.

Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare pe 10 ani. Opoziţia pro-rusă din legislativ a criticat măsura
Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare pe 10 ani. Opoziţia pro-rusă din legislativ a criticat măsura

Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat joi o strategie de apărare pe zece ani, care cere creşterea cheltuielilor din acest domeniu ca parte a planului de aderare la Uniunea Europeană, relatează Reuters.