Politolog: „Fără ajutor, Taiwanul nu se poate apăra împotriva Chinei așa cum Ucraina a luptat împotriva Rusiei”
Un politolog e de părere că forța Taiwanului de a se apăra împotriva unei eventuale invazii din partea Chinei nu ar depinde de capacitatea insulei de a lupta împotriva Beijingului, ci de capacitatea de a rezista până la sosirea forțelor americane.
Nu există "nicio situație în care Taiwanul să se poată apăra fără o intervenție militară directă din partea Statelor Unite", a declarat, pentru The Washington Post, politologul Oriana Skylar Mastro, cercetător la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale de la Universitatea Stanford, care studiază armata chineză și securitatea în Asia-Pacific.
Este un scenariu adesea comparat cu războiul Rusiei din Ucraina, unde Kievul a respins cu succes atacurile Kremlinului timp de un an, cu un arsenal furnizat de NATO, dar fără întăriri oficiale.
Alegeri 2024
10:05
Ce spune istoricul austriac care a avertizat de doi ani despre Călin Georgescu
09:54
Sociologul Gelu Duminică: Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală
09:43
Rezultate prezidențiale. Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora. Lasconi, în 5 judeţe şi în București
09:37
Votul în străinătate s-a încheiat după 78 de ore. Ultimele secţii închise au fost în Canada şi pe Coasta de Vest a SUA
Însă, Mastro spune că planul de joc al Taiwanului va trebui să fie diferit.
"Taiwanul trebuie să fie capabil să reziste suficient de mult timp pentru ca Statele Unite să aducă suficiente forțe", a declarat Mastro pentru publicația americană, citată de Business Inisder.
„Taiwanul este pur și simplu complet depășit”
Iar forțele americane ar întârzia în mod semnificativ în cazul în care războiul va izbucni în strâmtoarea Taiwan, a adăugat ea.
"Nu pot ajunge acolo rapid. Practic, vor fi submarine și avioane americane care vor opera din insulele din sud-vestul Japoniei și, eventual, din bazele din nordul Filipinelor", a spus politologul.
"Taiwanul este pur și simplu complet depășit. China are peste două milioane de oameni în armată, Taiwanul are 180.000", a declarat Mastro pentru Insider când a fost contactat pentru comentarii.
Mastro a remarcat că unele aspecte ale armatei chineze - cum ar fi numărul de nave din marina sa - sunt adesea comparate cu capacitățile armatei americane.
"Este pur și simplu logic, în multe scenarii, că dacă armata chineză a putut învinge armata americană, cu siguranță poate învinge armata Taiwanului, care este mult mai mică, nu la fel de bine echipată și nu la fel de bine antrenată", a adăugat politologul.
Manual de "ambiguitate strategică"
Taiwanul ar trebui, de asemenea, să se aprovizioneze de la aliați precum SUA pe cale aeriană sau maritimă, a transmis Mastro, spre deosebire de Ucraina, care are granițe terestre lungi cu țările NATO. "Orice ar avea Taiwanul în prima zi în care începe războiul, asta este tot ce va primi de la Statele Unite, cu excepția cazului în care luptăm direct cu ei", a spus ea.
Statele Unite au îndemnat Taiwanul să achiziționeze mai multe sisteme de apărare, dar "pur și simplu nu există posibilitatea de a le oferi suficiente capacități pentru a ține la distanță China pentru totdeauna", consideră Mastro.
Casa Albă a adoptat de mult timp un manual de "ambiguitate strategică" când vine vorba de China și Taiwan, refuzând să spună dacă SUA ar apăra insula autonomă în cazul în care Beijingul ar organiza o ofensivă.
Președintele Joe Biden a spus în 2021 și 2022 că Washingtonul va trimite trupe americane în Taiwan, deși Casa Albă a revenit de fiecare dată asupra comentariilor sale și a declarat că nu a făcut nicio schimbare în politica sa privind Taiwanul.