China a simulat atacuri masive din toate părțile asupra Taiwanului. ”Este o acțiune necesară”
După trei zile, China a încheiat exercițiile militare masive care au simulat "încercuirea", blocada și chiar bombardarea Taiwanului.
Zeci de aeronave de luptă au zburat în apropierea spațiului aerian al insulei disputate, iar navele chinezești au fost la un pas să intre în conflict cu cele taiwaneze.
Beijingul a început manevrele de amploare după o vizită considerată sfidătoare a președintei de la Taipei în America.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Zeci de avioane de luptă chineze au simulat în ultimele zile raiduri asupra Taiwanului. O hartă a traseelor de zbor, publicată de Ministerul Apărării de la Taipei, a arătat mai multe avioane de luptă chinezești, la est de insulă - sugerând că Beijingul simulează pentru prima dată lovituri și din alte direcții, nu doar din vest, unde se află China continentală.
”Pentru prima oară, China a simulat atacuri conduse de avioane de luptă care au decolat de pe un portavion. Beijingul nu a lansat nicio rachetă, dar armata sa a dat publicității o animație care arată rachete lansate de la sol, de pe mare și din aer înspre Taiwan și două dintre ele explodează (pe teritoriul taiwanez)".
Taiwanul a anunțat că a detectat alte 70 de avioane de război, care au luat parte la manevre, precum și 11 nave, în apele din jurul insulei. Au existat chiar și momente tensionate, cu echipajele ambarcațiunilor taiwaneze cerându-le în mod explicit chinezilor să se retragă.
China a vrut să arate lumii că deține forța militară necesară pentru a bloca total Taiwanul
"Puneți în pericol pacea regională, stabilitatea și siguranța! Vă rugăm să vă întoarceți din drum și să plecați! Dacă veți continua să mergeți înainte, vom lua măsuri de expulzare!".
China, pe de altă parte, a vrut să arate lumii că deține forța militară necesară pentru a impune o blocadă completă a Taiwanului, considerat teritoriu de drept al Chinei.
Wang Wenbin, Chinese Foreign Ministry spokesperson: "Acesta este un avertisment serios împotriva complicității și provocării forțelor separatiste de independență din Taiwan și a forțelor externe. Este o acțiune necesară pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei".
Beijingul a început manevrele sâmbătă, după ce președinta Taiwanului s-a întâlnit cu speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul american, adică al treilea în ierahia puterii politice de la Washington.
Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului: ”În calitate de președinte, reprezint țara noastră în lume, fie că este vorba de o vizită în țările aliate sau de o escală în SUA, fie de interacțiunile cu prietenii noștri internaționali. Și nu numai că asta se întâmplă de ani de zile, ci este așteptarea pe care o au toți oamenii din Taiwan. Dar China a folosit acest lucru ca pretext pentru a începe exerciții militare, creând instabilitate în strâmtoarea Taiwan. Aceasta nu este o atitudine responsabilă a unei mari națiuni”.
Sun Li-fang, Defense Ministry spokesperson: "De data aceasta, vizita președintei Tsai (în SUA) a devenit pretextul lor pentru a desfășura aceste exerciții militare, iar acțiunile lor pun grav în pericol securitatea regiunii înconjurătoare. Fără nicio intenție de a escalada situația, forțele armate ale Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului) ne vor apăra suveranitatea și ne vor menține securitatea națională, acționând într-o manieră calmă, rațională, și chibzuită".
Totuși, remarcă observatorii, manevrele militare de intimidare ale Beijingului nu au avut aceeași amploare ca acelea care au urmat vizitei lui Nancy Pelosi, pe atunci speaker al Camerei reprezentanților la Taipei, in august anul trecut.
Macron cere Europei să nu se lase atrasă în confruntarea dintre SUA și China
Ca răspuns la manevrele militare ale Beijingului, Statele Unite au trimis USS Milius, un distrugător cu rachete ghidate, în Marea Chinei de Sud, la aproximativ 1.300 km sud de Taiwan. Zona este una disputată, revendicată atât de China, cât și de alte țări din regiune.
Beijingul a acuzat că nava americană "a pătruns ilegal" în apele sale, în timp ce Washingtonul susține că a fost o operațiune în conformitate cu legislația internațională.
Manevrele militare ale Chinei au început după încheierea vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Beijing, unde a fost însoțit și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Macron a cerut ulterior Europei să nu se lase atrasă într-o confruntare dintre Washington și Beijing, pe tema Taiwanului, stârnind controverse și critici. Europa riscă să fie "prinsă în crize care nu sunt ale noastre", iar acest lucru ar îngreuna constituirea unei "autonomii strategice" a Uniunii Europene - a insistat Emmanuel Macron.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac, China, exercitii militare, taiwan, simulare,
Dată publicare:
11-04-2023 07:28