Politico: Uniunea Europeană se îndreaptă spre o nouă politică oficială cu Rusia: izolarea
Uniunea Europeană urmărește să oficializeze o nouă strategie în relațiile cu Rusia: izolarea, potrivit Politico.
Publicația a consultat un proiect conform căruia oficialii europeni discută noi principii pentru a înlocui vechiul document care ghidează politica blocului comunitar față de Moscova.
Potrivit proiectului, cel mai notabil principiu actualizat îl reprezintă "izolarea Rusiei pe plan internațional, impunerea și punerea în aplicare a unor măsuri restrictive împotriva Rusiei și împiedicarea eludării acestora".
În unele privințe, modificarea este o simplă reflectare a realității din teren. De când Moscova a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în luna februarie, UE s-a concentrat pe adoptarea și apoi pe aplicarea unor sancțiuni radicale care vizează o mare parte din economia, importurile și exporturile țării.
Noul proiect naște tensiuni în interiorul UE
Cu toate acestea, în contextul în care războiul continuă, nu toată lumea este de acord că a venit momentul potrivit pentru a rezolva problemele legate de modul în care trebuie abordată relația pe termen lung a Bruxellesului cu Moscova.
Acest lucru înseamnă că vor urma, cel mai probabil, discuții care ar putea dura săptămâni sau luni. Aceste discuții au început în mod oficial luni, când miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene au analizat, în timpul unei reuniuni la Bruxelles, proiectul consultat de Politico.
Proiectul de text – pregătit de organismul diplomatic al blocului și denumit în jargonul UE "linia de urmat" – include șase puncte menite să înlocuiască cele cinci principii directoare anterioare asupra cărora blocul a convenit în 2016. Diplomații au subliniat că proiectul este menit să stimuleze discuții față în față.
În afară de izolare, printre principiile de bază ale documentului se numără "asigurarea tragerii la răspundere" pentru orice fel de crime de război comise de Rusia și "sprijinirea vecinilor UE" – în mare parte o referire la țările balcanice, dintre care câteva doresc să devină membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, se face referire la "colaborarea strânsă cu aliații din NATO", "sprijinirea societății civile" din Rusia și "consolidarea rezilienței UE", un semn cu privire la dependența energetică a blocului de Moscova, la creșterea atacurilor cibernetice și la proliferarea dezinformării digitale.
Diferențe mari față de proiectul din 2016
Noul proiect abia dacă seamănă cu cel pe baza căruia Uniunea Europeană a lucrat, din punct de vedere tehnic, încă din 2016.
Documentul respectiv includea o serie de principii care nu se mai aplică: încheierea conflictului din estul Ucrainei, dintre separatiștii susținuți de Rusia și guvernul de la Kiev, angajarea selectivă a Rusiei în chestiuni precum combaterea terorismului și sprijinirea contactelor interumane.
Consolidarea societății civile ruse și stabilirea unor legături mai strânse cu vecinii Uniunii Europene se aflau, totuși, pe lista inițială.
Germania este mulțumită de textul actual
În linii mari, proiectul actualizat nu ar trebui să aibă probleme majore în a fi adoptat, au precizat diplomații europeni.
O controversă a apărut în jurul afirmației conform căreia "nu se poate reveni la relații normale" atâta timp cât Moscova atacă Ucraina și încalcă dreptul internațional.
Diplomații au precizat că țările baltice, care în mod tradițional sunt mai vehemente față de Rusia, doresc ca această linie să fie mai puternică. Totuși, aceștia au adăugat că Germania este mulțumită de textul actual.