Politico: UE nu poate forța mâna Marii Britanii privind Brexit. Ce rămâne de făcut

brexit
AFP

Furia Uniunii Europene în ceea ce privește intenția Marii Britanii de a încălca legislația internațională este reală, dar oficialii de la Bruxelles nu pot face foarte multe, conform Politico.

Termenul limită dat Marii Britanii pentru a renunța la planul care încalcă anumite prevederi din Acordul Brexit a fost mai mult un sfat prietenesc decât un ultimatum.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, i-a dat prim-ministrului britanic Boris Johnson timp până la finalul acestei luni pentru a revizui proiectul legislativ care ar putea destrăma Acordul Brexit.

Dacă Marea Britanie ignoră această cerere, Uniunea Europeană știe că nu poate forța mâna Guvernului de la Londra. Michael Gove, șeful de cabinet al prim-ministrului, a declarat deja că Marea Britanie plănuiește să ignore cererea Bruxelles-ului.

Cu siguranță, Comisia Europeană va urma toate procedeele legale, pornind astfel un proces nesigur, care ar funcționa în final doar ca o constatare a faptului că Uniunea Europeană crede că Marea Britanie încalcă legislația internațională și că Boris Johnson încalcă prevederile acordului pe care chiar el l-a negociat.

Citește și
Brexit
Legea cu care Marea Britanie pune în pericol acordul cu UE. "Boris Johnson este un bufon"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Perioada de tranziție se încheie la data de 31 decembrie, iar negocierile privind un potențial acord comercial între Marea Britanie și UE sunt încă în impas.

Ce proiect de lege încearcă să adopte Marea Britanie

 

Legea pe care o propune premierul britanic Boris Johnson are potențialul de a slăbi controalele vamale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, în detrimentul protocoalelor deja stabilite cu Uniunea Europeană.

Asta ar putea duce la apariția unei așa-numite granițe "dure" între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, într-o regiune unde în ultimele decenii nu au existat controale de frontieră.

Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.

Care sunt scenariile posibile

 

„Nu mai avem timp pentru astfel de dezbateri și distrageri. Perioada de tranziție Brexit se încheie pe 31 decembrie și încă există un dezacord profund între UE și Marea Britanie privind componentele cheie ale unui acord comercial”, a spus Šefčovič.

Teoretic, Uniunea Europeană poate anula negocierile privind un acord comercial, dar nu o va face, conform Politico.

Dacă Boris Johnson vrea să anuleze procesul, va trebui să facă acest lucru pe cont propriu. Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, va lucre până în ultimul minut pentru a ajunge la un acord, știind că nici șefii de stat din UE nici Parlamentul European nu va aproba un acord comercial dacă se încalcă vreo prevedere a acordului de bază Brexit.

Analiștii politici nu sunt surprinși de acțiunile Marii Britanii și se așteptau la un astfel de comportament de ceva timp.

De altfel, încheierea unui acord comercial cu Guvernul condus de Boris Johnson a fost privită cu neîncredere de cei mai mulți oficiali europeni. Acțiunile recente ale Londrei nu fac decât să reducă șansele un pic mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Disputa Brexit. Regatul Unit respinge ultimatumul UE de a retrage proiectul de lege controversat
Disputa Brexit. Regatul Unit respinge ultimatumul UE de a retrage proiectul de lege controversat

Guvernul britanic a respins un ultimatum al UE de a renunţa la planul său de a încălca parţial acordul de ieşire până la sfârşitul acestei luni sau, în caz contrar, să rişte o acţiune în instanţă, a declarat ministrul de stat Michael Gove, relatează dpa.

Legea cu care Marea Britanie pune în pericol acordul cu UE.
Legea cu care Marea Britanie pune în pericol acordul cu UE. "Boris Johnson este un bufon"

Marea Britanie se pregătește să introducă, miercuri, un proiect legislativ care pune în pericol acordurile internaționale încheiate cu Bruxelles-ul, înainte de ieșirea din Uniunea Europeană.

Planul UK de a schimba acordul Brexit
Planul UK de a schimba acordul Brexit "încalcă legislația internațională", admite un ministru britanic

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a declarat în Parlament că Marea Britanie pregătește o legislație care va „încălca dreptul internațional într-un mod foarte specific și limitat”.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.