Politico: UE nu poate forța mâna Marii Britanii privind Brexit. Ce rămâne de făcut
Furia Uniunii Europene în ceea ce privește intenția Marii Britanii de a încălca legislația internațională este reală, dar oficialii de la Bruxelles nu pot face foarte multe, conform Politico.
Termenul limită dat Marii Britanii pentru a renunța la planul care încalcă anumite prevederi din Acordul Brexit a fost mai mult un sfat prietenesc decât un ultimatum.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, i-a dat prim-ministrului britanic Boris Johnson timp până la finalul acestei luni pentru a revizui proiectul legislativ care ar putea destrăma Acordul Brexit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dacă Marea Britanie ignoră această cerere, Uniunea Europeană știe că nu poate forța mâna Guvernului de la Londra. Michael Gove, șeful de cabinet al prim-ministrului, a declarat deja că Marea Britanie plănuiește să ignore cererea Bruxelles-ului.
Cu siguranță, Comisia Europeană va urma toate procedeele legale, pornind astfel un proces nesigur, care ar funcționa în final doar ca o constatare a faptului că Uniunea Europeană crede că Marea Britanie încalcă legislația internațională și că Boris Johnson încalcă prevederile acordului pe care chiar el l-a negociat.
Perioada de tranziție se încheie la data de 31 decembrie, iar negocierile privind un potențial acord comercial între Marea Britanie și UE sunt încă în impas.
Ce proiect de lege încearcă să adopte Marea Britanie
Legea pe care o propune premierul britanic Boris Johnson are potențialul de a slăbi controalele vamale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, în detrimentul protocoalelor deja stabilite cu Uniunea Europeană.
Asta ar putea duce la apariția unei așa-numite granițe "dure" între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, într-o regiune unde în ultimele decenii nu au existat controale de frontieră.
Gove a spus că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.
Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o ''încălcare extrem de gravă a acordului de retragere'' încheiat în luna ianuarie, în particular în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda.
Care sunt scenariile posibile
„Nu mai avem timp pentru astfel de dezbateri și distrageri. Perioada de tranziție Brexit se încheie pe 31 decembrie și încă există un dezacord profund între UE și Marea Britanie privind componentele cheie ale unui acord comercial”, a spus Šefčovič.
Teoretic, Uniunea Europeană poate anula negocierile privind un acord comercial, dar nu o va face, conform Politico.
Dacă Boris Johnson vrea să anuleze procesul, va trebui să facă acest lucru pe cont propriu. Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, va lucre până în ultimul minut pentru a ajunge la un acord, știind că nici șefii de stat din UE nici Parlamentul European nu va aproba un acord comercial dacă se încalcă vreo prevedere a acordului de bază Brexit.
Analiștii politici nu sunt surprinși de acțiunile Marii Britanii și se așteptau la un astfel de comportament de ceva timp.
De altfel, încheierea unui acord comercial cu Guvernul condus de Boris Johnson a fost privită cu neîncredere de cei mai mulți oficiali europeni. Acțiunile recente ale Londrei nu fac decât să reducă șansele un pic mai mult.
Sursa: Bianca Pavaluca
Etichete: Marea Britanie, ue, brexit, politico,
Dată publicare:
12-09-2020 11:08