Politico: Cererea Ucrainei de aderare accelerată la NATO a fost o surpriză pentru SUA
Cererea de aderare accelerată a Ucrainei la NATO, semnată vineri de președintele Volodimir Zelenski, a fost o surpriză pentru administrația Biden, potrivit unor surse oficiale de la Washington, citate de Politico.
Pelosi a negat că ar susține demersul de aderare la NATO al Ucrainei, la câteva ore distanță dunpă ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a întocmit o cerere în acest sens ca răspuns la anexarea celor patru regiuni din Ucraina de către Rusia, informează Politico.
Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, a declarat că nu susține cererea de aderare acceleată a Ucrainei la NATO, dar că susține o „garanție a securității” pentru Kiev.
„Suntem foarte dedicați democrației din Ucraina. Să câștigăm acest război. Susțin demersul unei garanții de securitate pentru Kiev.
Remarcile făcute de Nancy Pelosi au venit cu puțin timp înainte ca Parlamentul să adopte un proiect de lege temporar de finanțare guvernamentală prin care să ofere un ajutor de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.
În timp ce Pelosi vorbea, parlamentarii SUA găzduiau un grup de parlamentari ucraineni în afara clădirii Capitoliului, unde a fost transmis un mesaj diferit.
„Genul de luptă pe care o duce Ucraina a fost motivul pentru care am format NATO în primul rând”, a declarat reprezentantul Partidului Democrat, Mike Quigley, care a călătorit recent la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski.
„După cel de-al Doilea Război Mondial, am realizat că un regim autoritar nu trebuie să fie lăsat să distrugă o țară democratică. Trebuie să sprijinim acest demers”, a mai adăugat el.
Anunțul Ucrainei legat de cererea pentru intrarea accelerată în NATO a fost o surpriză pentru administrația Biden, potrivit unor oficiali americani.
Aderarea Ucrainei la NATO este un subiect delicat pentru Washington din pricina Articolului 5, care cere SUA să apere orice membru al NATO în cazul unui atac.
Pe măsură ce probabilitatea unei invazii rusești la scară largă a crescut în ultimul deceniu, Ucraina a căutat garanții de securitate, chiar dacă mulți din Statele Unite au devenit îngrijorați cu privire la perspectiva de a duce război cu Rusia.
Vestul se teme că intrarea imediată a Ucrainei în NATO – care necesită aprobarea unanimă a celor 30 de state membre– va declanșa o confruntare directă între SUA și Rusia, pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina și al anexărilor anunțate vineri.
Vineri, Zelenski a declarat că a cerut aderarea rapidă la NATO, în urma declarației lui Putin conform căreia patru teritorii din estul Ucrainei vor deveni parte a Rusiei.
Putin, în timpul unei ceremonii, vineri, la Kremlin, a promis că va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a apăra cele patru teritorii obținute în urma referendumurilor de anexare forțată din această săptămână.
Țările americane și europene au condamnat referendumurile pentru încălcarea suveranității Ucrainei.
Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor impune sancțiuni suplimentare Moscovei ca răspuns la ultima mișcare a lui Putin.
În timpul discursului său, Putin a cerut Kievului să înceteze acțiunile militare și a spus că Moscova este deschisă negocierilor, deși Ucraina a insistat de mult timp că nu va înceta lupta până când forțele ruse se retrag din țară.
Volodimir Zelenski a răspuns, spunând că, deși Ucraina este deschisă negocierilor, este „imposibil” să facă acest lucru cu Putin și că negocierile ar trebui să fie cu un alt președinte rus.
David Arakhamia, un parlamentar ucrainean care s-a alăturat parlamentarilor la Washington vineri, a declarat: „Suntem gata să vorbim cu Rusia, dar nu cu Putin”.
Arakhamia a promis, de asemenea, că Ucraina va prelua „în forță” înapoi teritoriile estice care au fost anexate.