Politia spaniola a arestat un rus pentru implicare in atacurile informatice din cursul campaniei electorale din SUA
Politia spaniola a arestat un programator rus, Piotr Levasov, pentru presupusa sa implicare in atacurile informatice din cursul campaniei electorale din Statele Unite, scrie presa spaniola citata de BBC News.
O sursa apropiata dosarul a declarat ca Levasov, care a fost arestat pe 7 aprilie, la Barcelona, este vizat de o cerere de extradare din partea Statelor Unite. Aceasta cerere urmeaza sa fie examinata de Tribunalul Penal National din Spania.
Potrivit portalului de stiri El Confidencial, mandatul de arestare pe numele lui Levasov a fost emis de autoritatile americane, pentru ca ar fi fost implicat in atacurile informatice ce au avut ca scop ajutarea campaniei lui Donald Trump.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sotia rusului, Maria, a declarat pentru postul rus de televiziune RT ca arestarea a fost facuta in legatura cu astfel de acuzatii.
Mai multi experti in securitate informatica l-au legat pe Levasov de o adresa rusa ce trimite spam, folosind aliasul Peter Severa.
Un raport al serviciilor americane de informatii publicat in ianuarie afirma ca presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa il ajute pe Trump sa castige.
Liderul de la Casa Alba a insistat ulterior ca rezultatul scrutinului nu a fost afectat.
In raportul comunitatii de informatii se afirma ca obiectivele Rusiei au fost sa „submineze increderea publica” in procesul democratic american si sa „o denigreze” pe rivala democrata a lui Trump, Hillary Clinton.
In acest sens, eforturile Rusiei ar fi inclus spargerea conturilor de e-mail folosite de Comitetul National Democrat si sa publice informatiile prin intermediari precum WikiLeaks. De asemenea, Moscova ar fi platit utilizatori ai retelelor de socializare sa scrie si sa distribuie comentarii rautacioase.
Serviciile de informatii nu au oferit, insa detalii privind presupusa implicare a lui Putin in campania online. Rusia neaga vehement orice implicare in alegerile din SUA.