Durerea a 3000 de imigranti, blocati in "No Man's Land". Politia din Macedonia i-a atacat cu gaze lacrimogene
Mii de imigranti au fost opriti cu gaze lacrimogene si grenade de soc sa intre in Macedonia. Guvernul de la Skopie a declarat stare de urgenta in doua regiuni de granita, pentru a face fata fluxului masiv de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa.
Pe de alta parte, in plina criza europeana a imigrantilor, Slovacia a gasit o solutie, pe cat de originala, pe atat de controversata. Vrea sa acorde azil doar crestinilor.
Peste 3000 de imigranti - cei mai multi sirieni care au ajuns in Grecia - sunt blocati in "no man's land", la frontiera cu Macedonia, dupa ce guvernul de la Skopie a inchis frontiera sudica pentru imigranti si refugiati. Cand au incercat sa forteze trecerea granitei, scutierii i-au impins inapoi. Mai multe persoane au fost ranite, iar copii mici aproape ca au fost striviti in invalmasala creata.
Macedonia a instituit stare de urgenta in doua regiuni de granita, dupa ce acest stat din Balcani a devenit ruta majora de tranzit pentru imigrantii care incearca sa ajunga in tarile din nordul Europei. Aproape 40.000 de refugiati au traversat teritoriul macedonean numai in ultima luna, iar scenele cu trenuri luate cu asalt au devenit unul dintre simbolurile dureroase ale acestui exod masiv, care sperie Europa. Peste 107.000 numai in iulie si peste 340.000 de la inceputul anului.
Sursa foto: Agerpres
Macedonia a devenit in ultimele luni un punct-cheie de tranzit pentru imigrantii si refugiatii care incearca sa ajunga in statele prospere din nordul Europei. In ultimele saptamani, intre 1.500 si 2.000 de imigranti au intrat zilnic in Macedonia, acest val masiv ducand la scene in care multimi disperate se lupta pentru a urca in trenuri supraincarcate, cu care sa-si continue calatoria.
Pe de alta parte, Slovacia a anuntat ca este dispusa sa acorde azil pentru cel mult 200 de imigranti din Siria. Cu conditia sa fie numai crestini.
Rado Igaz, corespondent Markiza TV: "Justificarea oficiala a fost ca nu exista moschei in Slovacia si msulmanii n-ar avea posibilitatea sa se integreze in societate, intr-o maniera transparenta".
Nu avem nimic cu religia si nu este nicio discriminare - a insistat puratorul de cuvant al guvernului de la Bratislava. Si a subliniat: e doar un efort din partea Slovaciei pentru a reusi integrarea lor.
Cancelarul Angela Merkel este hotarata sa ia masuri in fata cresterii explozive a numarului refugiatilor, situatie ce a ajuns sa provoace tensiuni in Germania, relateaza vineri agentia DPA.
Sefa guvernului de la Berlin se va deplasa marti la Marxloh, o suburbie saraca a orasului industrial Duisburg, unde imigrantii ilegali romi, libanezi si kurzi au ajuns sa se lupte pentru suprematie, iar politia tine cu greu situatia sub control. Angela Merkel se va intalni acolo cu liderii confesiunilor musulmana si crestina, precum si cu activistii care militeaza pentru sporirea ajutoarelor sociale acordate imigrantilor.
Germania se asteapta sa primeasca anul acesta circa 800.000 de cereri de azil, numar ce reprezinta 1% din populatia tarii. Drept urmare, guvernul de la Berlin doreste sa intensifice repatrierea imigrantilor ilegali a caror cerere de azil aparent nu poate justificata de razboaie sau de represiuni politice, cum este cazul celor proveniti din cele sase tari grupate in asa-numita zona a Balcanilor Occidentali.
Cancelarul german urmeaza sa se intalneasca joi, la Viena, cu liderii acestor sase state, de unde provin o mare parte din imigrantii clandestini sositi in Germania. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, in cadrul intrevederilor din capitala Austriei vor fi discutate si motivele ce determina atat de multi oameni sa paraseasca respectivele tari.
In timp ce autoritatile locale de pe intreg cuprinsul Germaniei se vad obligate sa creeze rapid adaposturi pentru refugiati si noi locuri in scoli pentru copiii imigrantilor, care cei mai multi nu vorbesc limba germana, Angela Merkel a subliniat duminica, intr-un interviu acordat postului ZDF, ca cea mai mare provocare a executivului ei, dar si a Europei in ansamblu, va fi in perioada urmatoare imigratia ilegala. In opinia ei, alte chestiuni, precum stabilitatea zonei euro ori situatia din Grecia, trec acum pe planul secund.