Politia americana a folosit pentru prima data un robot ca sa-l ucida pe atacatorul din Dallas. De ce se tem americanii acum
In operatiunea din Dallas, politia americana a folosit pentru prima data un robot controlat de la distanta, cu ajutorul caruia l-au ucis pe principalul suspect al masacrului petrecut zilele trecute, in Dallas.
Barbatul implicat in atacul armat soldat cu moartea a cinci politisti in Dallas s-a izolat intr-o cladire si a fost ucis de fortele de ordine cu ajutorul unui robot telecomandat care transporta o bomba.
Aceasta interventie a atras atentia, mai ales ca este pentru prima data cand un astfel de robot este folosit intr-o misiune periculoasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa masacrul din Dallas, politia l-a vanat pe atacator, care s-a refugiat intr-o cladire. Dupa mai bine de o ora, in care a existat si un schimb de focuri, politia a trimis robotul incarcat cu explozibil, care l-a ucis pe atactor.
Seful politiei din Dallas a explicat si de ce s-a luat aceasta decizie. "Nu aveam alta optiune decat sa folosim acest robot cu bomba si sa-i punem un dispozitiv prin care sa se detoneze in locul in care se afla suspectul. Daca luam alta decizie, ne-am fi expus colegii la un risc foarte mare" a declarat David Brown, conform CNN.
Robotul de tipul Northrop Grumman Remotec Andros, un dispozitiv controlat prin telecomanda, folosit de politie si armata pentru dezamorsari. Acesta merge pe roti, cantareste 220 de kilograme, are senzori si brate metalice. Dispozitivul nu a fost construit sa ucida si a fost controlat de la distanta de catre experti.
De cele mai multe ori, robotii sunt folositi de armata sau echipele SWAT in misiuni de dezamorsari de bomba sau cu rol de supraveghere. Interventia a dat nastere unor intrebari in presa, dar si temeri, cu privire la morala si etica. "Un politist ia singur decizia daca sa ucida sau nu un suspect, este vorba de modul in care percepe situatia si ia masurile necesare, dar un om are discernamant, in timp ce un robot nu" a spus Elizabeth John, expert in Drept.
Astfel, americanii se tem acum ca nu cumva politia sa transforme acesti roboti folositi pentru dezamorsari in "roboti ucigasi", insa autoritatile au declarat vehement ca nu este vorba de o masinarie de ucis, si daca sunt folositi in conditii adecvate pot chiar miscora numarul de victime colaterale.
Police Used Bomb Disposal Robot To Kill A Dallas Shooting Suspect https://t.co/arAlnFTS7V pic.twitter.com/xR0vkoNe4c
— Popular Science (@PopSci) July 10, 2016