Poate ia cineva exemplu! Cum functioneaza invatamantul in Japonia
Performante scolare de invidiat, cu cheltuieli modeste. Se intampla In Japonia, unde statul investeste mult mai putin in educatie decat alte tari dezvoltate.
Succesul e dat insa de dascalii de la catedre, o categorie extrem de respectata in societate si foarte bine pregatita.
In fiecare dimineata, elevii japonezi se inclina intai in fata profesorilor si apoi a colegilor. Un gest care spune multe.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In Japonia, respectul este insasi coloana vertebrala a sistemului educativ. Cu unul dintre cele mai mici bugete printre tarile dezvoltate, doar 3,3% din PIB, comparativ cu 5 procente in Statele Unite, invatamantul nipon a dominat clasamentul mondial timp de cateva decenii. Rezultatele atat de bune sunt urmarea atentiei pe care o primesc profesorii.
In schimbul unui salariu generos, care trece de 62.000 de dolari pe an la final de cariera, profesorii trebuie sa faca din elevi niste cetateni model, iar implicarea lor in formarea scolarilor este una de admirat. De exemplu, daca un elev este prins furand ceva dintr-un magazin, profesorul este anuntat inaintea parintelui.
Pe langa materiile obisnuite, copiii invata si ce inseamna responsabilitatea. Ei sunt cei care fac curatenie in scoala si, prin rotatie, servesc masa si spala vasele la bucatarie. La scoala au ocazia sa invete de toate, de la bunele maniere la masa, pana la trigonometrie.
In plus, dascalii au ore special alocate in program pentru a analiza evolutia elevilor de la un trimestru la altul sau intre materii diferite. Orele de curs sunt inregistrate si filmarile le permit profesorilor cu experienta sa ii sfatuiasca pe colegii lor mai tineri.
Iar valoarea acordata educatiei in Japonia este poate cel mai bine descrisa de un proverb local: "Decat o mie de zile de studiu mai bine o zi cu un profesor bun".