Poate ia cineva exemplu! Cum functioneaza invatamantul in Japonia

Dată publicare: 02-10-2010 00:00
Dată actualizare: 26-07-2012 11:13


Performante scolare de invidiat, cu cheltuieli modeste. Se intampla In Japonia, unde statul investeste mult mai putin in educatie decat alte tari dezvoltate.

Succesul e dat insa de dascalii de la catedre, o categorie extrem de respectata in societate si foarte bine pregatita.
 

In fiecare dimineata, elevii japonezi se inclina intai in fata profesorilor si apoi a colegilor. Un gest care spune multe.

In Japonia, respectul este insasi coloana vertebrala a sistemului educativ. Cu unul dintre cele mai mici bugete printre tarile dezvoltate, doar 3,3% din PIB, comparativ cu 5 procente in Statele Unite, invatamantul nipon a dominat clasamentul mondial timp de cateva decenii. Rezultatele atat de bune sunt urmarea atentiei pe care o primesc profesorii.

In schimbul unui salariu generos, care trece de 62.000 de dolari pe an la final de cariera, profesorii trebuie sa faca din elevi niste cetateni model, iar implicarea lor in formarea scolarilor este una de admirat. De exemplu, daca un elev este prins furand ceva dintr-un magazin, profesorul este anuntat inaintea parintelui.

Pe langa materiile obisnuite, copiii invata si ce inseamna responsabilitatea. Ei sunt cei care fac curatenie in scoala si, prin rotatie, servesc masa si spala vasele la bucatarie. La scoala au ocazia sa invete de toate, de la bunele maniere la masa, pana la trigonometrie.

In plus, dascalii au ore special alocate in program pentru a analiza evolutia elevilor de la un trimestru la altul sau intre materii diferite. Orele de curs sunt inregistrate si filmarile le permit profesorilor cu experienta sa ii sfatuiasca pe colegii lor mai tineri.

Iar valoarea acordata educatiei in Japonia este poate cel mai bine descrisa de un proverb local: "Decat o mie de zile de studiu mai bine o zi cu un profesor bun".


VIDEO PROTVPLUS.RO