Mesaj dur al premierului Dăncilă în Parlamentul European: ”Nu am venit să dau socoteală”
Șeful Executivului român și un înalt oficial al Comisiei Europene au avut discursuri foarte dure, dar total opuse, în Parlamentul European, despre situația justiției din România.
Premierul Viorica Dăncilă a avut cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti, iar declarația sa a venit imediat după mesajul foarte critic al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Oficialul european a declarat că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De asemenea, Timmermans a avertizat că oficialii Comisiei Europene nu vor ezita ”să treacă la acțiune”, ”pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele”.
"Comisia va trage concluziile adecvate dacă amendamentele la codurile penale, legile justiţiei şi legea conflictelor de interese sunt promulgate fără a ţine cont de preocupări. Nu vom ezita să trecem la acţiune, acolo unde va fi necesar, pentru a asigura compatibilitatea cu tratatele. Comisia va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia ei, fie MCV, fie altele. Comisia face apel la România să pună procesul de reformă înapoi pe făgaşul normal", a subliniat Timmermans.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a avut un mesaj dur la adresa reprezentanților europeni, cărora le-a cerut ”în mod oficial” să spună cine a redactat raportul MCV despre România - raport care nu a inclus și ”abuzurile” comise prin încheierea unor protocoale secrete.
Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.
”Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer, însă, aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care-l reprezint. Încep cu o întrebare esențială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România?
Pentru MCV, pentru instituții, pentru magistrați, pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni.” - a spus Viorica Dăncilă, pe un ton tăios.
Ea a susținut că în rapoartele MCV nu a văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului şi despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie din România.
"Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituţii, despre numirile de magistraţi, despre lupta anticorupţie. Este foarte bine. Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie", a afirmat Dăncilă la dezbaterea din Parlamentul European.
Potrivit şefei Guvernului, în baza acestor protocoale "milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupţie".
Ea a mai arătat că Jandarmeria Română este acuzată că a intervenit în 10 august, la Bucureşti, în cazul unui miting neautorizat, dar a subliniat faptul că nu poate accepta "sub nicio formă" ca această instituţie să fie acuzată pentru "acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa".
Opinia Comisiei Europene a fost prezentată de către comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova.
În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European.
Sinteza declarațiilor
Premierul Viorica Dăncilă:
- Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer, însă, aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care-l reprezint. Încep cu o întrebare esențială. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România?
Pentru MCV, pentru instituții, pentru magistrați, pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice justiție.
- Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV drepturile cetățenilor români.
- Nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului.
- Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, pentru a crea vinovății. Nimic despre aceste lucruri în rapoarte MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea. Cer oficial să se spună cine a redactat raportele MCV?
- Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul unui stat UE.
- Despre mitingul din 10 august - (...) văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanţi violenţi care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. (...) Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa".
Ea a susţinut că, prin ”dosare contrafăcute”, au fost înlăturaţi din funcţie un judecător CCR, 4 judecători ICCJ, un procuror general, un şef de parchet superior.
”Toţi au fost achitaţi, dar ei au fost înlăturaţi. Noile legi ale justiţiei le redau magistraţilor independenţa. Independenţa e totală, nicidecum restrânsă şi vă asigur că avem bună credinţă şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a mai spus ea, precizând că, după ce a prezentat acestea ”abuzuri” în plenul PE nimeni nu mai poate spune că nu le cunoaşte.
- Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali.
Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans:
- Reforma legilor justiției a dus la multe îngrijorări. Mulți români sunt îngrijorați că lupta împotriva justiției va slăbi.
- În ce privește legile justiției. În ultimul an, aceste legi au fost amendate în Parlament și contestate la CCR. Raportul GRECO a fost extrem de critic în ce privește lupta împotriva corupției. Ce este clar este că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite.
- Comisia de la Veneția pregătește un aviz, în octombrie.
- Climatul necesar pentru o reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete. Cer să fie lansată o investigație, pentru că e nevoie de o independență a justiției.
- Cerem mai multe recomandări în legătură cu felul specific în care trebuie interpretate aceste legi.
- Lucrurile merg acum înapoi. Aș vrea să mai lansez acest apel astăzi. Comisia a fost gata să susțină autoritățile în acest proces.
- Ultimele evoluții sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană. Noi vom raporta concluziile noastre în următorul MCV. Situația s-a deteriorat.
- Pentru a avea o situație pozitivă în fialoful cu autoritățile române Comisia va trage concluzii dacă există conflicte de interese în raport cu legile justiției.
- Nu vom ezita să acționăm. Comisia cere României să facă pași înainte, nu înapoi. Încă nu este prea târziu.
Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Tudorel Toader a declarat că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor. În discuţia cu Timmermans, Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă, relatează news.ro.
Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află de marţi la Strasbourg, unde au avut discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept.
Tudorel Toader a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor.
„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a afirmat Tudorel Toader.
Întrebat care a fost contextul în care Frans Timmermans ar fi făcut această afirmaţie, ministrul Justiţiei a precizat că afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care în cadrul discuţiilor premierul Viorica Dăncilă a spus că România respectă statul de drept şi că nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR.
"Una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost aceea de colaborare şi nu de atacuri reciproce", a spus Tudorel Toader, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu prim-vicepreşeidntele Comisiei Europene, Frans Timmermans, alături de premierul Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa, în întâlnirea cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă.
”În cadrul discuţiilor, desfăşurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum şi pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona pentru promovarea interesului european şi pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidenţieze importanţa unităţii şi evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorinţa ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată şi constructivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Conform sursei citate, oficialul român a reiterat susţinerea pentru priorităţile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent, a salutat dialogul cu Comisia Europeană şi a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România şi Comisia Europeană pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.
”În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiţiei din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi diferite instituţii judiciare din România. Cu privire la evoluţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneţia”, mai precizează Guvernul.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.
„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.
În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că afirmaţiilor oficialului european cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge "să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă". Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită "faza ingrijorărilor şi preocupărilor" şi să aibă loc discuţii punctuale.
"Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă", a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.
Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.
În ceea ce priveşte legile justiţiei, a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.
Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.
"România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.
De asemenea, el a precizat că va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.
"Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: parlamentul european, viorica dancila, dezbatere,
Dată publicare:
03-10-2018 07:09