Planul UE pentru o Armata a Europei. Drone militare si primul serviciu european de spionaj

drone

Securitatea militara europeana, aceasta este noua tema de pe agenda UE, scrie ziarul britanic The Telegraph, mai ales dupa ce scandalul PRISM a scos in fata informatii despre supravegherea cetatenilor europeni si americani de catre NSA.

CUM VA ARATA PRIMUL SERVICIU DE SECURITATE SI SPIONAJ EUROPEAN

Conform unui articol publicat astazi de catre ziarul britanic The Telegraph, Uniunea Europeana vrea sa materializeze in curand discutii pe care le poarta de peste un an de zile, despre infiintarea unei armate europene si a unei proprii Agentii Europene de Securitate, similare cu NSA.

The Telegrah scrie astazi ca "Uniunea Europeana are in plan sa cumpere si opereze drone de spionaj, sateliti de urmarire si aviatie proprie, toate grupate intr-o noua agentie de securitate ce se va afla in subordinea lui Catherin Ashton (n.r. reprezentantul UE pentru politica externa si securitate)."

Publicatia britanica a obtinut cateva declaratii din partea unor oficiali europeni care sustin ca "doamna Ashton vrea sa creeze un sistem militar si de comunicatii in scopuri de securitate interna si aparare", aceleasi surse sustinand ca pana in toamna vor fi prezentate si planurile de achizitii.

Citește și
Obama, Hollande
Francois Hollande cere Statelor Unite sa inceteze "imediat" activitatile de spionaj
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Dronele tip spion si satelitii de urmarire vor fi folosite in "cazuri de securitate interna si externa", securitate care va acoperi serviciile de informatii, internetul si protectia granitelor externe si supravegherea maritima. The Telegraph noteaza ca aceste planuri "vor ridica suspiciuni ca UE va incerca sa infiinteze propria versiune a NSA-ului din Statele Unite ale Americii".

Autorul materialului, Bruno Waterfield, corespondent The Telegraph la Bruxelles din 2007, mai precizeaza ca aceasta masura este un raspuns urgent al UE fata de scandalul de supraveghere nascut recent, raspuns care, intradevar, ar putea cuprinde nasterea propriei agentii de securitate si spionaj sub sigla UE.

Un oficial inalt european a declarat sub protectia anonimatului: "Scandalul Edward Snowden a demonstrat ca UE are nevoie de propriile resurse, iar aceasta propunere este un pas in fata in planurile de aparare."

MAREA BRITANIE SE "RUPE" INCA O DATA DE UE: "O DEZVOLTARE SINISTRA"

In urma cu 11 luni, in ziarul britanic The Guardian aparea un articol similar despre propunerea infiintarii unei armate europene la cererea Germaniei, publicatia precizand pozitia Marii Britanii fata de subiect ca fiind una critica.

Acest subiect nu va face decat sa creasca tensiunile dintre Marea Britanie si UE, precizeaza astazi si The Telegraph.

Planul, sustinut in prezent de tari precum Franta, Germania, Italia, Spania si Polonia, este criticat intens de Marea Britanie, care, desi are drept de veto, nu va avea niciodata un efect, tarile implicate in proiect incercand sa evite pozitia Marii Britanii printr-un vot comun.

Nigel Farange de la Ukip descrie acest plan ca "o dezvoltare sinistra" a UE.

NUME DE COD: "COPERNICUS"

Sistemul de drone si securitate al UE ar urma sa coste aproximativ 3.4 miliarde de lire si va face parte din planul "Copernicus", un program care va urma sa fie coordonat de Agentia Spatiala Europeana.

Copernicus va intra in functiune in anul 2014, iar platitorii de taxe din Mare Britanie vor scoate din buzunare pentru acest plan aproximativ 434 milioane de lire.

ISTORIA PROIECTULUI UNEI ARMATE EUROPENE, UNUL DINTRE MOTIVELE PENTRU CARE MAREA BRITANIE AR PUTEA IESI DIN UE

Ziarul britanic Guardian scria in urma cu 11 luni despre proiectul de lege propus de ministrul german de externe pentru intarirea sistemului de securitate din interiorul Uniunii Europene, proiect sustinut de 11 tari membre UE.

"Cinci din cele mai mari 6 tari membre UE sustin planul care ar putea introduce un minister pan-European de externe si un vot majoritar care sa ocoleasca dreptul de veto al Marii Britanii." - Guardian.co.uk.

Dreptul de veto detinut de Marea Britanie, care nu sustine, conform presei din Anglia, acest proiect, ar putea fi ocolit, sustinea Guardian, printr-un vot comun al tarilor membre UE.

De altfel, proiectul in sine vorbeste despre eliminarea puterii unei singure tari de a bloca un proiect de legi European si acordarea puterii decizionale unui vot majoritar printre statele membre.

"Cinci din cele mai importante 6 tari din Uniunea Europeana, Germania, Franta, Italia, Spania si Polonia, excluzand Marea Britanie, cer o revizuire radicala a politicii externe si de aparare, pentru a naste un nou ministru de externe pan-European puternic. Majoritatea va vota pentru o politica externa comuna pentru a ocoli dreptul de veto al Marii Britanii."

Conform Guardian, proiectul vorbeste si despre o "armata Europeana si o singura piata pentru industria de aparare Europeana."

Proiectul de legi a fost inaintat de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, sustinut de 11 din cele 27 de tari UE, printre care se afla cele mai puternice nume din uniune, Franta, Italia, Spania si Polonia, dar si Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Portugalia si Luxemburg.

Guardian scria la acea data ca "proiectul mai cuprinde si alegerea directa a unui presedinte European, puteri mai mai pentru parlamentul European si o noua sub-camera in parlamentul European pentru cele 17 tari din zona euro."

"Propunerea pentru o armata europeana nu este sustinuta de catre toate dintre cele 11 tari implicate in acest proiect, iar documentul mai aduce in discutie o 'politie Europeana'', care ar urma sa protejeze granitele externe ale Uniunii, dar si o viza Europeana unica."

Proiectul, la care au lucrat in ultimele 9 luni 11 ministri de externe, are 12 pagini si, daca va fi acceptat de catre UE, "va mari presiunea pe Marea Britanie pentru a parasi Uniunea Europeana.", scrie ziarul britanic Guardian.

"Pentru a face din Uniunea Europeana un actor important pe scena internationala, noi credem ca ar trebui ca pe termen lung sa introducem mai multe decizii in ceea ce priveste politica externa si de securitate acceptate de o majoritate si sa prevenim posibilitatea ca un singur stat membru sa obstructioneze initiativele.", precizeaza documentul, care vorbeste despre "o politica de aparare europeana si o piata unica de armanent".

"Documentul cere o revizuire substantiala in 2013 a puterilor detinute in prezent de Serviciul European de Actiune Externa, care ar urma sa primeasca sub autoritate dezvoltarea, energia si comertul. Daca se va realiza, un Minister European de Externe cu mai multa putere se va naste.", mai noteaza Guardian.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
AFP: Edward Snowden a primit documentele care ii permit sa iasa de pe aeroportul din Moscova
AFP: Edward Snowden a primit documentele care ii permit sa iasa de pe aeroportul din Moscova

Fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden a primit documentele care ii permit sa paraseasca aeroportul Moscova, unde este blocat de o luna, au declarat miercuri surse pentru agentii de presa ruse, relatează AFP.

Francois Hollande cere Statelor Unite sa inceteze
Francois Hollande cere Statelor Unite sa inceteze "imediat" activitatile de spionaj

Presedintele Frantei, Francois Hollande, cere Statelor Unite sa inceteze "imediat" activitatile de spionare a Uniunii Europene, subliniind ca Parisul "nu poate accepta un comportament de acest fel", relateaza AFP.

Scandalul NSA: Reactii de la Bruxelles si Berlin dupa ce presa germana a scris ca SUA a
Scandalul NSA: Reactii de la Bruxelles si Berlin dupa ce presa germana a scris ca SUA a "tintit" UE

UE a fost una dintre "tintele" agentiei americane de supraveghere electronica NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial in cadrul programului PRISM, scrie saptamanalul german Der Spiegel.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.