Planul Robin Hood al Estoniei: Luați din Rusia pentru a da Ucrainei
Guvernul estoniei continuă cu o legislație care să îi permită să confiște bunurile rusești înghețate de sancțiuni și să folosească veniturile pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, scrie Politico.
Într-una dintre primele mișcări de acest gen, guvernul din Tallinn vrea să folosească active rusești înghețate în Estonia în valoare de 20 de milioane de euro, aparținând persoanelor și entităților sancționate și speră că ar putea deschide calea pentru o acaparare mai largă a bogățiilor rusești pentru beneficiul țării invadate de Moscova.
„Intenția noastră este de a crea un precedent, de a încuraja alte țări și, cel mai important, de a încuraja, de asemenea, o soluție paneuropeană”, a declarat Urmas Reinsalu, ministrul de externe al țării, într-un interviu pentru Politico.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Liderii țărilor baltice și ai Poloniei le-au cerut colegilor lideri să avanseze lucrările privind acapararea de active rusești înaintea reuniunii liderilor UE de joi de la Bruxelles.
„Acele bunuri înghețate trebuie folosite cât mai curând posibil, nu putem aștepta până când războiul se încheie și se semnează un acord de pace”, au scris cei patru șefi de stat și de guvern într-o scrisoare văzută de Politico și adresată președintelui Consiliului European și prim-ministrului Suediei în rolul său de președinte al Consiliului UE.
Țările Baltice, Polonia și Slovacia au cerut de multă vreme o preluare a activelor Rusiei, dar planurile lor ”Robin Hood” nu au reușit până acum să câștige de partea lor Franța, Germania sau SUA, din cauza protecției juridice de care se bucură proprietatea privată și publică în dreptul internațional.
„Vom reuși să adoptăm această legislație în deplină concordanță cu toate obligațiile internaționale”, a spus Reinsalu, adăugând că propunerea de lege va cere guvernului să ia o decizie privind confiscarea, să ofere proprietarului bunului posibilitatea de control judiciar și, de asemenea, să solicite modificări.