30 de cadavre ale persoanelor din avionul AirAsia prabusit, recuperate. Cinci dintre victime au fost gasite pe scaune

Ultima actualizare: 05-01-2015 07:12

Echipele de interventie au recuperat din mare 30 de cadavre ale persoanelor aflate la bordul avionului indonezian prabusit pe 28 decembrie, anunta surse oficiale citate de postul CNN.

 

Echipele de salvatori care au recuperat cadavrele au declarat ca 5 dintre ele au fost gasite pe scaunele avionului, au ramas prinse in centurile de siguranta.

Teoria ca pasagerii erau in viata la cateva minute dupa impact este acreditata de faptul ca o usa pentru evacuarea de urgenta a fost gasita aproape intacta, separata de fuselaj, ceea ce sugereaza ca a fost deschisa voluntar, conform unui fost ministru indonezian al Transporturilor, Jusman Syafii Djamal. In plus, unele cadavre au fost gasite aproape intacte, avand chiar si veste de salvare.

Specialistii care analizeaza prabusit avionului AirAsia sustin ca pilotul ar fi incercat sa amerizeze in Marea Java, operatiune care ar fi reusit, insa aeronava ar fi fost scufundata de valuri.

"Dispozitivul de urgenta care semnaleaza locul unde se afla avionul functioneaza dupa impact, fie pe pamant, in apa sau pe munte. Parerea mea este ca nu a functionat pentru ca nu a existat un impact major in timpul aterizarii. Pilotul a reusit sa amerizeze in siguranta", a spus Dudi Sudibyo, editor al revistei de aviatie Angkasa, potrivit The Guardian.

De cealalta parte, specialistii considera ca avionul a avut un comportament aproape ilogic in ultimele sale momente. Gerry Soejatman, specialist in aviatie, sustine ca aeronava Airbus 320-200 ar fi urcat prea abrupt, similar unui avion de vanatoare, lucru care a facut ca apoi sa cada aproape vertical in Marea Java.

"Este foarte greu de inteles de ce avionul s-a comportat asa. Este aproape ilogic", a spus Soejatman, care a adaugat ca avionul a cazut in apa "ca o bucata de metal aruncata".

Expertul a mai explicat ca urcarea abrupta realizata de piloti nu este conforma cu specificatiile unui Airbus, ci mai degraba cu cele ale unui avion de vanatoare.

Cautari extinse cu ajutorul unui sonar

Intre timp, o echipa de specialisti din Franta a ajuns in Indonezia si va participa la operatiunile de cautare cu ajutorul unui sonar, potrivit Euronews.

Anterior, autoritatile au anuntat ca ar fi descoperit locul unde se afla epava avionului, insa banuielile nu au fost confirmate inca.

Prima victima a fost deja inmormantata

Prima victima a Avionului AirAsia a fos inmormantata joi. Pana acum, echipele de salvare au reusit sa recupereze noua cadavre din Marea Java.

19 nave, patru elicoptere si cinci avioane participa la operatiunile de cautare, care se intind pe o suprafata de 13,500 de kilometri patrati. De asemenea, 47 de scafandri sunt pregatiti sa intervina, in cazul in care epava avionului va fi gasita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO