Phenianul refuză să mai discute cu oficialii sud-coreeni: „Autoritățile sunt lipsite de bun-simţ”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 17 Mai 2018 20:57
Categorie: Stiri externe
Kim Jong-un

Autoritățile nord-coreene au precizat, joi, că nu vor purta noi discuții cu oficialii sud-coreeni, pe care i-a calificat drept „ignorați și incompetenți.” Precizările vin la o zi după ce Phenianul a anulat o întrevedere la nivel înalt.

După luni de apropiere şi de destindere diplomatică, Coreea de Nord a făcut miercuri un viraj spre retorica sa tradiţională, anulând o întâlnire intercoreeană şi lăsând să planeze incertitudinea în legătură cu viitorul summit istoric între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, prevăzut pentru 12 iunie, în Singapore, informează AFP, citat de Agerpres.

Phenianul a protestat astfel împotriva exerciţiului militar anual Max Thunder desfăşurat de Seul şi Washington în peninsula coreeană. La manevrele aflate în curs participă 100 de avioane, inclusiv F-22 Raptor „invizibile" ale SUA, percepute de Coreea de Nord drept o ameninţare, întrucât pot efectua lovituri de mare precizie.

„Cel puţin până când situaţia îngrijorătoare care a dus la suspendarea discuţiilor nord-sud la cel mai înalt nivel nu va fi rezolvată, nu va fi uşor pentru noi să ne aşezăm faţă în faţă cu regimul actual din Coreea de Sud. Autorităţile sud-coreene s-au dovedit a fi ignorante şi incompetente, lipsite de cel mai mic bun-simţ în ceea ce priveşte situaţia actuală",  a declarat joi negociatorul principal nord-coreean, Ri Son Gwon, citat de agenţia de presă oficială KCNA. 

Miercuri, KCNA a calificat exerciţiul Max Thunder drept o „provocare brutală", interpretându-l ca pe o pregătire pentru o invazie a Coreei de Nord.

Ostilităţile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953) s-au încheiat printr-un armistiţiu, lăsând teritoriul divizat în două ţări, separate printr-o zonă demilitarizată. Formal, cele două tabere sunt în continuare în stare de război. Într-un summit rar care a avut loc luna trecută în zona demilitarizată, Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au promis să încerce să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial conflictului şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de denuclearizarea totală a peninsulei.

Phenianul a depus eforturi ani de zile pentru construirea arsenalului său nuclear, efectuând anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au atras mai multe serii de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO