Coreea de Nord, revoltată că Washingtonul a comparat-o cu Libia: „Nu ne ascundem sentimentul de repulsie”
Administrația Trump este optimistă că summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un va avea loc, în ciuda amenințărilor lansate de Phenian.
Potrivit unui purtător de cuvânt de la Casa Albă, Donald Trump rămâne „dispus” să participe la o întrevedere cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un, scrie BBC News.
„Președintele este pregătit pentru această întrevedere, dacă ea va avea loc. Dacă nu va avea loc, vom continua aceeași campanie intensă de presiune, care este în curs de desfășurare”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La rândul său, Donald Trump a fost întrebat dacă este dispus în continuare să participe la summitul din 12 iunie. În acest context, el a răspuns: „Vom vedea”, subliniind că prioritatea rămâne, în continuare, denuclearizarea peninsulei Coreea.
Phenianul, complet dezamăgit
Într-un comunicat de presă difuzat pe presa nord-coreeană, Phenianul a transmis că avea așteptări mari privind această întâlnire istorică, dar că este „complet dezamăgit” de afirmațiile iraționale ale autorităților americane, mai precis la adresa consilierului pentru securitate națioală, John Bolton.
„Nu ne ascundem sentimentul de repulsie față de el”, se precizează în comunicatul semnat de viceministrul de externe Kye-gwan.
În urmă cu o săptămână, Bolton afirma într-un interviu televizat, că statul nord-coreean ar putea urma „modelul Libiei” în ceea ce privește denuclearizarea. Afirmațiie sale au alarmat, însă, Phenianul, în contextul în care la câțiva ani după ce Gaddafi a renunțat la programul nuclear a fost ucis de rebelii susținuți de occident.
După reacția autorităților nord-coreene, Bolton a declarat la Fox News Radio că Statele Unite „încearcă să fie optimiste și realiste în același timp.”
Potrivit BBC News, motivul pentru care statul nord-coreean a depus eforturi pentru construirea arsenalului nuclear, de-a lungul anilor, este că a vrut să se asigure că va supraviețui. Astfel, a compara denuclearizarea Coreei de Nord cu procesul din Libia sau Irak înseamnă să pună Phenianul în incertitudine, întrucât în ambele țări regimul s-a prăbușit.
Prin cele mai recente declarații, regimul nord-coreean vrea ca întreaga lume să afle că liderul Kim Jong-un va fi la masa negocierilor într-o poziție de putere. Mai mult, Phenianul oferă indicii că ar putea renunța la summitul cu Donald Trump până când liderul american va veni cu o înțelegere avantajoasă.
„Dacă Statele Unite încearcă să ne pună a colț și să ne forțeze să acceptăm un acord nuclear unilateral, nu ne mai interesează un astfel de dialog”, a mai precizat Kim Kye-gwan.
Viceministrul de Externe este unul dintre liderii respectați la Phenian.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: BBC NEWS
Etichete: SUA, coreea de nord, donald trump, kim jong-un,
Dată publicare:
16-05-2018 21:09