Petrolul a ajuns la cel mai mic pret din ultimii 11 ani. Efectele dramatice de pe pietele financiare
Este ingrijorare pe pietele financiare, pentru ca pretul petrolului a scazut aseara, pentru scurt timp, sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril.
A fost cel mai mic nivel din ultimii 11 ani si a dat apa la moara celor care fac previziuni sumbre privind o viitoare criza mondiala. Deocamdata, efectele se simt in Arabia Saudita, principalul exportator mondial.
Pentru scurt timp, petrolul s-a tranzactionat cu putin sub 29.93 de dolari barilul, pentru ca ulterior sa se stabilizeze la valoarea de 30 de dolari si 44 de centi. A fost punctul de minim, dupa 7 zile de scaderi constante. In iunie anul trecut, barilul se vindea cu aproape 108 dolari. Ce s-a intamplat intre timp?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Christine Romans, correspondent CNN: Exista un excedent al ofertei. OPEC va continua sa aprovizioneze piata cu cantitati record, iar petrolul iranian va "inunda" si el pe piata, odata cu ridicarea sanctiunilor. Iar productia de petrol din Statele Unite va scadea, insa putin, nu atat cat sa mareasca pretul."
Toate acestea, in contextul in care cererea globala scade si apar temeri tot mai mari privind "incetinirea" economiei chineze. Pentru americani, asta inseamna preturi extrem de mici la pompa. Benzina ar putea ajunge la 2 dolari pe un galon, unitate de masura echivalenta cu 3,8 litri.
Mai putin optimisti sunt locuitorii din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume. Conducerea tarii incearca sa se foloseasca de colapsul preturilor petrolului din ultima perioda, pentru a remodela economia tarii si a realiza o tranzitie catre un sistem in care sectorul privat sa aiba o pondere mai mare. Deocamdata, Statul a taiat subventiile pentru utilitati precum electricitate, apa si petrol, iar efectele s-au facut simtite imediat. Acest sofer de taxi are 12 copii acasa si castiga , in unele zile, echivalentul a 12 dolari.
Sofer: Avem cel mai ieftin combustibil, insa taierea subventiilor inseamna ca o sa imi fie greu sa platesc facturile
Nic Robertson, correspondent CNN: In ultimul an, tara a folosit 100 de miliarde de dolari din rezervele statului. Mai sunt bani destui acolo, insa taierea subventiilor este doar primul pas catre noile reforme economice. Fiul regelui vrea ca tara sa nu mai fie dependenta de rezervele de petrol, iar recent a propus privatizarea catorva companii de stat. Printre acestea si gigantul petrolier Aramco."
Saudi Aramco este cel mai mare producător de petrol al lumii si pompeaza aproximativ 10 milioane de barili pe zi.
Sursa: Pro TV
Etichete: combustibil, pret, petrol, baril, piata financiara,
Dată publicare:
13-01-2016 18:27