Petro Poroșenko: "Rusia mobilizează trupe la graniţa cu Ucraina". Reacţia Kremlinului

Ultimul update: Marti 27 Noiembrie 2018 22:57
Data publicarii: Marti 27 Noiembrie 2018 22:06
Categorie: Internaţional
petro poroșenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat la CNN că „serviciile secrete ucrainene și surse NATO l-au informat că Rusia mobilizează numeroase trupe de-a lungul graniței cu Ucraina”.

„Avem toate dovezile în acest sens”, a declarat Petro Poroșenko la CNN, în contextul escaladării tensiunilor dintre cele 2 state. 

De asemenea, liderul de la Kiev a mai adăugat că l-a informat telefonic și pe secretarul american de stat Mike Pompeo, asupra posibilei escaladări a conflictului din Marea Azov, acesta asigurându-l pe președintele ucrainean de „sprijin, inclusiv militar, pentru apărarea suveranității Ucrainei.

Poroşenko a vorbit despre o "creştere dramatică" a numărului de forţe ruseşti de la graniţele ţării sale, dar nu a precizat intervalul de timp la care se referă, scrie AFP:

Afirmaţii similare privind mobilizarea forţelor ruseşti la frontiera cu Ucraina a făcut marţi şi Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului Naţional pentru Apărare şi fost preşedinte al ţării. El a vorbit doar despre "pregătiri active ale forţelor militare la frontierele noastre de nord, est şi sud".

În acelaşi timp Ministerul rus al Apărării a anunţat că testează pregătirea de luptă a forţelor din Districtul Militar de Sud, care include şi forţele militare de la graniţa cu Ucraina şi Flota Mării Negre.

Variantele Ucrainei şi Rusiei privind incidentul

Trei nave ucrainene - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - au fost sechestrate duminică de forţele ruseşti în timp ce încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Una dintre nave fost atacată, iar şase marinari au fost răniţi, conform Kievului, în timp ce în varianta Moscovei au fost răniţi trei marinari, fără însă a le fi pusă în pericol viaţa. Incidentul a dus la un război al declaraţiilor, în conflict intervenind statele occidentale şi NATO.

Ulterior, serviciul rus de informaţii FSB a publicat o întreagă listă de arme ce ar fi fost găsite la bordul navei ucrainene, printre care 4 tunuri de 30 mm, 4 lansatoare de grenade, 4 mitraliere, 13 puşti de asalt AK-47 şi zeci de grenade. Serviciul de informaţii al Kiev-ului, SBU, a recunoscut că la bordul navei erau agenţi ucraineni de contrainformaţii şi că aceasta este o practică curentă în contextul tensiunilor dintre cele 2 state.

Reacţiile oficialilor de la Kremlin 

Alexander Gruşko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a avertizat că Occidentul ar putea impune noi sancţiuni Moscovei, dar a avertizat că acestea nu vor rezolva nicio problemă şi a atenţionat privind folosirea crizei pentru a escalada tensiunile politice..

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seara, legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei. Poroşenko a afirmat că a încercat să-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar fără succes. Liderul ucrainean susţine că a apelat şi la cancelarul Merkel pentru medierea conflictului. Preşedinţia rusă a negat însă că ar fi existat vreo tentativă de contact diplomatic din partea Kievului. Într-o conversaţie telefonică cu Angela Merkel, Putin a spus că este îngrijorat de introducerea legii marţiale în Ucraina şi speră ca Berlinul să oprească Kievul de la "alte gesturi nesăbuite".

În acelaşi timp, premierul rus Dimitri Medvedev afirmă că Poroşenko încearcă să speculeze incidentul pentru a câştiga popularitate în vederea alegerilor prezidenţiale din 2019.

Germania şi Franţa s-au oferit să medieze conflictul ivit între Moscova şi Kiev. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că românii nu au niciun motiv să fie îngrijoraţi de evenimentele petrecute în strâmtoarea Kerci.

 

petro poroșenko Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Analiză AFP: Putin și Poroșenko, pricipalii beneficiari ai crizei din Marea Azov
Analiză AFP: Putin și Poroșenko, pricipalii beneficiari ai crizei din Marea Azov
Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat despre conflictul din Marea Neagră. Ce i-a cerut liderul rus
Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat despre conflictul din Marea Neagră. Ce i-a cerut liderul rus
VIDEO PROTVPLUS.RO
600 de migranți au încercat să intre cu forța în enclava spaniolă Ceuta
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
cangurul Roger
Roger, cangurul "musculos" celebru pe internet, a murit. Cum a devenit faimos
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Ninsori, gheaţă şi ploaie îngheţată în SUA. Școli închise și zboruri anulate
CNN: Ultimele cuvinte ale jurnalistului Khashoggi. Era dezmembrat cu un fierăstrău
PE discută azi un raport în favoarea admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen