Peste 80% din pacienți se vindecă fără probleme. Ce spun cei care au scăpat de Covid-19
Unul dintre efectele adiacente ale pandemiei provocate de virusul CoVID-19 este valul de teamă, care afectează mulți oameni la nivel mondial. Cu toate astea, peste 80.000 de persoane au trecut cu bine peste boală și s-au recuperat.
Pentru mulți dintre cei care au petrecut săptămâni întregi în carantină, anxietatea și teama vă vor fi judecați de apropiați, i-au făcut să fie mai reținuți, atunci când povestesc despre urmele pe care le-a lăsat infecția.
În China, epidemia de COVID-19 pare să fi scăzut în intensitate, arată cifrele oficiale.
Potrivit bilanțului de ieri, peste 80% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus s-au vindecat.
Câțiva dintre cei care au fost infectați cu COVID-19 au vorbit despre experiențele lor pe perioada carantinei.
”Ne simțeam perfect”
Rose Yerex și soțul ei sunt unii dintre ei. Ambii au fost diagnosticați la bordul navei Diamond Princess și au petrecut 28 de zile în carantină: 14 pe mare, 14 într-un spital din orașul japonez Nagoya.
”Nu am avut simptome deloc, ne simțeam perfect. Și eram puși laolaltă cu o grămadă de alți oameni ale căror teste ieșiseră pozitiv, dar noi eram asimptomatici”, spune Rose Yerex.
Pentru unii dintre cei care au stat în carantină, la suferința fizică provocată de infecția cu noul coronavirus s-a adăugat și cea psihică.
Tan Shiyun are 22 de ani, este studentă în Wuhan și a intrat în carantină pe 22 ianuarie.
”Nu cred că toată povestea s-a terminat”
”De la spitalizare și până am devenit cazuri confirmate au trecut între șapte și zece zile. În această perioadă, am trecut prin multe stări de neîncredere.
Uneori mă gândeam că e doar o pneumonie normală... Alteori, când nu mă simțeam în apele mele, mă gândeam că sunt infectată cu noul coronavirus. În primele zile am fost confuză, pentru că medicii nu-mi spuneau nimic”, afirmă Shiyun.
Chiar și după ce au fost declarați vindecați și au fost lăsați să plece acasă, mulți dintre cei infectați sunt îngrijorați de efectele bolii - fie că e vorba de cele fizice sau cele psihice.
”În ceea ce privește efectele pe termen lung, nu cred că toată povestea asta s-a terminat. Sindromul de stres post-traumatic mă îngrijorează, după ce am petrecut atâta timp în carantină... dar, în afară de asta, ne simțim destul de bine”, mai spune Yerex.
”Să găsești o latură amuzantă în orice”
Pentru Rose, soluția care i-a permis să reziste atâta vreme în izolare, chiar dacă a fost alături de soțul ei, a fost... comunicarea.
”Să găsești o latură amuzantă în orice, să stai de vorbă cu ceilalți, să stai 28 de zile închis cu cineva într-o cameră e un test foarte bun pentru o relație”, povestește Rose.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care suferă de o formă moderată a bolii COVID-19 își revin după aproape două săptămâni, în timp ce bolnavii afectați de forma severă a bolii se pun pe picioare într-o perioadă de trei până la șase săptămâni.