Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 aprilie. Peste 200.000 de decese la nivel mondial

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 aprilie. Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 201.663 de persoane în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie, în China, arată ultimele date oferite de worldometers.info.

Spania și Italia au raportat cele mai puține decese din ultima lună, 378, respectiv, 415. În Europa, situaţia cea mai gravă în acest moment rămâne în Marea Britanie, care a devenit a 5-a ţară care trece de 20.000 de victime, cu 813 numai în ultimele 24 de ore.

Însă și Rusia pare să fi intrat într-o fază critică. În timp ce statele își reiau gradual activitatea, se înăspresc sancțiunile pentru nerespectarea condițiilor de siguranță. În landul german Bavaria, patronii magazinelor și alți furnizori de servicii riscă amenzi de 5 mii de euro, dacă angajații lor nu poartă măști și mănuși.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 aprilie

 

UPDATE 21:00 Peste 200.000 de decese la nivel global

 

Citește și
Masti
Un milion de măşti cumpărate de Canada din China sunt necorespunzătoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 201.663 de persoane în întreaga lume, potrivit datelor furnizate de Worldometer.

În total, peste 2.893.091 au fost infectați și 825.037 s-au vindecat.

UPDATE 19:00 Spania a raportat a doua zi consecutiv mai multe vindecări decât noi infecţii

 

Spania, una dintre ţările cele mai afectate de coronavirus la nivel mondial, a raportat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, un număr mai mare al persoanelor care s-au vindecat decât al noilor infectări, informează DPA, citând Ministerul Sănătăţii de la Madrid.

Oficialii spanioli au declarat că peste 3.500 de bolnavi de COVID-19 s-au vindecat de boala respiratorie cauzată de virus în ultimele 24 de ore, în timp ce s-au înregistrat 3.000 de noi infectări. Totodată, în acelaşi interval de timp, 378 de persoane au murit. Aceste numere reprezintă aproape jumătate din nivelul infecţiilor şi al deceselor observate în perioada de vârf a epidemiei din Spania.

După centralizarea din ultimele 24 de ore, bilanţul total în Spania este de peste 223.000 de cazuri confirmate, aproape 23.000 de decese şi peste 95.000 de vindecări.

UPDATE 18:00 Marea Britanie depăşeşte 20.000 de morţi, înregistrând 813 decese în 24 de ore

 

Numărul morţilor în Marea Britanie a ajuns în total la 20.319 provocate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de Ministerul Sănătăţii şi citat de EFE.

În ultimele 24 de ore au murit alte 813 persoane de COVID-19, Marea Britanie devenind - după SUA, Italia, Spania şi Franţa - ţara cu cele mai multe decese provocate de noul coronavirus.

UPDATE 16:00 Vietnam nu are niciun deces cauzat de coronavirus

 

Vietnamul a raportat vineri două noi cazuri de COVID-19, aducând numărul total al contaminărilor la 270, la o zi după ce această ţară asiatică a relaxat măsurile de carantină, a informat Ministerul Sănătăţii de la Hanoi, citat de Reuters.

Ambele cazuri noi sunt cetăţeni vietnamezi care s-au întors din Japonia pe 22 aprilie şi au fost plasaţi carantină la sosire, a precizat Ministerul Sănătăţii într-o declaraţie.

Ţara nu mai înregistrase cazuri noi de COVID-19 în ultimele şapte zile şi nu a raportat până în prezent niciun deces provocat de noul coronavirus.

UPDATE 15:30 Bilanţul pandemiei în întreaga lume a ajuns la peste 197.000 de morţi

 

Pandemia noului coronavirus a provocat cel puţin 197.303 de morţi în întreaga lume de la declanşarea sa în decembrie în China.

Peste 2.821.030 de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă totuşi decât o parte din numărul real de contaminări deoarece numeroase ţări nu testează decât cazurile care necesită spitalizare. Dintre aceste cazuri, cel puţin 766.300 sunt în prezent considerate vindecate.

SUA, care au raportat primul deces de coronavirus la începutul lunii februarie, este ţara cea mai afectată cu 51.949 decese la 905.333 cazuri. Cel puţin 99.079 de persoane au fost declarate vindecate.

UPDATE 15:00 Peste 120.000 de morţi în Europa

 

Pandemia provocată de noul coronavirus a ucis peste 120.000 de persoane în Europa, dintre care trei sferturi în Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie, potrivit unui nou bilanţ întocmit sâmbătă de AFP, pe baza datelor oficiale primite la ora 11:00 GMT.

Cu un total de 120.140 de morţi (la 1.344.172 cazuri confirmate), Europa este continentul cel mai grav afectat de pandemia de Covid-19, care a ucis 197.303 de persoane în întreaga lume.

Italia (25.969) şi Spania (22.902) sunt ţările europene cele mai afectate, urmate de Franţa (22.245) şi Marea Britanie (19.506). 

UPDATE 14:35 Spania raportează sâmbătă o uşoară creştere a numărului deceselor

 

Spania a raportat în ultimele 24 de ore o uşoară creştere, cu 378, a numărului deceselor, informează online ziarul spaniol ABC.

Provincia autonomă Catalonia a raportat de asemenea sâmbătă 309 noi decese, urcând bilanţul total al victimelor la 9.492 în această regiune.

Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, sâmbătă s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului deceselor, faţă de cele 367 raportate vineri.

În total, 95.708 de pacienţi s-au recuperat de la începerea pandemiei.

Noile cazuri confirmate de coronavirus au crescut cu 2.944, ridicând numărul total al persoanelor testate pozitiv la 223.759 pe teritoriul Spaniei.

UPDATE 14:30 Bilanţul Covid-19 în Germania creşte cu 179 de morţi şi 2.055 de contaminări

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Germania a crescut la 152.438, iar al morţilor la 5.500, a anunţat sâmbătă Institutul de boli infecţioase Robert Koch, relatează Reuters.

Numărul contaminărilor a crescut cu 2.055 - un bilanţ în scădere două zile rând, după trei zile de creştere.

Potrivit RKI, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 179 de morţi.
 

UPDATE 11:25 Cehia a ridicat restricţiile privind libera circulaţie

 

Vineri, autorităţile din Cehia au ridicat restricţiile privind libera circulaţie, în timp ce în Germania anumite magazine au fost redeschise, în timp ce cursurile se vor relua treptat începând de pe data de 4 mai.

Cu toate acestea, şi în Germania, barurile, cafenelele, restaurantele, cinematografele şi cluburile vor rămâne închise.
 

UPDATE 11:20 Belgia anunţă un plan de ridicare treptată a izolării

 

Belgia, una dintre cele mai afectate ţări de pandemie din Europa, ţinând cont de numărul deceselor raportat la populaţia totală, a anunţat un plan de ridicare treptată a izolării, magazinele urmând să fie deschise începând din data de 11 mai, informează BBC.

Premierul Sophie Wilmès a anunţat, vineri, că şcolile vor fi şi ele redeschise începând din data de 18 mai, însă vor fi impuse restricţii cu privire la numărul elevilor dintr-o clasă. Astfel, va fi permis accesul a doar 10 elevi într-o sală de clasă.

Belgia are cea mai ridicată rată a deceselor pe cap de locuitor dintre ţările din Europa, cu 6.700 de morţi la o populaţie de 11,4 milioane de locuitori. Mai mult de jumătate dintre decese s-au înregistrat în centrele pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.
Potrivit datelor oficiale, peste 44.000 de persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19 în Belgia.
 

UPDATE 9:45 Brazilia, pe punctul de a deveni focar major de Covid-19. Sistemul sanitar, aproape de colaps

 

Brazilia se află pe punctul de a deveni un focar major de Covid-19, iar sistemul sanitar este aproape de colaps, se arată într-un raport Associated Press.

Cazurile de infecţii au suprasolicitat deja spitalele din Brazilia. Medicii din Rio de Janeiro şi din cel puţin alte patru oraşe mari au avertizat că spitalele în care lucrează sunt pe punctul de a colapsa şi că nu mai pot primi alţi pacienţi.

Experţii în sănătate se aşteaptă ca numărul de infecţii din ţara cu 211 milioane de locuitori să fie mult mai mare decât cel raportat, pentru că testările au fost făcute cu întârziere şi insuficient.

Până în prezent, în Brazilia au fost raportate oficial peste 53.000 de cazuri şi mai mult de 3.600 de decese, potrivit News.ro.

Preşedintele Jair Bolsonaro nu dă semne că renunţă la ideea că această boală este una minoră şi că nu este nevoie de măsuri de distanţare socială pentru a o stopa. El a spus că doar brazilienii care prezintă risc ridicat ar trebui izolaţi.

În Manaus, cel mai mare oraş din Amazonia, autorităţile au spus că a fost nevoie ca într-un cimitir să fie săpate gropi comune pentru că au fost foarte multe decese. Lucrătorii de aici au înmormântat 100 de trupuri zilnic, de trei ori mai mult decât media înregistrată înainte de epidemie. Probleme au fost semnalate şi de reprezentanţii morgilor.

Cele mai multe cazuri de infectare şi cele mai multe decese zilnice au fost înregistrate joi - aproximativ 3.700, respectiv 400. Cifrele de vineri au fost asemănătoare.

Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paulo, Universitatea din Brazilia şi alte instituţii au spus că numărul oamenilor infectaţi până săptămâna aceasta este probabil de până la 1,1 milioane.

Ministerul brazilian al Sănătăţii a spus la începutul lunii că pot fi făcute aproximativ 6.700 de teste pe zi. Pentru vârful epidemiei, ar fi necesare 40.000 de testări pe zi, spun experţii.

„Ar trebui să facem mai multe teste decât facem, dar laboratoarele lucrează la putere maximă”, a spus Keny Colares, specialist în boli infecţioase la spitalul Sao Jose din statul Ceara, care a consiliat oficialii privind răspunsul la pandemie. În Fortaleza, capitala Ceara, oficialii au spus vineri că unităţile de terapie intensivă sunt ocupate în proporţie de 92%.

În statul Rio, şase spitale dintre cele şapte echipate să trateze Covid-19 au spus că sunt ocupate complet şi nu mai pot primi pacienţi decât în cazul în care unii sunt vindecaţi sau mor. Singura unitate medicală unde mai pot fi internaţi pacienţi cu Covid-19 se află la două ore de capitala statului.

În oraşul Belem toate locurile de la terapie intensivă sunt ocupate. În capitala statului Para, oficialii au spus că cel puţin 200 de cadre medicale au fost infectate şi că încearcă să angajeze mai mulţi medici.

Sâmbătă, în Rio de Janeiro, este programat să fie deschis primul spital de campanie, cu 200 de paturi, jumătate rezervate terapiei intensive. Un alt spital ridicat în apropiere de stadionul Maracana va avea 400 de paturi disponibile începând de luna viitoare.

Experţii şi oficialii sunt îngrijoraţi în mod special privind răspândirea coronavirusului în zonele sărace, unde oamenii depind de sistemul public de sănătate.

UPDATE 8:10 1.258 de morţi în 24 de ore în SUA, bilanţ zilnic în scădere

 

Cu 1.258 de decese suplimentare cauzate de noul coronavirus în 24 de ore, Statele Unite au înregistrat vineri bilanţul lor cel mai scăzut în aproape trei săptămâni, potrivit numărătorii realizate de Universitatea Johns Hopkins, notează agenţia France Presse.

Noile decese, înregistrate de joi, ora locală 20.30, până vineri la aceeaşi oră, ridică la 51.017 numărul total al morţilor legate de COVID-19 în Statele Unite, de departe cea mai îndoliată ţară în valoare absolută, potrivit bilanţurilor oficiale.

Această scădere punctuală nu denunţă pentru moment nicio tendinţă şi va trebui să se repete în următoarele zile pentru a confirma o adevărată îmbunătăţire a situaţiei din ţară. Iar bilanţul zilnic rămâne cu mult mai ridicat decât cele comunicate de restul ţărilor lumii, scrie Agerpres.

Precedentul bilanţ pentru 24 de ore inferior celui de vineri datează din 6 aprilie, cu 1.150 de morţi înregistrate.

Joi, Statele Unite au înregistrat unul din cele mai grave bilanţuri zilnice, cu peste 3.170 de morţi într-o zi.

SUA înregistrează, de asemenea, cel mai mare număr de cazuri declarate oficial, cu peste 890.000 de cazuri diagnosticate de la începutul pandemiei. Circa 96.000 de persoane au fost declarate vindecate, mai scrie AFP.

---

Peste 2.831.000 de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei.

În acest context, la propunerea Organizației Mondiale a Sănătății, zeci de state și-au luat angajamentul de a-și uni eforturile pentru realizarea vaccinurilor împotriva COVID-19, dar și să-și împărtășească descoperirile pe tot globul.

Printre liderii participanţi s-au aflat președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Angela Merkel. Au lipsit, însă, reprezentanții Statelor Unite, Rusiei și Chinei.

În Europa, situaţia cea mai gravă în acest moment rămâne în Marea Britanie, unde s-au înregistrat ieri 768 de decese.

Un mare spital din Coventry se află chiar în inima Angliei, într-o zonă care reprezintă al doilea focar de coronavirus, după Londra. În orele petrecute acolo de o echipă de la CNN, doi pacienţi s-au stins şi doi au fost scoşi de la terapie intensivă.

Nick Paton Walsh, CNN: "De aici poţi să vezi ferocitatea acestei boli, poţi să vezi cum un inamic invizibil ucide în tăcere, asişti la neputinţa celor care suferă."

Încă un pacient cu plămânii grav vătămaţi de Covid-19 este întors pe burtă. Un ajutor vital pentru un om pentru care doar o răsuflare înseamnă un chin sfâşietor.

Dr. Roger Townsend: "Încă nu înţelegem pe deplin de ce dă rezultate această manevră. În principiu, se schimbă distribuţia aerului în piept şi, de asemenea, felul în care este distribuit fluxul de sânge."

Într-un alt spital din Anglia, medicii au constatat eficiența extraordinară a unui dispozitiv folosit în mod normal de către cei care suferă de apnee, o tulburare a somnului.

Doctorii au modificat dispozitivul astfel încât să-i ajute pe pacienţi să capteze în plămâni mai mult oxigen prin masca foarte bine fixată pe față.

Pacientă: Aveam nevoie de ajutor, nu putea respira singură. Acum sunt mai bine. Simt că da rezultate.
Reporter: De ce nu voiai să fii conectată la ventilator?
Pacientă: Pentru că aș fi fost sedată și mi-era teamă că nu mă mai trezesc.

Pentru cadrele medicale cel mai greu de suportat este să vadă cum pacienţii se sting fără să aibă la căpătâi pe cineva din familie. Înainte să închidă ochii, văd doar nişte străini cu măşti şi combinezoane.

Asistentă: "Sunt ture cu adevărat infernale, după care mă podideşte plânsul, la duş... Plâng la duş, plâng noaptea... Cred că o să mai plâng... Pentru că mi-e frică."

Printre cei care se sting singuri, s-a numărat şi un brăilean de 52 de ani, care a murit de COVID-19 într-un spital din Londra. Fost pompier în ţară, Nicu Enciu lucra de 4 ani la Londra ca şofer de autobuz. Presa londoneză scrie cu emoţie despre faptul că, înainte să fie intubat, Nicu şi-a sunat pentru ultima oară soţia şi i-a transmis PIN-urile cardurilor sale. Povestea romanului l-a impresionat şi pe primarul Londrei, care l-a omagiat pe Nicu Enciu drept erou al acestor timpuri grele.

Franța anunță că nu va relaxa restricțiile


Italia a trecut de vârful epidemiei, așa că executivul de la Roma pregătește planul pentru redeschiderea treptată a țării. Potrivit presei din Peninsulă, începând cu 4 mai va fi reluată activitatea pe șantiere și în industria textilă. Apoi, pe 11 mai vor fi redeschise magazinele de haine și cele considerate până acum neesențiale, iar pe 18 mai vor fi redeschise restaurantele, barurile și frizeriile.

Franța, însă, nu este pregătită, spune președintele Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: "Sunt conștient de toată anxietatea care există în rândul proprietarilor de cafenele, bistro-uri și restaurante. Au fost deja cheltuiți aproximativ 10 miliarde de euro pentru acest sector pentru șomaj tehnic și ajutor financiar. Dar, vreau să fie clar: nu vreau să dăm dovadă de slăbiciune în această perioadă."

În Austria, autoritățile au decis să redeschidă școlile începând de lună viitoare. Primii care vor reveni în bănci din 4 mai vor fi elevii din anii terminali, urmând apoi ca, de la jumătatea lunii să fie urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Elevii vor trebui să poarte masca şi vor fi împărţiţi în grupuri ca să se poată asigura distanţa dintre ei în timpul orelor.

Heinz Fassmann, ministrul austriac al Educaţiei: "Este esențial ca toate clasele să fie împărțite în două grupuri aproximativ egale. Odată ce se va întâmpla acest lucru, vom avea în general un grup de 11 elevi."

Orașul din Spania fără niciun bolnav de Covid-19


Spania se confruntă, dincolo de criza medicală provocată de coronavirus, cu grave probleme economice. Zeci de mii de oameni nu mai au niciun venit și supraviețuiesc doar cu ajutorul primit de la donatori. Unele restaurante gătesc doar pentru familiile sărace, iar mâncarea e distribuită de pompieri. O educatoare locuiește împreună cu fiul ei, care suferă de autism. Femeia a fost trimisă acasă încă de acum şase săptămâni.

Deisy Rivero, educatoare: "Uneori îl iau cu mine să mă ajute când duc gunoiul, ca să mai iasă la aer... Dar nu înțelege că nu putem pleca mai departe. Îi spun... fiule, măcar acum avem ce mânca."

În tot acest scenariu întunecat se strecoară şi unele veşti bune. Un orășel din Spania se mândrește cu faptul că nici un locuitor nu s-a îmbolnăvit de Covid-19, deși epidemia a făcut ravagii în țara iberică. Primarul din localitatea cu 3.300 de suflete crede că la mijloc este vorba despre un amestec între noroc și solidaritatea localnicilor.

Miguel Iranze, primar: "Nici măcar un caz până acum. Cred că suntem foarte norocoși pentru că un oraș de mărimea pe care o are Alcorisa, cu 3.300 de locuitori.... Acum câteva zile am văzut la știri că orașul nostru este cel mai mare fără nici un caz din regiunea autonomă Aragon. Este o veste bună și se datorează în special comportamentului și angajamentului tuturor locuitorilor; toți colaborează cu noi, într-un fel sau altul."

Un mesaj de solidaritate a venit din partea fiicelor regelui Spaniei, prinţesele Sofia şi Leonor. Au dorit să-şi încurajeze compatrioţii, după ce ţară pierdut peste 22 de mii de oameni în lupta cu virusul.

Sofia: "Nu trebuie să fii adult pentru a realiza imensa dificultate prin care trecem atât noi în Spania, precum și alte ţări (din cauza pandemiei, n.r.)."

Leonor: "Mulți copii și-au pierdut bunicii sau alte persoane dragi, iar acum suferă. Toţi sunteţi importanţi! Vă mulţumim! Vă trimitem o îmbrățișare călduroasă. Sperăm că totul să se termine cât mai repede!"

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Un milion de măşti cumpărate de Canada din China sunt necorespunzătoare
Un milion de măşti cumpărate de Canada din China sunt necorespunzătoare

Guvernul canadian a făcut cunoscut vineri că circa un milion de măşti de protecţie de tip KN95 importate din China nu răspund normelor de calitate şi prin urmare nu au putut fi distribuite personalului sanitar mobilizat împotriva coronaviruslui, scrie AFP

Coronavirus România, 25 aprilie. O fată de 21 de ani - cel mai tânăr pacient răpus de coronavirus
Coronavirus România, 25 aprilie. O fată de 21 de ani - cel mai tânăr pacient răpus de coronavirus

România înregistrează un nou deces în rândul persoanelor tinere. O față de doar 21 de ani, cel mai tânăr pacient răpus de coronavirus de până acum, cu mai multe probleme de sănătate.

Liderii mondiali au declarat război coronavirusului. Planul pentru obținerea de medicamente şi vaccinuri
Liderii mondiali au declarat război coronavirusului. Planul pentru obținerea de medicamente şi vaccinuri

Liderii mondiali s-au angajat vineri să accelereze activităţile pentru obţinerea de teste, medicamente şi vaccinuri împotriva COVID-19 şi distribuirea lor la nivel global, dar SUA au decis să nu participe la lansarea iniţiativei OMS, relatează Reuters.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.