Peste 5.000 de persoane din Iran ar putea scăpa de condamnarea la moarte
5.000 de deținuți iranieni ar putea scăpa de condamnarea la moarte, după ce autoritățile din Iran au abolit pedeapsa capitală în cazul unor infracțiuni legate de traficul de droguri.
Iranul este a doua țară din lume după China la numărul de deținuți executați în ultimii ani, în majoritatea cazurilor fiind vorba de infracțiuni legate de droguri. De exemplu, în 2017, în Iran au fost executate peste 500 de persoane, scriu The Guardian și BBC News.
Marți, a intrat în vigoare un ordin prin care pedepsele aplicate în cazul traficanților de droguri se mai relaxează, ceea ce înseamnă că 5.000 de deținuți ar putea scăpa de condamnarea la moarte.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Parlamentul din Iran a decis, în luna august a anului trecut, să modifice legislația astfel încât să primească o pedeapsă capitală cei care sunt prinși cu cantități mari de droguri asupra lor. Anterior, posesia a 30 de grame de cocaină ar fi adus după sine o condamnare la moarte, însă conform noii legislații, cantitatea pentru o astfel de pedeapsă a crescut la două kilograme. Totodată, vor fi vizați de pedeapsa capitală cei care au asupra lor 50 de kilograme de opium sau marijuana.
„Dacă se legea se va implementa corespunzător, va reprezenta unul dintre cei mai importanți pași privind reducerea pedepsei capitale la nivel global”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, reprezentantul organizației Drepturile Omului Iran (IHR), pentru BBC News.
Cu toate acestea, el și-a exprimat temerea că nu toată lumea va putea beneficia de comutarea sentinței.
„Având în vedere că cei mai mulți deținuți condamnați la moarte pentru infracțiuni legate de droguri fac parte din sfera marginalizată a societății, nu cred că vor avea informațiile sau resursele necesare să facă apel pentru comutarea sentinței”, a mai spus reprezentantul IHR.
Totodată, organizația pentru drepturile omului Amnesty International a precizat că așteaptă să vadă progresul.
„Autoritățile iraniene trebuie să renunțe la pedeapsa cu moartea în cazul infracțiunilor legate de droguri, dar ulterior să se aplice și în cazul altor infracțiuni. În prezent, sunt 5.000 de persoane care ar putea fi executate, iar 90% dintre ele au între 20 și 30 de ani”, a spus un purtător de cuvânt.
Din 1988 și până în prezent, 10.000 de persoane au fost executate pentru infracțiuni legate de droguri.