Peste 5.000 de persoane din Iran ar putea scăpa de condamnarea la moarte

Dată publicare: 10-01-2018 20:48
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Condamnati Iran

5.000 de deținuți iranieni ar putea scăpa de condamnarea la moarte, după ce autoritățile din Iran au abolit pedeapsa capitală în cazul unor infracțiuni legate de traficul de droguri.

Iranul este a doua țară din lume după China la numărul de deținuți executați în ultimii ani, în majoritatea cazurilor fiind vorba de infracțiuni legate de droguri. De exemplu, în 2017, în Iran au fost executate peste 500 de persoane, scriu The Guardian și BBC News.

Marți, a intrat în vigoare un ordin prin care pedepsele aplicate în cazul traficanților de droguri se mai relaxează, ceea ce înseamnă că 5.000 de deținuți ar putea scăpa de condamnarea la moarte.

Parlamentul din Iran a decis, în luna august a anului trecut, să modifice legislația astfel încât să primească o pedeapsă capitală cei care sunt prinși cu cantități mari de droguri asupra lor. Anterior, posesia a 30 de grame de cocaină ar fi adus după sine o condamnare la moarte, însă conform noii legislații, cantitatea pentru o astfel de pedeapsă a crescut la două kilograme. Totodată, vor fi vizați de pedeapsa capitală cei care au asupra lor 50 de kilograme de opium sau marijuana.

„Dacă se legea se va implementa corespunzător, va reprezenta unul dintre cei mai importanți pași privind reducerea pedepsei capitale la nivel global”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, reprezentantul organizației Drepturile Omului Iran (IHR), pentru BBC News.

Cu toate acestea, el și-a exprimat temerea că nu toată lumea va putea beneficia de comutarea sentinței.

„Având în vedere că cei mai mulți deținuți condamnați la moarte pentru infracțiuni legate de droguri fac parte din sfera marginalizată a societății, nu cred că vor avea informațiile sau resursele necesare să facă apel pentru comutarea sentinței”, a mai spus reprezentantul IHR.

Totodată, organizația pentru drepturile omului Amnesty International a precizat că așteaptă să vadă progresul.

„Autoritățile iraniene trebuie să renunțe la pedeapsa cu moartea în cazul infracțiunilor legate de droguri, dar ulterior să se aplice și în cazul altor infracțiuni. În prezent, sunt 5.000 de persoane care ar putea fi executate, iar 90% dintre ele au între 20 și 30 de ani”, a spus un purtător de cuvânt.

Din 1988 și până în prezent, 10.000 de persoane au fost executate pentru infracțiuni legate de droguri.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO