10 persoane, condamnate la moarte pe un stadion din China, sub privirile a mii de cetățeni


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 12:57
Categorie: Stiri externe
Proces China

Rezidenții localității chineze Lufeng din provincia Guangdong au fost invitați de autorități să participe la condamnarea la moarte a 10 persoane, acuzate de trafic de droguri, crimă și jaf.

 

Cu patru zile înainte ca cei 10 să își audă sentința, autoritățile locale au postat o notă informativă pe rețele de socializare, prin care locuitorii erau invitați să participe la anunțarea verdictului.

Astfel, suspecții au fost aduși pe stadion în condiții de securitate sporită, fiecare fiind împrejmuit de patru polițiști cu ochelari de soare. După aceea, au fost urcați pe o platformă, unde s-a și citit sentința, sub privirile a mii de spectatori, între care și elevi îmbrăcați în uniforme. Alții au stat chiar în centrul stadionului, cu telefoanele deschise, pentru a înregistra evenimentul, scrie publicația The Guardian.

Anual, China execută mai mulți oameni decât toate țările lumii la un loc, deși nu au fost făcute publice cifre oficiale. Doar anul trecut, au avut loc în jur de 2000 de condamnări la moarte, potrivit Fundației Dui Hua, un ONG cu sediul în Statele Unite.
Infracțiuni precum traficul de droguri și frauda sunt pedepsite cu moartea.

Cu toate acestea, procesele publice sunt rare. În ultimii ani, sentințele unor suspecți de terorism au fost anunțate în cadrul unor evenimente similare.

Nu este prima dată când un astfel de eveniment are loc în Lufeng. În urmă cu cinci luni, opt persoane au fost condamnate la moarte în cadrul unui proces public. Localitatea este cunoscută pentru traficul de droguri. De exemplu, în 2014, 3000 de polițiști au arestat 182 de persoane, în cadrul unor percheziții de amploare. Poliția a confiscat, la acel moment, trei tone de metamfetamină.

Este deja un fapt cunoscut că în 99,9% dintre cazuri, au câștig de cauză anchetatorii chinezi.

 

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO