Peste 10.000 de noi morminte au fost decoperite în Ucraina. Criminaliștii încearcă să identifice cadavrele prin probele ADN
Rusia nu a manifestat vreo dorinţă semnificativă de a pune capăt războiului din Ucraina, a spus secretarul de stat american, Antony Blinken.
Declarația lui vine la scurt timp după afirmaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căreia Moscova susţine încheierea '„cât mai curând'' a acestui conflict. Între timp, în Mariupol, au fost găsite peste 10.000 de noi morminte.
La opt luni după ce orașul Mariupol a căzut în mâinile rușilor, Moscova distruge toate vestigiile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rușii demolează fără încetare clădirile bombardate de acolo, inclusiv Teatrul Dramatic - principalul adăpost antiaerian până pe 16 martie, când a fost atacat de trupele Kremlinului și numeroși civili au fost îngropați de vii. De acum, acolo va fi „inima noului oraș rusesc Mariupol" au spus autoritățile loiale Moscovei, care au preluat conducerea.
Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol: „Rușii nu le permit copiilor să vorbească limba ucraineană la școală. Părinții lor sunt pedepsiți și amenințați cu arestarea și cu „beciul". Noi înțelegem ce se întâmplă. Ei rescriu istoria. Își construiesc aici o identitate națională. Ce mai putem face? ”
Soldați, constructori, administratori și medici ruși înlocuiesc miile de ucraineni care au murit sau au părăsit orașul ocupat.
Agenția Associated Press scrie că peste 10 mii de noi morminte săpate într-o groapă comună au fost găsite în apropierea oraşului Mariupol.
Ororile războiului continuă să iasă la suprafață și în Harkov. Până acum au fost exhumate peste 900 de cadavre. Jumătate dintre cei uciși au fost îngropați în Izium în morminte fără nume. Poliția încearcă să identifice victimele cu ajutorul testelor ADN.
Femeie: „Nu știu dacă este viu sau mort. Ce se va întâmpla cu mine? Cum voi mai putea trăi? Sunt singura fiică a tatălui meu.”
Și un bărbat încearcă să-și găsească fiica. Povestește terifiat cum un cuplu a murit sub ochii lui.
Bărbat: „Pe 8 martie un proiectil i-a ucis pe ea și pe soțul ei. I-au făcut mai întâi slujbă acasă, apoi au îngropat-o în cimitir. Ulterior au luat-o rușii și nu se știe ce s-a întâmplat.”
Aproape 200 de probe ADN au fost prelevate de la cei care doresc să afle soarta celor dragi dispăruți. Din cauza volumului mare de muncă, experții criminaliști au reușit să proceseze doar o treime. Operațiunea s-ar putea ușura pe viitor cu ajutorul a 4 laboratoare de ultimă generație.
Bohdan Burbelov, șeful Departamentului de Criminalistică al Departamentului de Investigații al GUNP din regiunea Harkov: „În 92 de minute vom afla rezultatele profilului ADN al celor 5 persoane pe care le-am analizat. Datele sunt exportate pe calculator cu ajutorul unui stick și în 5 minute vom putea avea rezultatul final.”
Pe de altă parte, fostul vicepremier rus și fost şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, va avea nevoie de o intervenție chirurgicală după ce a fost rănit într-o explozie în Donețk.
John Kirby, purtător de cuvânt al consiliului de securitate: „Pentru că armata rusă se zbate să reziste în Ucraina, președintele Putin apelează din ce în ce mai mult la Wagner, care este deținut de Evgheni Prigojin. Putem confirma clar, Coreea de Nord a finalizat o livrare inițială de arme către Wagner, care a plătit pentru acel echipament. De asemenea, luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner."
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat însă această informație, calificând-o drept „nefondată".
Pentagonul ia în considerare instruirea trupelor ucrainene cu privire la operarea sistemului de apărare Patriot într-o bază militară din Statele Unite, scrie cotidianul Politico.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ne întoarcem de la Washington cu rezultate bune, cu ceva care va ajuta cu adevărat. Când vorbim de „patrioți" în Ucraina și în Statele Unite, ne referim în egală măsură la protecția statului și a poporului. Această problemă a fost rezolvată pentru Ucraina. Există și sprijin financiar, dar există și alte acorduri - despre ele vom vorbi mai târziu."
Ucraina va primi armele şi muniţiile necesare pe parcursul fiecărei luni din anul 2023, a dat asigurări miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. În acest moment, „au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în Statele Unite, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a spus Reznikov.