Pensionar din Norvegia, judecat în Rusia pentru spionaj. Ce secrete militare ar fi furat
Justiţia rusă a început marţi procesul unui pensionar norvegian suspectat că ar fi cules informaţii despre submarine nucleare ruseşti.
Dosarul de spionaj a generat tensiuni între Rusia şi Norvegia, informează AFP.
"Frode Berg a cules informaţii despre submarinele nucleare ale flotei ruse, pe care le-a primit de la un angajat al unei instituţii din Apărare care acţiona sub controlul serviciilor secrete", a declarat procurorul Milan Digaiev pentru agenţia de presă Interfax.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La ieşirea de la prima audiere, norvegianul a dat asigurări că aceasta a decurs "foarte bine", conform agenţiei de presă norvegiene NTB.
"El nu îşi recunoaşte vina. Este mulţumit că procesul a început, sperând că totul se va termina curând", a declarat avocatul său rus Piotr Anaşkin, citat de agenţiile de presă ruse.
Cum a fost prins presupusul spion din Norvegia
Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost arestat în decembrie 2017.
În decembrie 2018, un fost poliţist rus, acuzat că i-ar fi transmis informaţii, a fost condamnat la 13 ani de muncă silnică de un tribunal moscovit.
Avocatul norvegian al lui Frode Berg, Brynjulf Risnes, a declarat pentru AFP că clientul său pledează "nevinovat de acuzaţiile de spionaj".
Acesta a admis deja că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar asigură că el nu ştia ceea ce transporta şi "nu a înţeles că sunt tentative de spionaj norvegiene", potrivit lui Brynjulf Risnes. "El credea că banii pe care îi livra aveau un alt scop", continuă avocatul.
Risnes se declară pesimist cu privire la şansele unei achitări a clientului său, dar speră că Moscova şi Oslo ar putea "reglementa pe cale diplomatică" o eventuală eliberare sau un transfer în Norvegia.
Detenţia lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, ţări care au o scurtă frontieră terestră şi au în general relaţii de bună vecinătate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: spionaj, arme, Norvegia, fsb, submarin nuclear, agenti,
Dată publicare:
02-04-2019 20:00