România este ţinta unor atacuri de spionaj cibernetic. Ce spune SRI
România este ţinta unor atacuri de spionaj cibernetic instrumentate din Est. Au fost vizate instituţiile oficiale, spun specialiști SRI, în încercarea de a sustrage rapoarte și documente sensibile.
Grav este că nimeni nu știe ce fel de date au fost compromise. Serviciul Român de Informații ne-a transmis că datele sustrase nu ar afecta securitatea naţională sau interesele ţării.
Statutul de membru NATO și UE, precum și poziționarea geo-strategică, au făcut din România o țintă directă. Așa că în 2018, de pildă, instituții importante ale țării, ministere și organizații guvernamentale naționale, au fost în vizorul unor entități asociate serviciilor de informații din Est.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atacatorii nu se joacă. Ei cheltuiesc și sute de milioane de euro pe softuri elaborate pentru a sustrage informații care nu ar trebui să fie publice. Ajung la ele prin emailuri trimise unor persoane cu funcții importante, îndelung studiate înainte ca să știe ce anume reprezintă interes pentru ele și să le păcălească să le deschidă.
Ce pot face cu informațiile sustrase? Le pot folosi, de exemplu, pentru a pune țara într-o poziție defavorabilă sau chiar să ne creeze dificultăți majore într-o eventuală negociere cu alte state, lansând în spațiul public poziția sau rapoartele României pe anumite teme.
Sau închipuiți-vă că pun mâna pe dosarul unui summit organizat la noi, că tot deținem președinția Consiliului Uniunii Europene și înainte că summitul să înceapă să facă publice opiniile altor state referitor la un subiect catalogat sensibil.
Conform unor surse oficiale, Ministerul Afacerilor Externe ar fi fost și în acest an, după atacul din 2017, ținta hackerilor. Ce fel de documente ar fi fost furate este greu de spus, pentru că oficialii nu confirmă atacul și nu discută despre acest subiect.
Miza este însă mare, așa că și atacurile sunt extrem de complexe. În spatele unei singure operațiuni de spionaj pot sta chiar și 2000 de servere. Serviciul Român de Informații a identificat mai multe astfel de acțiuni de spionaj, folosind programe sofisticate, inclusiv unele cu inteligență artificială.
Pe de altă parte, Serviciul Român de Informații ne-a transmis că din evaluările făcute până acum, datele compromise nu sunt în măsură să afecteze securitatea națională a României.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!