Pensiile și alocațiile pentru copii vor crește în acest an, dar nu se știe cu cât
Deși legea prevede ca pensionarii să primească din toamnă cu 40 % mai mult, iar alocaţiile să fie dublate de la 1 august, reprezentanții Guvernului fac tot felul de calcule și spun că totul depinde de economie.
Și președintele Klaus Iohannis le-a transmis luni că este important să găsească resurse pentru majorarea alocațiilor, dar și a pensiilor, aşa cum spune legea.
Cu un deficit mai mare de 3%, guvernul caută bani pentru a mari pensiile. Potrivit legii în vigoare, acestea ar trebui să crească din septembrie cu 40%, însă nici premierul, nici ministrul de Finanţe, nu au putut garanta procentul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ludovic Orban: „Poţi să-ţi permiţi să măreşti alocaţiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine majorarea fără să afectezi deficitul bugetar, dar cu siguranţă vom mări şi alocaţiile şi vom creşte şi pensiile. Orice decizie nu se poate lua decât după analiza evoluţiei economiei după 6 luni.”
Klaus Iohannis: „Este dorința noastră comună să creștem pensiile și acest lucru a fost în repetate rânduri subliniat. Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resursele pentru creșterea alocațiilor.”
Cu alte cuvinte, în funcţie de execuția bugetară de la mijlocul anului, guvernul va decide cu cât vor fi mărite pensiile şi alocaţiile. De altfel, la începutul lunii ianuarie, guvernatorul Băncii Naţionale a avertizat că economia nu va creşte decât cu 4%, iar majorarea pensiilor cu 40% ar însemna un "desert financiar".
Nici pentru dublarea alocaţiilor nu s-au găsit încă resurse financiare şi guvernul a amânat aplicarea legii până în august. Eliminarea indemnizaţiilor speciale pentru cei care se vor pensiona de acum încolo, cu excepţia magistraţilor şi a militarilor, nu ar aduce suficienţi bani la buget.
În paralel, social democraţii susţin că guvernul pregăteşte măsuri de austeritate şi, ca să nu piardă electoral, vor demararea alegerilor parlamentare înainte de termen.
Dacă după analiza economică de la sfârșitul verii, guvernul nu avea bani suficienţi pentru creșterea imediată a pensiilor şi a alocaţiilor, atunci ia în calcul se le majoreze în etape.