Pedeapsă uriașă pentru nigerienii care au exhumat un cadavru ca să-i ia craniul, pentru un ritual voodoo de îmbogățire
Cinci bărbați au fost condamnați la câte 12 ani de închisoare în Nigeria, după ce au fost găsiți vinovați de exhumarea unui craniu uman.
Aceștia plănuiau să îl ducă la un vraci care a cerut craniul pentru ritualuri care pretindea că îi vor îmbogăți.
Bărbații au pledat vinovați după ce au fost prinși cu craniul deshumat într-o pungă.
Procurorul a declarat în fața instanței că bărbații dezgropaseră un cadavru îngropat cu trei ani în urmă într-un cimitir musulman din nordul-centrul statului Niger.
„Ei au spus că fitoterapeutul i-a informat și le-a promis tuturor că vor împărți averea din activitatea infracțională menționată și i-a îndrumat să caute craniul uman", a declarat procurorul, citat de ziarul Daily Punch, transmite BBC.
Polițiștii i-au reținut pe tineri, care au vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, la începutul lunii septembrie, în timp ce transportau rămășițele, după instrucțiunile unui medic tradițional.
Un tribunal din Minna, capitala statului Niger, i-a declarat pe bărbați vinovați de acuzațiile de conspirație criminală, de încălcare a ritualurilor de înmormântare și de posesie ilegală a unui craniu uman.
Vraciul nu a fost arestat și nici inculpat, arată sursa citată.
Credința în "juju" - cunoscută uneori sub numele de voodoo sau magie - este destul de răspândită în Nigeria, mulți dintre ei combinând-o fie cu creștinismul, fie cu islamul, potrivit unui raport din 2010 al Pew Research Centre.
Astfel de credințe, în special cea conform căreia părți ale corpului uman și farmece pot produce bani dintr-un vas de lut, au dus la un val recent de crime macabre în Nigeria, vizând adesea persoane considerate vulnerabile, inclusiv copii, femei singure și persoane cu handicap.
Autoritățile locale au declarat, de asemenea, că părțile corpului sunt vândute și folosite în ritualuri despre care se crede că generează bogăție.
Ritualurile pentru a face bani în Nigeria au fost, de asemenea, alimentate de disperarea economică tot mai mare, într-o țară în care patru din zece oameni trăiesc în sărăcie, potrivit datelor Băncii Mondiale.