Pedeapsă pe model iranian. Țara în care zece persoane au fost spânzurate pentru terorism
Zece persoane condamnate pentru terorism şi apartenenţa la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) au fost spânzurate luni în Irak, au declarat oficiali locali citaţi de AFP.
În ultimii ani, instanţele irakiene au pronunţat sute de sentinţe de condamnare la moarte sau de închisoare pe viaţă, întrucât Codul Penal permite inclusiv pedeapsa capitală pentru oricine s-a alăturat "unui grup terorist", indiferent dacă acuzatul a luptat sau nu în rândurile sale.
Zece irakieni "condamnaţi pentru crime teroriste şi apartenenţa la SI au fost executaţi prin spânzurare" la închisoarea al-Hout, în oraşul Nassiriya, "sub supravegherea unei echipe a Ministerului Justiţiei", a declarat un oficial pentru AFP, sub rezerva anonimatului. O sursă de securitate a confirmat execuţiile.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Închisoarea de la Nassiriya este supranumită "al-Hout", adică "balena" în limba arabă, întrucât, potrivit irakienilor, nimeni nu iese în viaţă de acolo.
În iunie, experţii ONU s-au declarat "alarmaţi de numărul mare de execuţii anunţate începând cu 2016, aproape patru sute, inclusiv 30 anul acesta", şi au cerut autorităţilor irakiene "să pună capăt execuţiilor", declarându-se "îngroziţi de numeroasele decese raportate la închisoarea Nassiriya din cauza torturii şi a condiţiilor deplorabile de detenţie".
După cucerirea fulgerătoare a unor teritorii vaste din Irak şi Siria vecină în 2014, SI şi-a văzut autoproclamatul "califat" prăbuşindu-se în urma unor ofensive militare în aceste două ţări.
Deşi autorităţile irakiene şi-au proclamat victoria împotriva SI la sfârşitul anului 2017, celulele jihadiste continuă să atace sporadic soldaţi şi ofiţeri de poliţie, în special în zonele rurale şi îndepărtate, în afara marilor oraşe.