Pe rețelele sociale din Rusia circulă imagini care sugerează că Ucraina a mutat trupe mai aproape de Moldova, în Transnistria

×
Codul embed a fost copiat

Pe rețelele sociale rusești au apărut noi zvonuri, însoțite de imagini, potrivit cărora Kievul ar fi mutat trupe mai aproape de granița cu Moldova.

S-ar fi întâmplat în regiunea separatistă Transnistria, pentru o eventuală intervenție armată asupra trupelor rusești care păzesc un depozit militar uriaș, în localitatea Cobasna.

“Ar fi vorba, aici, de cel puțin 10.000 de tone de muniție depozitate încă din anii '90, de pe vremea când în regiune activa Armata a 14-a rusă. Acum, aici mai sunt doar în jur de 1.500 de militari ruși. Nu sunt suficienți să pună în pericol flancurile Ucrainei, dar ar putea destabiliza Moldova", spune Kievul.

Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru o publicație italiană că Rusia intenționează să ocupe chiar aeroportul Chișinău pentru a aduce trupe în regiune și a deschide un nou front dinspre Moldova.

Volodomir Zelenski: “Rușii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chișinău. Așa că trebuie să folosească acest aeroport și toate resursele regiunii transnistrene.”

Premierul moldovean, Dorin Recean, spune că a fost informat în legătură cu mai multe planuri rusești de a crea presiune în Moldova, însă țara sa e pregătită pentru orice scenariu.

Dorin Recean, prim-ministrul Moldovei: “Am menționat de mai multe ori și am menționat nu doar eu, faptul că au existat și există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor asemenea provocări.”

Șeful executivului de la Chișinău a precizat că e în favoarea unei rezolvări pașnice a problemei transnistrene, dar a subliniat că a venit timpul ca militarii ruși din Transnistria să plece acasă.

Joe Biden a transmis un mesaj de încurajare pentru Moldova

De la Varșovia, președintele american, Joe Biden, a transmis un mesaj de încurajare pentru Moldova și a nominalizat-o, în discursul său de ieri, pe președinta Maia Sandu, cu care a discutat și separat în capitala polonă.

Joe Biden, președintele SUA: "Să nu uitam nici de poporul moldovean și hotărârea lui de a trăi în libertate, determinarea de a-și câștiga independența i-a adus (pe moldoveni) pe calea aderării la Uniunea Europeană! Președinta Sandu e aici astăzi, sunt mândru să vă fiu alaturi și să fiu alături de poporul iubitor de libertate al Moldovei. Vă rog, salutați-o cu o rundă de aplauze!"

Mesajul lui Biden vine în contextul în care Vladimir Putin a abrogat, marți, un decret adoptat în 2012, care prevedea, printre altele, rezolvarea problemei transnistrene cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova. Kremlinul susține că era necesară anularea decretului, pe care l-a catalogat drept.. ”învechit”.

Citește și...
Reacția Rusiei după ce noul premier al Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria
Reacția Rusiei după ce noul premier al Republicii Moldova a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria

Rusia avertizează autoritățile din Republica Moldova „să fie foarte, foarte precaute” în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune.

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog

Basmul ”Harap Alb”, principalul subiect al simulării examenului de bacalaureat, le-a dat emoții elevilor de clasa a XII-a. Mulți au predat foile imediat și au părăsit sala, iar 12 participanți au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.