Patru nave chineze au intrat din nou in apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia
Patru nave guvernamentale chineze au intrat vineri in apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, dar revendicate de China, a anuntat paza de coasta nipona, informeaza AFP.
Aceste nave de supraveghere maritima au intrat in jurul orei locale 11.30 (4.30, ora Romaniei) in zona de 22 de kilometri care inconjoara insulele Senkaku din Marea Chinei de Est (denumite Diaoyu de catre Beijing), a precizat paza de coasta.
Acestea au fost reperate in apropiere de insula Uotsuri, principala din acest mic arhipelag care a generat o deteriorare serioasa a relatiilor dintre Beijing si Tokyo in ultimele doua luni. Tensiunea a crescut de la inceputul lunii septembrie, dupa ce Guvernul japonez a decis sa achizitioneze mai multe dintre aceste insule de la proprietarul lor privat nipon.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Imediat, Beijingul a decis sa trimita sase nave spre arhipelag, in timp ce pe teritoriul Chinei au avut loc, timp de o saptamana, manifestatii antijaponeze, uneori violente, cu aprobarea tacita a autoritatilor.
La aceste demonstratii au participat zeci de mii de persoane in zeci de orase, printre care Beijing, pana la jumatatea lunii septembrie, determinand marile grupuri japoneze, in special din sectorul automobilelor, sa-si opreasca temporar productia, total sau partial. De atunci, nave de supraveghere maritima si de pescuit chineze au intrat de mai multe ori in apele teritoriale ale acestor insule, in zona intrand si nave ale pazei de coasta din Taiwan, care revendica, la randul sau, arhipelagul.
In afara repercusiunilor economice serioase pentru intreprinderile japoneze, conflictul a degenerat intr-o adevarata criza diplomatica. Astfel, la inceputul lunii octombrie, Beijingul a decis sa nu-si trimita ministrul de Finante si guvernatorul bancii centrale la summitul FMI de la Tokyo.
De asemenea, la sfarsitul lunii septembrie, China a "suspendat" (in realitate a anulat) evenimentele ce urmau sa marcheze implinirea a 40 de ani de la normalizarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. In ziua in care acestea urmau sa aiba loc, 29 septembrie, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a acuzat Japonia de la tribuna ONU ca "a furat" aceste insule.
Sursa: Mediafax
Etichete: japonia, China, nave, taiwan, insule, Senkaku, Diaoyu,
Dată publicare:
02-11-2012 12:00