Parlamentul scotian a respins in mod simbolic BREXIT-ul. Miercuri, vot crucial in Marea Britanie privind iesirea din UE
Parlamentul scotian a votat marti, cu o larga majoritate, pentru respingerea planului guvernului de la Londra de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Acesta este doar un vot simbolic, neconstrangator, care evidentiaza insa fractura intre provinciile britanice in ce priveste Brexit-ul, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Motiunea propusa de guvernul scotian a fost adoptata cu 90 de voturi pentru si 34 impotriva, acestea din urma provenind in majoritate de la membrii Partidului Conservator.
Acest vot 'este un test-cheie cu privire la faptul daca vocea Scotiei este ascultata si daca dorintele noastre pot fi incluse in interiorul procesului din Marea Britanie', a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei, inaintea scrutinului.
Desi la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, doua provincii - Scotia si Irlanda de Nord - au votat majoritar pentru mentinerea Regatului Unit in blocul comunitar.
Dupa referendum, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in Uniune, inclusiv prin organizarea 'foarte probabila', conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014.
Reactia Guvernului britanic
Guvernul britanic s-a angajat marti, in ajunul unui vot crucial in legislativul de la Londra, sa consulte parlamentul cu privire la termenii Brexit-ului inainte de rezultatul final al negocierilor cu Uniunea Europeana, o concesie ce raspunde solicitarii a numerosi deputati eurofili, relateaza AFP.
Guvernul a prevenit insa ca o respingere a termenilor Brexit-ului in parlament nu va impiedica in niciun caz iesirea tarii din UE.
'Va fi un vot important. El va permite iesirea din Uniunea Europeana cu sau fara un acord negociat' cu Bruxellesul, a declarat ministrul pentru Brexit, David Jones, in Camera Comunelor.
'Retrimiterea guvernului la masa negocierilor ar fi calea cea mai sigura de a ne slabi pozitia in negocieri si de a ne indrepta spre un acord mai putin avantajos', a atentionat Jones, care s-a declarat totusi increzator in rezultatul votului.
Premierul Theresa May incearca astfel sa inabuse orice rebeliune in randul conservatorilor inaintea votului de miercuri, prin care cei 650 de deputati vor decide daca ii vor acorda sau nu prerogativa de a lansa procedura de iesire a tarii din Uniunea Europeana.
Textul, care are mari sanse sa fie adoptat, chiar daca unii parlamentari sunt ingrijorati de consecintele Brexit-ului, va fi inaintat ulterior Camerei Lorzilor.
Premierul Theresa May s-a angajat ca va activa pana la data de 31 martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, moment ce va da startul celor doi ani de negocieri pentru iesirea tarii din blocul comunitar.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, londra, Scotia, Parlament, vot, brexit, Nicola Sturgeon,
Dată publicare:
07-02-2017 23:39