Parlamentul Republicii Moldova a votat legea privind Tratatul de frontiera cu Romania
Parlamentul Republicii Moldova a votat joi in prima lectura Tratatul cu Romania privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucuresti, relateaza PRO TV Chisinau.
Deputatii moldoveni au ratificat, de asemenea, in prima lectura Acordul dintre Romania si Republica Moldova privind cooperarea in domeniul militar, chiar daca unii deputati au cerut excluderea acestor doua subiecte de pe ordinea de zi.
Deputatii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca cele doua documente sa nu fie examinate de Palament, motivand ca ratificarea acestora ar provoca si mai multe disensiuni in regiunea transnistreana a tarii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De asemenea, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a solicitat ca Tratatul de frontiera sa nu fie ratificat, pe motiv ca ar fi neconstitutional, deoarece a fost semnat de catre fostul premier Vlad Filat, in timp ce doar presedintele tarii ar avea dreptul sa semneze tratate internationale.
Tratatul dintre Romania si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de fostul ministru de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, si de fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.
Semnarea acestui tratat a provocat scandal la Chisinau atat din partea opozitiei comuniste, cat si din partea unor partide din fosta Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). Fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat ca tratatul a fost semnat de Vlad Filat cu incalcarea normelor de procedura.
Tratatul este un document tehnic care reglementeaza modalitatea de realizare pe teren a marcarii frontierei, solutionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, desfasurarea unor activitati precum pescuitul, vanatoarea, silvicultura, exploatarea subsolului in apropierea frontierei, modul de cercetare si de solutionare a incalcarilor regimului de frontiera, cum ar fi trecerea nepermisa a granitei sau deteriorarea semnelor de frontiera.
Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea in domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperarii militare intre cele doua state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chisinau.
Cooperarea militara va include domenii precum planificarea apararii, managementul resurselor umane, informatii militare sau activitati medicale. Pentru punerea in aplicare a acordului este preconizata crearea unei comisii militare mixte care se va reuni anual, potrivit documentului.
Ambele documente au fost criticate dur de catre opozitia comunista de la Chisinau.