Negocierile pe fond asupra Acordului de asociere UE-Moldova s-au incheiat, anunta Consiliul UE
Consiliul de Cooperare Uniunea Europeana-Republica Moldova a anuntat miercuri, la Bruxelles, incheierea negocierilor de fond asupra viitorului Acord de Asociere UE-R.Moldova.
In continuarea acestei declaratii, publicata in acelasi comunicat, Consiliul de Cooperare isi exprima satisfactia fata de textul semnat de negociatori-sefi si ia nota de doua probleme institutionale interne ramase in suspans de partea UE, fara sa faca alte precizari in acest sens, indemnand la solutionarea lor "in viitorul apropiat".
Consiliul de Cooperare afirma in continuare ca asteapta parafarea Acordului de Asociere la viitorul summit al Parteneriatului Estic, programat la 29 noiembrie la Vilniusm, si semnarea Acordului "imediat ce procedurile tehnice sunt finalizate".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Consiliul de Cooperare afirma, in finalul declaratiei, ca "recunoaste importanta economica si sociala a comertului regiunii transnistrene cu UE. El acorda mare atentie nevoii de a ajunge la populatie, la comunitatea de afaceri si la autoritatile de facto din regiunea transnistreana, pentru a putea explica beneficiile pe termen scurt si pe termen lung ale acordului de asociere, incepand cu regimul avantajos pentru comert, si cu scopul de a permite aplicarea acordului pe intregul teritoriu al R.Moldova".
Participantii la reuniune au discutat despre asteptarile partenerilor europeni ai Chisinaului cu privire la respectarea principiilor democratice, stabilizarea institutiilor democratice, respectarea statului de drept si progresele inregistrate de aceasta fosta republica sovietica in procesul transformarii intr-o economie de piata functionala, precizeaza Consiliul UE in comunicat, adaugand ca Uniunea isi reafirma "sustinerea in vederea atingerii tuturor acestor scopuri".
Consiliul a salutat progrese recente inregistrate de Republica Moldova si implementarea unor acorduri bilaterale anterioare in diverse sectoare. In privinta celei de a doua si ultimei faze a Planului moldovean de actiune cu privire la liberalizarea vizelor, Consiliul de Cooperare a salutat "progrese solide", reconfirmand anularea regimului de vize de calatorie pentru moldoveni in functie de indeplinirea conditiilor din plan.
In privinta problemei transnistrene, Consiliul de Cooperare si-a exprimat "ingrijorarea fata de actiuni unilaterale recente din partea administratiei de facto a regiunii transnistrene" si a incurajat partile sa ramana angajate si sa aiba o "pozitie constructiva" in cadrul negocierilor de solutionare a conflictului inghetat. Acesta a incurajat "consolidarea si diversificarea masurilor de sporire a increderii" si a invitat partile sa caute "oportunitati pentru autoritatile din regiunea transnistreana sa adere la Euroregiunea Nistru".
Consiliul de Cooperare UE-R.Moldova a reafirmat, de asemenea, "necesitatea" inceperii unor negocieri in formatul 5+2 asupra "principiilor de baza" ale viitoarei solutionari a conflictului inghetat.
UE a fost reprezentata de ministrul irlandez pentru Afaceri Europene Lucinda Creighton, care a condus delegatia europeana, si de comisarul pentru Extindere Stefan Füle.
Premierul moldovean Iurie Leanca a condus delegatia moldoveana si a prezidat aceasta a cincea reuniune a Consiliului de Cooperare.